Verden

Trump har ti møter igjen etter skrekkepisode i natt

CLEVELAND, OHIO (Aftenposten): Lørdag kveld halte sikkerhetsvaktene Donald Trump av scenen, men snart var han tilbake, og de siste to dagene holder han ti valgmøter.

 • Kjetil Hanssen
  USA-korrespondent

Lørdag kveld stormet Secret Service-agenter scenen og halte kandidaten bort i det som ble oppfattet som en svært dramatisk episode. Etter kort tid var imidlertid Trump tilbake på scenen.

– Jeg vil takke Secret Service og lovens håndhevere i Reno og delstaten Nevada for deres raske og profesjonelle innsats, uttalte Trump i en kunngjøring kort tid etter møtet.

Secret Service har et tungt nærvær rundt både Donald Trump og Hillary Clinton. Folk som skal inn på møtene deres står i kø i timevis og må gjennom en sikkerhetskontroll med detektorer og gjennomsøking av eventuelle vesker. Når møtene holdes utendørs, har agentene plassert skarpskyttere blant annet på tak i nærheten.

Secret Service-agenter haler Donald Trump av scenen under en episode i Reno i Nevada lørdag kveld. John Locher, AP/ NTB Scanpix

Noen ropte «våpen»

Hendelseni Reno begynte da Trump snakket til en av tilskuerne som han oppfattet som en demonstrant og sa at vedkommende var sendt av Clinton-kampanjen.

Like etterpå begynte en rekke av tilskuerne fremst å peke på en tilskuer og noen - usikkert hvem - skal ha ropt «våpen».

Det var da Trump ble hentet av Secret Service og politifolk tok hånd om mannen. Ifølge Secret Service ble det imidlertid ikke funnet noe våpen.

 • Hva skjer egentlig på et Trump-valgmøte? Pastorens bønn er ganske særegen

En politimann står vakt bak scenen under Trumps møte i Reno. CARLO ALLEGRI / Reuters/NTB Scanpix

Ordning fra 1968

Secret Service begynte å bevokte presidentkandidater etter drapet på Robert Kennedy i 1968. Når et kandidatur når en viss størrelse i opplsutning, geografisk utbredelse og pengeinnsamling, rykker agentene inn.

Staten dekker kostnadene og Secret Service betaler til og med kampanjene millioner for å være med på flyene deres.

Beinhardt program

Ingenting tyder på at det blir roligere dager for hverken kandidatene eller sikkerhetsvaktene de neste dagene.

Trump har søndag hele seks møter på programmet.

Han starter dagen i Sioux City i Iowa, der han ligger godt an, før han svinger innom Minnesota, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania og Virginia. I alle disse er det enten jevnt eller Clinton har en ledelse.

Mandagen, den siste dagen med valgkamp, har Trump foreløpig satt opp fire møter: I Florida, Nord-Carolina, Pennsylvania og New Hampshire.

Edward Thatcher hadde med seg barna på Donald Trump-folkemøte i Wilmington, Ohio. Kjetil Hanssen

Trump dropper Ohio - med 18 valgmenn - de siste to dagene. Flere målinger tyder på at han kan gjøre det skarpt her. Edward Thatcher som Aftenposten traff på Trumpmøte her i Ohiom er skråsikker på at han vinner både delstaten og presidentembetet.

– Det er på tide å gi noen en sjanse som ikke har vært i politikken før. Det er for mange karrierepolitikere i Washington, sier Thatcher.

Dropper nesten Florida

Hillary Clinton har selv satt opp på fem arrangementer de siste to dagene. Søndag stiller hun her i Cleveland sammen med den populære basketballspilleren LeBron James i hans hjemstat Ohio.

Det er to ting det kan være grunn til å legge merke til i kampanjenes opplegg for de siste to dagene.

Florida er den av vippestatene med flest valgmenn, den som er regnet som mest sannsynlig å bli avgjørende av analytikere og på målingene har det vært forholdsvis jevnt. Det har videre vært vanlig å anta at Trump må vinne Florida for å seire.

Likevel er nærværet smått der i spurten. Trump har ett møte i Sarasota på Gulfkysten mandag, mens president Barack Obama søndag besøker Kissimmee ved Orlando. Dette står i kontrast til i ukene før der Florida-velgerne er blit fridd til jevnt og trutt - nesten på daglig basis. Kampanjene kan ha egne, interne målinger som ligger til grunn for prioriteringene.

Hillary Clinton var i Pennsylvania sammen med artisten Kate Perry lørdag. De neste dagene ser dette ut til å være den viktigste delstaten for kampanjen hennes. LUCAS JACKSON / Reuters

Clinton tungt i Pennsylvania

Clinton-kampanjen ser derimot ut til å satse tungt på Pennsylvania. Søndag har visepresident Joe Biden to møter her, mens Chelsea Clinton skal på seks valgarrangementer.

Mandag - på kampanjens siste dag - holder kampanjen møte i storbyen Philadelphia - arnestedet for USAs grunnlov og uavhengighet - med hele A-laget. Hillary, Chelsea og Bill Clinton og Michelle og Barack Obama stiller opp og Bon Jovi skal stå for den musikalske underholdningen.

Hva var bunnivået i valgkampen og hvem tror Aftenpostens USA-team vinner? Alt dette kan du få vite her.

Lytt til vår siste podkast i spilleren under, på SoundCloud, i iTunes eller fra vår RSS-strøm.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Barack Obama
 3. Donald Trump
 4. Hillary Clinton
 5. Joe Biden

USA-valget 2016

 1. KRONIKK

  Kronikk: «Ivanka Trump vil bli USAs første kvinnelige president. Kanskje er hun det allerede.»

 2. KOMMENTAR

  Bøllete, hårsår, selvopptatt, inkompetent og med tvilsom impulskontroll — og i rute til å bli gjenvalgt

 3. VERDEN

  New York varsler kamp mot Trumps vraking av utslippskutt

 4. VERDEN

  Seks journalister anholdt i USA etter anti-Trump-demonstrasjon - risikerer ti års fengsel

 5. KRONIKK

  Høyresiden i Europa er i sterk fremvekst. Men for liberalt innstilte borgerlige er ikke det særlig gjevt.

 6. ØKONOMI

  Finansmannen om Trump på VIP-middag i Davos: Han er en bedrager. Og vil mislykkes.