Verden

LA-politiet har i to år skjult videoen som viser at de skjøt og drepte en ubevæpnet mann

Politiet i Los Angeles har i lang tid forsøkt å unngå at videoen blir offentliggjort.

 • Shaghayegh Yousefi

Videoen ble offentliggjort tirsdag, to år etter at 34-åringen Ricardo Diaz Zeferino ble drept av en politibetjent i forstaden Gardena i Los Angeles. I etterkant av drapet har Los Angeles-politiet gått inn i en lengre juridisk kamp for å unngå offentliggjøring av videoen som viser drapet. Dommeren Stephen Wilson landet til slutt på at videoen var av offentlig interesse, og at slike opptak kun kunne holdes fra offentligheten i ekstreme tilfeller.

Amerikansk politi har ved flere anledninger vært innblandet i kontroversielle hendelser som har ført til store demonstrasjoner og debatt.

I november i fjor ble flere hundre demonstranter arrestert i Los Angeles under demonstrasjoner i forbindelse med drapene påMichael Browni Ferguson ogEric Garneri New York.

Les også: Hjemmløs mann lagt i bakken og drept av politiet i Los Angeles

Skyter mot ubevæpnede menn

Videoene som ble frigitt tirsdag er fra LA-politiets egne bilkameraer og viser hvordan politiet skyter og dreper den ubevæpnede Ricardo Diaz Zeferino. Også en av de andre mennene i videoen blir skutt av politiet.

Foranledningen var som følger: 2. juni 2013 hadde politiet fått beskjed om et tyveri av en sykkel. Sykkelen tilhørte broren til Diaz Zeferino, som hadde meldt den savnet, melder Los Angeles Times. Diaz Zeferino hadde vært ute tidlig på morgenen for å lete etter sykkelen.

Politiet stoppet to menn på en sykkel ved Redondo Beach Boulevard. Mennene var venner av Diaz Zeferinos bror og var også på leting etter sykkelen. Mennene ble beordret til å heve hendene over hodet, ettersom politiet hadde mistanker om at de var tyvene.

Det hører med til historien at politiet hadde fått beskjed om at tyveriet var et ran, noe som dermed inkluderte våpen, ifølge Los Angeles Times. Diaz Zeferino så at politiet hadde tatt feil menn, og løp mot vennene for å snakke med dem. Han skal ha blitt bedt om å stoppe både på engelsk og spansk.

Han ble også bedt om å heve hendene i været av politiet. På videoen kan man se at de to andre mennene hever hendene i været. Diaz Zeferino gjør det samme, for så å senke dem flere ganger. Tre av politimennene skyter da mot mannen, dreper ham og skadeskyter en av de andre mennene, Eutiquio Acevedo Mendez. Diaz Zeferino ble skutt åtte ganger. Eutiquio Acevedo Mendez ble skutt i ryggen.

Ville ikke offentliggjøre videoen

Myndighetene i Gardena inngikk et forlik med familien til Zeferino og Mendez på 4,7 millioner dollar. Politimennene ble frikjent av myndighetene på bakgrunn av at de mente de ikke kunne se den ene hånden til Diaz Zeferinom, og dermed ikke visste at han var ubevæpnet, melder The Guardian.

De lokale myndighetene i Gardena nektet så å offentliggjøre videoen fordi de mente det ville føre til offentlig fordømmelse av politimennene. Politisjefer i California støttet opp om avgjørelsen, og mente en offentliggjøring ville skremme skremme politiet fra å bruke slik videoteknologi ved senere anledninger.

Diaz Zeferinos advokater mener på sin side at etterforskningen av drapet ikke var god nok ettersom politimennene fikk anledning til å se videoen før de ble forhørt. De mener opptaket viser at politimennene skjøt mot menn som tydelig var ubevæpnet.

Advokater fra blant annet Associated Press, Los Angeles Times and Bloomberg har lenge jobbet for å få videoen offentliggjort. Tirsdag lyktes de.

– Vi applauderer rettens bestlutning. Vi mener det er viktig for offentligheten å ha tilgang til videoer som denne for å få innsikt i handlingene til politibetjentene våre, uttalte Associated Press-talsmannen Oaul Coldford til The Guardian.

 1. Les også

  Politiansatt sparket for rasisme i Ferguson

 2. Les også

  Hjemløs mann lagt i bakken og drept av politiet i Los Angeles

 3. Les også

  Politiet meide ned mistenkt med vilje: - En riktig avgjørelse

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Terence Crutcher (40) hadde hendene i været. Så ble han skutt og drept av politiet.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Hun drepte ubevæpnede, afroamerikanske Terence Crutcher - nå er hun siktet

 3. VERDEN
  Publisert:

  Studie: Ubevæpnede svarte amerikanere er svært overrepresentert i politiskytinger

 4. VERDEN
  Publisert:

  Advokat til en av politimennene i Minnesota-skytingen: – Rimelig å være redd for et bakholdsangrep

 5. VERDEN
  Publisert:

  Politiet: Mannen som ble skutt i Charlotte hadde pistol - politiets video publisert

 6. VERDEN
  Publisert:

  Tre dødsfall har utløst raseri og opptøyer i USA. Her er historiene om ofrene.