Trump holder våpenløfte: Forbyr bump stocks

Fra slutten av mars blir såkalte bump stocks forbudt i USA. President Donald Trump sier de gjør lovlige våpen til ulovlige maskiner.

En bump stock kan festes til et halvautomatisk våpen, som på bildet. Det innebærer at det kan avfyre skudd med samme hastighet som et helautomatisk våpen.

Trump-administrasjonen er nå et skritt nærmere å holde løftet sitt fra mars i år, da fungerende justisminister Matthew Whitaker tirsdag signerte en lov som trer i kraft 90 dager etter at den er formelt offentliggjort, noe som skjer fredag.

Loven forbyr bump stocks, som kom i søkelyset i USA etter at de muliggjorde omfanget av massakren i Las Vegas i oktober 2017. En mann skjøt og drepte 58 mennesker fra hotellrommet sitt og såret flere hundre mennesker i tidenes dødeligste masseskyting i USAs historie.

Han hadde halvautomatiske våpen, men fordi han brukte 14 bump stocks, fungerte våpnene som om de var helautomatiske og han skjøt sammenhengende i ti minutter.

Når en slik modifisert kolbe tilpasses et halvautomatisk våpen, muliggjør det avfyring av skudd med samme intensitet som med et helautomatisk våpen.

Da president Trump i mars sa han ville ha et forbud mot slike enheter, sa han at de omgjør lovlige våpen til ulovlige maskiner. Det kom inn mer enn 35.000 svar i den påfølgende høringen.

Folk som allerede eier bump stocks vil måtte levere dem inn eller ødelegger dem. Våpenlobbyen i USA reagerte umiddelbart på meldingen om den nye loven og sier de vil gå til søksmål mot justisdepartementet. Begrunnelsen er at den nye loven strider mot grunnloven.