Krevende dager for italiensk kystvakt

Ressursene strekker ikke til når italiensk kystvakt prøver å håndtere alle nødsignalene fra båtflyktninger i Middelhavet. Snart avsluttes søket etter båten som nylige forliste med over 800 ombord.

Båtvraket i bakgrunnen er det som er igjen etter en overfart med flyktninger. Også denne båten var fylt til randen med hundrevis av mennesker som flyktet fra krig og nød. Båten som forliste med over 800 mennesker låst under dekk, er ennå ikke funnet.
  • Ntb

— Hvordan kan jeg håndtere en sånn situasjon?

Kaptein Leopoldo Manna i den italienske kystvakta peker mot en stor skjerm i kommandosentralen i Roma som viser båttrafikken i Middelhavet. Herfra følger han situasjonen direkte. Søndag fikk de inn hele 27 nødanrop fra migrantbåter på én dag.

— Vi reagerer på alle. Men det er krevende å finne ressurser til å rykke ut til 27 nødanrop på en gang. Vi må bruke de ressursene vi har, vi ber kommersielle skip og fiskeskøyter i nærheten om å bistå, sier Manna.

Kaptein Leopold Manna

Utilstrekkelig

Den italienske kystvakta avsluttet den omfattende søk— og redningsoperasjonen Mare Nostrum i fjor. Nå leder italienerne i stedet EUs patruljeoperasjon Triton, som hjelpeorganisasjonene kaller sørgelig utilstrekkelig.

I tillegg til å være mindre har den nemlig ikke mandat til å gå langt utenfor europeisk farvann. Så italiensk kystvakt gjennomfører fortsatt operasjoner nær Libya på egen hånd.

De redder mange, men plukker stadig flere omkomne opp av vannet.

— De henter opp døde barn, de henter opp døde gravide. Det er vanskelig å ta inn over seg, sier Manna om scenene som utspiller seg.

Hittil i år har over 1.750 båtflyktninger mistet livet i forsøket på å nå Europa. Den internasjonale flyktningorganisasjonen IOM frykter tallet kan nå 30.000 før året er omme.

Utvidelse

Torsdag møtes EUs stats- og regjeringssjefer til hastemøte for å diskutere en utvidelse av Triton.

— Man trenger at flere land stiller med skip, at flere land bidrar humanitært, sier utenriksminister Børge Brende (H) etter et besøk hos kystvaktas hovedkvarter i Roma denne uka.

— Vi kan ikke fortsette å se en utvikling hvor tusenvis dør i Middelhavet. Det er et humanitært imperativ å hjelpe, sier han etter at regjeringen på EUs ønske har lovet et skip innen august.

Men ressursene trengs nå, argumenterer hjelpeorganisasjonene. EUs grensebyrå Frontex anslår at inntil én million mennesker i Libya har planer om å prøve seg på den farlige overfarten.

Håpet svinner

I helga skjedde trolig den verste ulykken til nå da en fiskebåt overlesset med migranter gikk ned. Rundt 800 mennesker mistet trolig livet.

Med i alt 15 fartøy, fly og helikoptre er det blitt lett etter overlevende siden søndag. Men etter et visst antall timer i sjøen svinner håpet.

— Det kommer an på temperaturen i vannet, det kommer an på alderen på ofrene, klærne deres, ferdighetene i vann, sier Manna om hvor lenge noen kan overleve i vannet.

— Vi snakker om rundt 17- 18 grader nå, så da avsluttes nok søket snart.

Redningsmannskapene fant 28 overlevende og 24 døde i sjøen. Men ingen rester etter fiskebåten.

— Ingen vrakrester i det hele tatt. Den har nok gått rett ned, sier Manna. (©NTB)