For 18 år siden ble verden sjokkert av Columbine-massakren. Nå er den ikke lenger blant de ti dødeligste skyteepisodene i USA.

26 mennesker ble drept i søndagens kirkemassakre i Texas. Hittil i år er det gjennomført hele 307 masseskytinger i USA.

13 personer ble drept av to unge menn ved Columbine High School i 1999. Masseskytingen er ikke lenger blant de ti verste i nyere amerikansk historie.

Leslie Ward var i ferd med å sette ut varene til et lite loppemarked i hagen sin da hun hørte skuddene fra kirken, noen få kvartaler unna i småbyen Sutherland Springs i Texas.

– Bam - bam - bam - bam! Smellene kom så fort, det hørtes ut som om det var fra et maskingevær, forteller hun til avisen The Dallas Morning News.

Lyden kom ikke fra et maskingevær, men fra et halvautomatisk våpen i hendene på en 26-årig tidligere soldat i fullt kamputstyr. Han drepte 26 personer og skadet 20.

Den yngste blant ofrene var fem år gammel. Den eldste var 72.

Sutherland Springs er et lite tettsted omtrent halvannen times kjøring sør for Austin i Texas. Ved folketellingen i 2000 ble det registrert 362 fastboende her. Syv prosent av befolkningen ble altså drept av 26-åringen før han selv ble funnet død i fluktbilen sin.

– Om du ikke kjenner folk direkte, kjenner du folk som kjenner dem. Vi er et lokalsamfunn med et veldig sterkt samhold, sier Kathleen Curnow, som bor tvers overfor kirken, til NBC News.

307 masseskytinger siden nyttår

Det er bare litt over en måned siden 58 mennesker ble drept mens de deltok på en musikkfestival i Las Vegas. Masseskytinger i USA er nå bokstavelig talt så godt som en daglig affære – det er årets 311. dag, og landet har allerede opplevd 307 masseskytinger siden nyttår, ifølge organisasjonen Gun Violence Archive.

En masseskyting defineres som en episode der minst fire personer er drept eller såret.

For fjerde året på rad øker antallet som er blitt drept med skytevåpen, ifølge organisasjonen. Hittil i år er 13.132 personer skutt og drept i USA – et tall som ikke inkluderer selvmord.

3361 barn er drept eller skadet av skytevåpen i løpet av året, ifølge Guns Violence Archive.

Columbine-massakren skjøvet ut av topp-ti-listen

Masseskytingene ser også ut til å bli stadig større i omfang. Seks av de ti dødeligste massakrene med skytevåpen i nyere amerikansk historie – og samtlige av de fem dødeligste – har skjedd de siste ti årene, ifølge en oversikt CNN har laget.

Skolemassakren i Columbine i Colorado i 1999, som sjokkerte en hel verden og som blant annet ga opphav til Michael Moore-dokumentaren Bowling for Columbine, endte opp med 13 drepte samt livet til de to tenåringene som gjennomførte masseskytingen.

Etter kirkemassakren i Sutherland Springs er ikke lenger Columbine-drapene på listen over de ti dødeligste skyteepisodene i nyere amerikansk historie.

Trump: – Dette handler ikke om våpen

Columbine skapte en omfattende debatt i USA om våpenkontroll og tilgangen på halvautomatiske geværer. En tilsvarende debatt blusset opp igjen etter masseskytingen på barneskolen Sandy Hook i 2012.

Likevel er svært lite blitt gjort for å begrense amerikanernes tilgang til skytevåpen.

En 26 år gammel gjerningsmann drepte 26 personer og skadet 20 ved denne kirken i Sutherland Springs i Texas på søndag.

President Donald Trump, som reagerte spontant ved å kreve strengere immigrasjonslover etter at en usbekisk mann drepte åtte personer på en sykkelsti i New York i forrige uke, har ikke vist den samme viljen til å sette massedrap i perspektiv når ikke-muslimer begår ugjerningen.

– En syk, forstyrret mann, kalte han gjerningsmannen i Las Vegas.

– Vi har mange mentale problemer i vårt land, som man har i andre land. Dette handler ikke om våpen, sa han om Texas-massakren på en pressekonferanse i Tokyo mandag.

– Våpenkontroll forhindrer ikke voldskriminalitet

Flere demokrater er sterkt uenige. Fremst i rekken er Chris Murphy, en senator fra Connecticut.

– Når mine kolleger går og legger seg i kveld, bør de tenke på hvorvidt deres politiske støtte til våpenindustrien er verdt blodet som nå flyter uten stans på gulvet i amerikanske kirker, barneskoler, kinoer og bygater, sa han søndag kveld.

Kommentatorer på høyresiden verner om den grunnlovsfestede retten til å bære våpen og advarer mot å tro at nye våpenlover vil løse problemet.

– Det er helt tydelig at noe må gjøres for å forhindre at dette skjer igjen. Men uansett hva folk på venstresiden mener, viser tallene at en strengere våpenlovgivning ikke forhindrer voldskriminalitet, skriver Justin Haskins på det konservative nettstedet Townhall.