Verden

Ungarns høyreekstreme vurderer samarbeid med venstresiden

Det ungarske regjeringspartiet har forflyttet seg så langt mot høyre at Ungarns høyreekstremister nå ser mot sentrum for å finne velgere.

Statsminister Viktor Orbán tok i forrige uke imot sin nyutnevnte polske kollega Mateusz Morawiecki i Budapest. Utviklingen både i Ungarn og Polen vekker stor uro i EU og hos menneskerettighetsorganisasjoner.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist

Skal liberale og venstreorienterte i Ungarn samarbeide med høyreekstremister for å bli kvitt statsminister Viktor Orbán?

Spørsmålet er et uttrykk for desperasjonen som hersker i den ungarske opposisjonen foran valget i april.

Samarbeid med høyreekstreme diskuteres nå heftig på den liberale venstresiden i Ungarn.

Statsminister Viktor Orbán og hans parti Fidesz ligger an til å vinne sitt tredje valg med stor margin. Orbán har sittet ved makten siden 2010 og er blitt kraftig kritisert for å være antidemokratisk, autoritær og for å spille på fremmedfiendtlige strenger.

Venstresiden i landet er fragmentert og hjelpeløs. Det eneste opposisjonspartiet av en viss størrelse er høyreekstreme Jobbik. Derfor debatteres nå et samarbeid på tvers, skriver Politico.

Peter Kreko, leder for tenketanken Political Capital i Budapest, utdyper:

– Det er snakk om uskrevne avtaler når det skal stemmes under valget, ikke noen formelle allianser. Men det er sant at hver for seg kan ingen slå Fidesz – kanskje heller ikke om alle slår seg sammen, sier Kreko til Aftenposten.

Andras Fekete-Gyor leder den liberale bevegelsen Momentum. Her deltar han i en demonstrasjon mot regjeringen, arrangert av Jobbik før jul.

– Jobbik blir mer moderat

Jobbik satte for noen år siden en støkk i Europa med sin antisemittisme, sin uniformerte «ungarske garde» – som ble forbudt – og sine harde utfall mot romfolket i Ungarn.

Men etter flyktningkrisen i 2015/16 er regjeringspartiet Fidesz blitt så ekstremt at Jobbik mer eller mindre har gitt opp å kjempe mot dem på ytre høyre fløy.

– Jobbik er på vei mot en mer moderat posisjon, sier Peter Kreko.

Under flyktningkrisen ble statsminister Viktor Orbán en slags «anti-Merkel» i europeisk politikk med sin absolutte avvisning av flyktninger og migranter, noe han har tjent på på hjemmebane.

I et intervju med avisen Bild nå i helgen sa Orbán at «Vi betrakter ikke disse menneskene som muslimske flyktninger. Vi betrakter dem som muslimske angripere».

  • Arbeiderpartier i dyp krise jakter på nye veier til makt. Nå åpner flere for samarbeid med ytre høyre.

– Et autoritært parti

Kreko påpeker at statsminister Viktor Orbán er en av de mest ekstreme i sitt eget parti.

– Tidligere var Fidesz et populistparti, men nå er det blitt et genuint høyreekstremt parti. Partiet er også autoritært og undertrykker opposisjonelle, kritiske stemmer, sier Kreko.

Cas Mudde, ekspert på høyreekstreme bevegelser og forfatter av flere bøker om temaet, sier noe lignende til al-Jazeera: Jobbik er presset til å gjenskape seg selv som et mer mainstream høyreorientert parti fordi Fidesz i praksis har tatt over deres opprinnelige temaer knyttet til autoritære holdninger, anti-immigrant-politikk og populisme.

Jobbik har dessuten profilert seg med hard kritikk av korrupsjon og angriper Orbán og regjeringen. Korrupsjon er et viktig tema for mange ungarere.

Provokatøren Milo Yiannopoulos ble invitert som en av hovedtalerne til en konferanse om Europas fremtid, betalt av det ungarske utenriksdepartementet. Det har skapt voldsomt rabalder, også internt i regjeringspartiet Fidesz.

Gjesteliste ble skandale

Et eksempel på hvor ytterliggående regjeringen i Ungarn er blitt, er den utenlandske gjestelisten under en offentlig finansiert konferanse om fremtidens Europa 23.–25. januar: Milo Yiannopoulos (tidligere Breitbart), Götz Kubitschek (tysk forlegger og ideolog, så ekstrem at han ble nektet medlemskap i Alternative für Deutschland) og Pascal Bruckner (fransk filosof og islamkritiker).

Aftenpostens journalist så på programmet for noen dager siden, men nå er det hele fjernet fra nettsiden, og konferansen er utsatt til etter valget.

Gjestelisten har ført til voldsomt politisk rabalder i Ungarn, også internt i Fidesz. Blant annet kom partiets fraksjonsleder i parlamentet med kritikk av invitasjonen til Milo Yiannopoulos, med begrunnelsen at han knyttes til pedofili.

Les mer om

  1. Ungarn
  2. Jobbik
  3. Høyreekstremisme