Verden

18 måneder gammel gutt døde i antatt mordbrann på Vestbredden

En barbarisk terrorhandling, sier Israel etter at en halvannet år gammel palestinsk gutt døde i en antatt mordbrann på Vestbredden. Israelske bosettere mistenkes.

 • Ntb

Huset der det 18 måneder gamle barnet og familien lå og sov, ble påtent i morgentimene fredag i landsbyen Duma ved Nablus. Barnets foreldre og fire år gamle bror kom alvorlig til skade.

– Vi kom oss ikke fram til soverommet på grunn av brannen. Han ble igjen inne til redningsmannskapene kom, sier Duma-innbyggeren Ibrahim Dawabsheh om fåfengte forsøk på å redde ut den lille gutten.

Bosettere mistenkes for å stå bak brannen.

Terror

– Dette er et terrorangrep. Israel handler resolutt mot terror, uansett hvem de skyldige er, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Han lover at «alle midler» skal tas i bruk for å holde gjerningsmennene ansvarlige.

Også den israelske forsvarsministeren Moshe Yaalon kaller brannen en terrorhandling, mens talsperson Peter Lerner kaller den barbarisk.

Men palestinske myndigheter mener Israel er ansvarlig.

– Dette hadde ikke skjedd om israelske myndigheter hadde stanset bosetteraktiviteten og beskyttelsen av bosettere, sier talsperson Nabil Abu Rdainah for president Mahmoud Abbas.

– Det er en direkte konsekvens av straffriheten israelske myndigheter har gitt i årtier til bosetterterror, heter det fra den palestinske frigjøringsbevegelsen PLO, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hevnangrep

Ordet «prislapp» sto skriblet på hebraisk på veggen på huset som ble påtent fredag morgen, opplyser israelsk politi.

Prislapp er betegnelsen jødiske ekstremister bruker på hevnaksjoner. Målet skal være å vise at enhver motstand mot bosetninger på den okkuperte Vestbredden skal ha en pris.

Også moskeer og kirker er blitt utsatt for såkalte prislappangrep. Israelsk politi som har vært med på å fjerne ulovlige bosetningsutposter, har også blitt rammet.

Frykter reaksjoner

– Mordbrannen kan være gnisten som tenner et større bål, frykter Midtøsten-forsker Marte Heian-Engdal.

– Det er viktig for israelske politikere å slå hardt ned når små grupper gjør slikt. De kan ikke ha folk som tar loven i egne hender. De vil nok både finne dem og få dem stilt for retten, sier Midtøsten-forsker og stipendiat ved Universitetet i Oslo Marte Heian-Engdal.

Selv om det er små, ytterliggående grupper som står bak slike angrep, understreker hun at angrepet kommer i en tid der tonen i israelsk politikk blir stadig hardere.

– Angrepet fordømmes som terror over hele fjøla, men samtidig har Israel en regjering som har spilt på denne frykten og dette hatet selv, sier Heian-Engdal.

Netanyahu ringte Abbas

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ringte fredag til Palestinas president Mahmud Abbas for å beklage at en liten palestinsk gutt mistet livet i en mordbrann.

Observatører sier det er svært sjelden den israelske statsministeren tar initiativ til en samtale med Abbas. Netanyahu forsikret Abbas at saken vil bli gransket omhyggelig.

USAs utenriksdepartement sluttet seg fredag til de land som fordømmer det som skjedde, og kaller handlingen et forkastelig terrorangrep.

Ifølge statsministerens kontor sa Netanyahu at alle i Israel er sjokkert over den frastøtende terroren som er utøvd mot Dawabsha-familien på den okkuperte Vestbredden. Israelske sikkerhetsstyrker har fått ordre om å ta alle midler i bruk for å finne gjerningsmennene, lød beskjeden til Abbas.

Etter samtalen dro Netanyahu til sykehuset der moren og broren til den døde 18 måneder gamle gutten blir behandlet for alvorlige brannskader.

 1. Les også

  Israels ambassadør ber Ap si nei til å anerkjenne Palestina

 2. Les også

  FN krever straffeforfølgelse av krigen på Gazastripen

 3. Les også

  Palestinerne blir snart i flertall

 4. Les også

  Obama: - Vi må revurdere Israel-politikken

 5. Les også

  Israel: En seier for frykten

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Midtøsten
 2. Israel

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Han fant de fem foreldreløse norske barna i Syria. Nå får Aftenposten-journalist Afshin Ismaeli pris.

 2. VERDEN

  USA har allerede endret Israel-politikken. Det får en rekke konsekvenser.

 3. VERDEN

  USA skifter syn: Godtar Israels bosetninger på Vestbredden

 4. VERDEN

  Trump til arabiske ledere: USA flytter ambassaden til Jerusalem

 5. VERDEN

  AP: Israel gjennomfører «stort angrep» mot iranske mål i Syria

 6. VERDEN

  Israel vil stanse Iran i Syria