Sveriges statsminister har fått et flertall mot seg. Nå venter politisk kaos.

Stefan Löfven kastes som statsminister i Sverige. Men han tror likevel det er gode sjanser for at han blir Sveriges neste statsminister.

 Isabella Lövin (MP) statsminister Stefan Löfven (S) under statsministeravstemningen i Riksdagen.

Forvirret? Det er også det politiske Sverige.

For da Stefan Löfven møtte pressen etter å ha fått et flertall mot seg i Riksdagen tirsdag, hadde han to hovedbeskjeder:

1. Han kastes som statsminister etter at 142 representanter stemte for å beholde ham. 204 stemte imot.

2. Han utelukker ikke at han er Sveriges neste statsminister.

– Jeg står til rådighet for talmannen. Jeg vil fortsette å tjene vårt land.

Det siste betyr at han ikke avviser at han kan bli innsatt som statsminister igjen. Talmannen kan foreslå statsministerkandidat opptil fire ganger.

På spørsmål på pressekonferansen om han tror han kan bli den neste statsministeren, svarer han:

– Jeg ser gode muligheter for det, ja.

Löfven blir sannsynligvis sittende i en overgangsregjering mens et nytt alternativ blir forsøkt stablet på beina.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt beskriver avstemningen med at det er «en oppskrift på kaos».

– Nå går vi en rotete fremtid i møte, sier han ifølge Aftonbladet.

Ingen overraskelse

Valget i Sverige i september endte rekordjevnt. Den rødgrønne siden vant med knappest mulig margin over Alliansen, med 144 mot 143 mandater. Sverigedemokraterna (SD), som ingen vil samarbeide med, fikk 62 mandater.

Dermed har det vært helt åpent hvem som skal regjere i Sverige den neste perioden.

Det er imidlertid ingen overraskelse at Alliansen med Sverigedemokraterna ønsket å felle Stefan Löfven som statsminister. Forut for avstemningen bekreftet Jimmie Åkesson, leder for Sverigedemokraterna, at de har ventet på dette:

«Endelig, etter fire år, har vi denne muligheten til å stemme bort Stefan Löfven.»

Jimmie Åkesson (39).

Ingen klare alternativer

Det store spørsmålet er: Hva skjer nå?

Alliansen ønsker Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister. Koalisjonen vil likevel få problemer med å danne en regjering fordi de er avhengig av enten den rødgrønne siden eller Sverigedemokraterna for å få gjennom et budsjett.

I valgkampen ble Sverigedemokraterna avskrevet som mulige samarbeidspartnere.

Mange har snakket om et blokkuavhengig samarbeid i Sverige, men etter valget ble en invitasjon til Socialdemokraterna fra Alliansen om samtaler, avslått av Stefan Löfven.

– Det finnes forhåpninger om at Socialdemokraterna vil være et støtteparti. Det er en tanke som kan avskrives fullstendig, sier han.

Socialdemokraterna håper imidlertid på å splitte Alliansen. Ifølge kilder som Aftonbladet har snakket med, vil Socialdemokraterna fri til Centern og Liberalerna ved å klistre Sverigedemokraterna til Moderaterna.

Lykkes de med dette, kan Sveriges neste statsminister hete Stefan Löfven.

Alliansen: Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) leder partiene som utgjør Alliansen. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix

Moderaternas kandidat ble leder

Svensk politikk preges med andre ord av høy temperatur om dagen. En forsmak på dagens dramatikk kom i går da Moderaternas Andreas Norlén ble valgt som ny ordstyrer, talmann, for den svenske Riksdagen.

Dette tilsvarer den norske stortingspresidenten og er et viktig valg fordi vedkommende foreslår en statsministerkandidat som Riksdagen skal stemme over.

Norlén fikk stemmene fra de fire borgerlige partiene og SD.

Bråk om nestleder-valg

I tillegg til talmann/leder for Riksdagen skulle det velges tre nestledere. Da ble det bråk.

Ifølge tradisjonen skal andre nestleder hentes fra landets tredje største parti, altså Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet stilte imidlertid en motkandidat til SDs Björn Söder, Lotta Johnsson Fornarve.

Etter tre runder vant Fornarve avstemningen.

Jimmie Åkesson, leder for SD, var svært skuffet etter avstemningen. Han kaller Moderaternas opptreden «utrolig svak» i Aftonbladet.

– Jeg er stridslysten nå, sa lederen for det høyrepopulistiske partiet til Expressen.

Også tirsdag morgen var SD-lederen tydelig preget av gårsdagens hendelser:

– Alliansen, slik jeg ser det, finnes knapt lenger. Jeg ser ikke Alliansen som et regjeringsalternativ, sa han til SVTs Morgenstudion.

Etter avstemningen i riksdagen sa Åkesson at han kan tenkes å stemme mot Moderaternas statsministerkandidat dersom situasjonen fortsetter slik den er nå.

Statsviter Jenny Madestam sier til avisen Expressen at avstemningen er et symbol på polariseringen i svensk politikk.

– Det finnes ingen interesse eller vilje hos partiene til å snakke sammen, komme overens eller finne felles løsninger. Nå er det hardt mot hardt som gjelder, sier hun.