Verden

Marine Le Pen truer med å kaste faren ut av Front National

BRUSSEL (Aftenposten): Nå hevder en «offisiell» nettside at den 86 år gamle politikeren vil stille som presidentkandidat i 2017.

afp000864313-FUcBs3eRA8.jpg
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

Marine Le Pen sier at familiære forhold ikke kan stå i veien for politikken og truer med å kaste faren ut av partiet.

Uttalelser fra Nasjonal Fronts grunnlegger og tidligere partileder Jean-Marie Le Pen førte i forrige uke til offentlig oppvask mellom Le Pen senior, og datteren Marine, som i dag leder partiet.

Le Pen senior, som er blitt dømt for rasisme etter uttalelser som at gasskamrene bare var en "detalj" i historien , forsvarte i forrige uke de famøse uttalelsene.

I tillegg stilte han spørsmål ved franskheten til Frankrikes spanskfødte statsminister Manuel Valls ("Valls har vært fransk i 30 år, jeg har vært fransk i tusen år") , og sa også at han mente at etterkrigs-Frankrike hadde vært for hard mot lederen av Vichy-regimet Philippe Pétain, som samarbeidet med nazistene under krigen.

— Jeg har aldri sett på han som en forræder, han ble behandlet for hardt etter krigen, sa Le Pen (86) til bladet Rivarol på ytterste høyre fløy.

Les også :

Les også

Hun kan bli størst i Frankrike

Brente jords taktikk

I går kom datteren, som overtok ledelsen i partiet etter faren i 2011, med en offentlig uttalelseder hun sier at "Jean-Marie Le Pen ser ut til å ha sunket ned til et sted mellom den brente jord-taktikk og politisk selvmord". Hun mener faren ødelegger for partiet.

Hun sa videre at 86-åringens stilling som ærespresident i partiet ikke ga han rett til å ta partiet "som gissel" og bruke vulgære provokasjoner for å skade Nasjonal Front, "åpenbart utformet for å skade meg, men som skader hele bevegelsen".

De to skal ha hatt et oppvaskmøte på 30 minutter inne på hennes kontor. Men frontene har ikke blitt mildere av det. Marine Le Pen varsler i sin uttalelse at hun vil sammenkalle eksekutivkomitéen i partiet, hvor faren sitter, for å diskutere hvordan man skal beskytte bevegelsen hun leder. Dette blir oppfattet som at hun forsøker å få han ut av partiet.

Ny retorikk

Det høyreradikale partiet er kjent for sin motstand mot innvandring og mot EU og blir av motstanderne kalt rasistisk. Marine Le Pen har imidlertid prøvd å endre retorikken noe, gjøre den mykere og har tatt avstand fra farens antisemittiske uttalelser, selv om enkelte mener disse endringene kun er kosmetiske. Partiet ble nest størst i lokalvalget nylig, med 25 prosent av stemmene. Kritikken av sin egen far fremstår som et nytt forsøk i å gjøre partiet mer stuerent.

I et intervju med avisen Le Figaro i dag bekrefter Marine Le Pen at det er et "brudd" mellom henne og faren, og sier hun gjør det i landets interesse.

— Nasjonal Front er landets eneste håp og jeg lar ingen svekke det.

Hun sier i intervjuet at det faren sier ikke ligner ham og at hun ikke vet hvorfor han gjør dette nå.

— Hva kan bli reaksjonen hans?

— Alle muligheter er åpne, sier Marine Le Pen til avisen.

Mye familiedrama

Men faren selv står fast på at han skal være kandidat ved regionalvalget i Provence-Alpes-Cõte-D'Azur valget senere i år, og advarer mot å ekskludere ham fra partiet. Det vil bety døden for Nasjonal Front, sa han i et intervju i går, ifølge Le Figaro.

Dette er ikke første gang det er konflikter i familien Le Pen. Blant annet ble det full splittelse da svigersønnen brøt ut av Nasjonal Front for å lage sin egen fløy. Da han ble skilt fra eks-kona, moren til Marine og hennes to søstre på 1970-tallet, var det også dramatisk. Hun poserte naken på en fransk utgave av Playboy for å gjøre narr av ham.

Jean-Marie Le Pens barnebarn Marion Maréchel-Le Pen er også politiker og spørsmålet er hvordan hun vil stille seg til den åpne konflikten mellom bestefaren og tanten.

Le Pen senior som president?

Torsdag spisses konflikten ytterligere idet en «offisiell» nettside lanserer Jean-Marie Le Pen som kandidat til presidentvalget i Frankrike i 2017. Det melder den franske avisen Le Point.

Det er uklart om stuntet er ment som en bløff, en provokasjon, eller en krigserklæring mot datteren - eller om nettsiden JeanMarieLePen2017.com i det hele tatt kommer fra Le Pen senior selv.

Les også

  1. Hund og katt i fransk politikk

  2. Front National skaper strid om nasjonal mønstring mot terror

  3. Marion Maréchal-Le Pen er Nasjonal Fronts kronprinsesse