Verden

– Må diskutere om Ukrainas regjering må gå

Presidenten i Ukrainas nasjonalforsamling sier at det er nødvendig å diskutere om regjeringen bør gå av.

Torsdag morgen hang røyken fra brennende barrikader fremdeles tungt over deler av Kiev sentrum. Men situasjonen var langt roligere enn i går. Her fra uavhengighetsplassen, selve arnestedet for oppsisjonsbevegelsen. Her holdes blant annet politiske appeller. GLEB GARANICH

 • Ntb

Demonstrantene brukte torsdagen til å forberede nye konfrontasjoner. Her bærer en gruppe av dem bildekk til barrikadene i Kiev sentrum. Sergei Grits

Ukrainias president Viktor Janukovitsj (nummer to fra venstre) møtte opposisjonslederne (f.h.) Oleh Tjahnybok, Vitalij Klitsjko og Arseniy Yatsenyuk i Kiev i går. AP Photo/Ukrainian Presidential Press Service

Beskjeden fra parlamentets leder Vladimir Rybak kom etter et møte med president Viktor Janukovitsj torsdag. Der skal Janukovitsj ha bedt om at det holdes en spesialsesjon for å drøfte hvorvidt statsminister Mykola Azarov bør gå av.

– Rask løsning

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax sa Janukovitsj at det trengs en rask løsning for å få slutt på urolighetene.

– Dere vet at den siste tidens masseuro har vært preget av vold, blodsutgytelse og mordbrann. Med andre ord: Situasjonen krever en umiddelbar løsning. Jeg ber dere om å oppfordre representantene til å samles for å diskutere saken, skal Janukovitsj ha sagt på møtet med Rybak.

Det har i flere dager vært voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter i sentrum av hovedstaden Kiev. Demonstrantene, som ønsker at Ukraina skal samarbeide tettere med EU, krever at både regjeringen og president Janukovitsj går av.

Demonstranter og opprørspoliti har ifølge nyhetsbyrået Interfax inngått en midlertidig våpenhvile i Kiev som skal gjelde fram til klokka 19 torsdag.

Forslaget om våpenhvile ble foreslått av opprørslederen og den tidligere tungvektsbokserne Vitalij Klitsjko torsdag morgen.

Sammen med to andre opposisjonsledere skulle han i nytt møte med president Viktor Janukovitsj torsdag.

— Innen klokka 19 i kveld vil jeg komme tilbake og informere dere om resultatet av samtalene, sa Klitsjko til sine tilhengere ved en av de mange barrikadene som demonstrantene har bygget i sentrum av den ukrainske hovedstaden.

— Hold barrikadene oppe, men vær rolig fram til møtet er ferdig, la han til.

Demonstrantene etterkom oppfordringen og forholdt seg rolig. Også politiet forholdt seg rolig tidlig på ettermiddagen.

Vokter på hverandre

Men selv om situasjonen var rolig, var den likevel spent, og både demonstrantene og opprørspolitiet voktet hverandres bevegelser nøye. Torsdag morgen lå fortsatt tykk, svart røyk over deler av byen fra brennende bildekk, og demonstrantene bygger opp igjen barrikader som politiet har revet ned.

Onsdag og natt til torsdag var det voldsomme sammenstøt, og over 50.000 regimekritiske demonstranter protesterte mot myndighetene og mot at fem meddemonstranter var blitt drept. Fire av dem ble ifølge opposisjonens helsepersonell skutt av politiet. Mange er også blitt skadd.

Statsminister Mykola Azarov har flere ganger hevdet at politiet ikke er bevæpnet. Men flere bilder som demonstranter og andre har lagt ut på internett, viser opprørspoliti med det som ser ut som våpen i hendene. Leger har også operert sårede demonstranter for å fjerne prosjektiler.

Les mer:

Les også

Følg dramatikken i Kievs gater direkte

Ultimatum

Opposisjonen har gitt president Viktor Janukovitjs frist til torsdag med å komme med innrømmelser, ellers går aktivistene til nye angrep. Et av de viktigste kravene er at presidenten må oppheve en rekke nye, strenge lover som regulerer demonstrasjoner.

Opposisjonslederen Vitalij Klitsjko møtte torsdag opp i Kievs gater for å snakke til demonstrantene. Han ba dem om å stanse angrepene på sikkerhetsstyrkene frem til klokken 19 torsdag kveld. VASILY FEDOSENKO

Dermed er det mange som venter spent på hva som kommer ut av møtet mellom presidenten og de tre opposisjonslederne torsdag.I en artikkel i avisa Bild skriver Klitsjko at president Janukovitsj har ansvaret for at volden i byen har forverret seg kraftig. Opposisjonslederen kommer også med skarp kritikk av de nye lovene.

— Folket vet godt at det bare er presidenten som er ansvarlig, at det var han selv som innførte disse utrolige lovene, skriver opposisjonslederen.

Sprer seg

Urolighetene har fram til nå vært begrenset til Kiev. Men torsdag var det tegn som tydet på at demonstrasjonene var i ferd med å spre seg til andre steder, blant annet til byen Lviv vest i landet, melder NRK.

Ordføreren i Lviv har tidligere kunngjort at dersom regjeringen i Kiev sender opprørspoliti inn i byen hans, vil det lokale politiet slå seg sammen med demonstranter for å forsvare byen. Lviv ligger vest i Ukraina, der mange er provestlige.

Les mer:

Les også

- Dere beskytter gjengen som ranet dette landet

Putin taus

Russiske myndigheter sier de ikke vil blande seg inn i krisen i Ukraina.

— Vi vurderer det slik at vi ikke har rett til å intervenere på noen måte i de interne forholdene i vårt broderland Ukraina, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov torsdag. Onsdag anklaget Russland Vesten for å blande seg inn i konflikten.

President Vladimir Putin har så langt ikke kommentert hendelsene i Ukraina personlig.

Demonstrasjonene mot Janukovitsj har pågått siden november, da presidenten overraskende sa nei til en omfattende samarbeids- og frihandelsavtale med EU og i stedet vendte seg mot Russland. Men etter hvert har de utviklet seg til en kamp mot korrupsjon og mot en stat som aktivistene omtaler som «lovløs» på grunn av de nye og svært strenge lovene mot demonstrasjoner.

 1. Les også

  Se direktebilder fra Kiev

 2. Les også

  - Avgjørende døgn i Ukraina

 3. Les også

  Her brenner Kiev

 4. Les også

  «Det er som en apokalypse her»

 5. Les også

  To skutt og drept etter demonstrasjoner i Kiev

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Forverret menneskerettighetssituasjon i Ukraina var ikke viktig tema under statsministers besøk i Norge

 2. VERDEN

  Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia

 3. VERDEN

  Politiet brukte vannkanoner og pepperspray mot demonstranter i Hamburg

 4. VERDEN

  Demonstranter forsvarte seg med sprettert.

 5. VERDEN

  Han rømte fra Putin. Så ble han likvidert på åpen gate i Kiev.

 6. VERDEN

  Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia