Verden

Piratpartiet nest største parti på Island

Birgitta Jonsdottir (t.v.) i Piratpartiet jubler etter at de første resultatene kom inn etter lørdagens valg på Island.

Selvstendighetspartiet er fortsatt Islands største parti, men Piratpartiet har gjort et brakvalg. Det kan føre til at landet får en koalisjonsregjering fra venstresiden.

  • NTB

Etter at nesten 60 prosent av stemmene er telt opp viser en valgdagsmåling utført for kringkasteren RÚV at det konservative Selvstendighetspartiet ligger an til å få 21 av 63 medlemmer i det islandske Alltinget og en oppslutning på 29,6 prosent. Det er to flere representanter enn det de har i dag. Piratpartiet ligger an til å få 9 seter, som er tre ganger så mange som de har nå, og 13,7 prosent av stemmene.

Det ser ut til at Fremskrittspartiet derimot, raser ned fra 19 til 8 representanter med kun 11,6 prosent oppslutning blant velgerne. Det var ventet at velgerne ville straffe regjeringspartiene hardt, spesielt Fremskrittspartiet (som ligner det norske Senterpartiet), etter Panama Papers-avsløringen i vår, som tvang statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson til å gå av.

Norsk pirat på valgvake

Tale Haukbjørk Østrådal, som er leder for de norske piratene og befinner seg på valgvake i et brygghus på brygga i Reykjavik, sier til NTB at de håper på så mange som 15 seter når alle stemmene er telt opp. Hun er henrykt over resultatet så langt, og melder om vanvittig god stemning i valgvaken.

– Det viser at det er flere enn oss i piratbevegelsen som ønsker oss en bedre verden med et mer fungerende demokrati, mer åpenhet og mer tilgjengelig informasjon, sier Østrådal.

– Vi som bevegelse er styrket også internasjonalt. Dette viser at det vi driver med, ikke bare er idealisme og utopi, sier hun. Den norske piraten er også optimistisk på Norges vegne.

  • Jeg er en hacktivist, ikke en politiker, sa Partipartiets leder til Aftenposten rett før valget.

Startet av aktivister

– Vi er veldig fornøyd. Uansett hva som skjer, har vi skapt en bølge av endring i det islandske samfunnet. Resultatene er kjempebra, sier Piratpartiets leder på Island, Birgitta Jónsdottir, ifølge nyhetsbyrået AFP. Jónsdottir beskriver partiet som «en plattform for unge og progressive mennesker som former og endrer samfunnet.

– I likhet med Robin Hood som var en pirat. Vi ønsker å ta makten fra de mektige og gi den til folket, sier hun og legger til at det er utrolig at så mange mennesker støtter dem.

Piratpartiet har fått stadig sterkere oppslutning blant islendinger de siste årene. Det ble opprettet i 2012 av aktivister og andre som sto utenfor de etablerte partiene, og fronter blant annet menneskerettigheter, ytringsfrihet, gjennomsiktighet og direkte demokrati.

Piratene har i dag tre seter på Alltinget og kan altså ende opp med minst tre ganger så mange representanter. Det kan gi partiet plass i en mulig koalisjonsregjering til venstre for dagens regjering. Aldri før i verdenshistorien har et piratparti vært med på å danne regjering.