Kilde: IS har drept 284 sivile i Mosul

Ekstremistgruppen IS skal ha likvidert 284 menn og gutter i Mosul. Lørdag morgen angriper irakiske styrker en nesten ubebodd by like ved Mosul.

IS skal ha drept 284 menn og gutter i Mosul. Dette bildet er fra etter de tok over den irakske byen, i juni 2014.

De 284 mennene og guttene som skal ha blitt likvidert skal ha blitt samlet i sentrum av Mosul og i nærheten. De skal så ha blitt brukt som menneskelige skjold mot angrep fra koalisjonen som har omringet byen.

Mennene og guttene ble ifølge CNNs kilder skutt og drept torsdag og fredag før de ble kastet i en massegrav nær byens landbruksskole. CNN har ikke fått bekreftet opplysningene.

Stormet kristen by

Lørdag morgen meldes det at den irakiske hæren har stormet den nesten ubebodde byen Hamdaniyah, med hjelp fra amerikansk luftstøtte.

Byen, som også er kjent som Bakhdida og Qaraqosh, ble tatt under kontroll av IS i 2014, og siden da har byen ligget forlatt som en spøkelsesby.

Lørdag hadde irakske styrker kontroll på byen. Ifølge den statlige TV-kanalen al-Iraqiya hevet styrkene det irakske flagget i sentrum av byen.

Hamdaniyah er på listen over nærmere 50 landsbyer som den irakiske hæren har opplyst at de har tatt siden offensiven startet natt til mandag.

USAs forsvarsminister i Irak

Samtidig som de irakiske troppene stormet byen, er det blitt kjent at USAs forsvarsminister Ash Carter er i Irak.

Ifølge meldingene fra nyhetsbyråene skal han vurdere hvordan fremdriften til styrkene som skal gjenerobre Mosul er.

Carter har også to ganger tidligere i år vært i Irak. Begge disse gangene har han kunngjort at USA vil sende flere tropper til landet, men denne gangen tror man ikke det vil skje, skriver AP.

– Vil bruke sårbare mennesker som skjold

Fredag uttrykte FN stor bekymring for at IS ville bruke den sivile befolkningen som menneskelige skjold i kampene i byen.

Ifølge en talskvinne for FNs høykommissær for menneskerettigheter har IS tatt 550 familier fra landsbyer rundt Mosul, som de trolig vil bruke som menneskelige skjold, skriver Reuters.

Det er også tidligere uttrykt en bekymring for at ekstremistgruppa vil bruke kjemiske våpen.

– Det er stor fare for at IS-krigere ikke bare vil bruke sårbare mennesker som skjold, men også velge å drepe dem i stedet for å la dem bli frigjort, sa FNs menneskerettssjef Zeid Ra'ad al-Hussein fredag.

Rundt 30.000 soldater fra den irakiske hæren, kurdiske militssoldater, sunnimuslimsk gerilja og sjiamuslimsk milits deltar i offensiven mot den nest største byen i Irak.

Anslagsvis 3.000-8.000 IS-krigere befinner seg i Mosul.

Bare noen tusen innbyggere har klart å flykte, mens andre har forskanset seg i sine hjem i påvente av at kampene skal starte i den IS-kontrollerte storbyen.

48 IS-soldater drept i Kirkuk

Samtidig som offensiven mot Mosul pågikk fredag, gjennomførte IS angrep på den irakiske byen Kirkuk i Nord-Irak. Dette er noe man tror ble gjennomført for å avlede oppmerksomheten til den irakiske hæren, skriver AP.

Ifølge AP, som siterer iraksk politi, har IS-angrepene mot byen blitt avsluttet.

Lørdag er det rolig i Kirkuk etter at IS slo til mot byen fredag.

Iraksk politi opplyser at 48 IS-soldater og 46 andre personer er drept, melder AFP.

De fleste av de 46 er fra sikkerhetsstyrkene til Irak. I tillegg er 133 skadet.

I de områdene de tyngste kampene var fredag, meldes det at det er rolig lørdag, ifølge det amerikanske nyhetsbyrået AP.