Verden

Trump rammes av egen svarteliste. Sliter med å finne medarbeidere.

Donald Trump sliter med å finne folk på alle nivåer, fra statsråder og nedover. En viktig grunn til det er at de som har kritisert ham, er svartelistet.

Her blir Rex Tillerson tatt i ed som utenriksminister av Donald Trump i Det ovale rom. Tilstede var også visepresidenten og Tillersons kone. Nå sliter Tillerson med å finne en viseutenriksminister som ikke har kritisert presidenten.
  • Steinar Dyrnes
    Journalist
  • Seks av de 15 obligatoriske medlemmene av regjeringen er ennå ikke godkjent av Senatet.
  • Kun tre av 15 viseministre er nominert.
  • En rekke av de over 4000 politiske ansettelsene i administrasjonen er ikke foretatt.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Problemene skyldes blant annet at demokratene gjør det de kan for å hale ut godkjenningen av de posisjonene som må godkjennes av Senatet. Men Donald Trump kan ikke bare skylde på andre.

En del av problemene skyldes at hans egne folk har brukt lang tid på bakgrunnsjekker av kandidater og en del kandidater har hatt omfattende næringsvirksomhet som har skapt problemer. For ikke å snakke om at Trump svartelister sine kritikere.

Nektet å godkjenne utenriksministerens høyre hånd

Aller verst er problemet i utenriksdepartementet. Der ble Rex Tillersons valg av viseutenriksminister underkjent av president Donald Trump i forrige uke.

Utenriksministeren hadde utpekt Elliott Abrams, som blant annet har jobbet for Ronald Reagan og George W. Bush, til sin høyre hånd. Men det gikk ikke veien for Tillerson.

«Hans innflytelse synes begrenset, i hvert fall for øyeblikket, og han ble påført en offentlig ydmykelse etter bare en uke i jobben da Trump vraket hans valg av en nestkommanderende, den republikanske utenrikspolitiske veteranen Elliott Abrams, som utilstrekkelig lojal til Trump», skriver The Washington Post.

Vraket etter møte med Trump

The New York Times skriver at Abrams ikke fikk jobben etter at han møtte Trump i Det hvite hus. Avvisningen var neppe noen overraskelse for Abrams. For dette var ikke første gang at noen som har kritisert Trump nektes jobber innenfor sikkerhets- og utenrikspolitikk. Det er noe Abrams vet bedre enn det fleste.

Utenriksminister Rex Tillerson og Donald Trump.

Etter at Trump vant valget, tok hans overgangsteam kontakt med Abrams for å få innspill til flinke folk som kunne være aktuelle for jobber innen administrasjonen. Elliott sendte derfor over lister med aktuelle kandidater til jobber innen nasjonal sikkerhet.

Lukes ut en etter en

En etter en fikk nei fra Trump-teamet. Begrunnelsen var samsvarende: Denne har snakket nedsettende om Trump under valgkampen; denne har signert et brev som opponerer mot ham», skriver The New York Times.

Det er mange republikanere som på et eller annet tidspunkt har ytret seg kritisk til Trump. Derfor er det en relativt omfattende svarteliste som praksis nå er laget. Det betyr at antallet aktuelle kandidater til jobber iblant utenriksdepartementet, det nasjonale sikkerhetsrådet og forsvarsdepartementet er relativt begrenset.

– En hele generasjon republikanere utelukkes

Det har ført til betydelig kritikk av Trump. En av kritikerne er Richard N. Haass, en tidligere republikaner som nå er leder for Council on Foreign Relations. Han sier til The New York Times at Trump har «utelukket en hel generasjon av republikanske politiske rådgivere»

De store hullene i administrasjonen og den manglende kompetansen har ført til misforståelser og problemer med å gjennomføre Trumps politikk.

Tidligere denne uken skrev The New York Times at deler av Trumps omstridte omorganisering av Det nasjonale sikkerhetsrådet (NSC) ble gjort ved et uhell.

Strategen Steve Bannons inntreden i sikkehetsrådet var bevisst, men det var et uhell at USAs etterretningssjef og forsvarssjef ble fjernet fra NSCs viktigste underkomité.

«Trumps rådgivere klippet ut og limte inn setninger fra Bushs organisasjonskart», skriver avisen. Bushs organisasjonskart ble laget før den omfattende omorganiseringen som skjedde i kjølvannet av terrorangrepene 11. september 2001.

Tillerson ute i kulden?

Så langt har ikke Tillerson vært til stede under Trumps viktige møter med andre statsledere i Det hvite hus, og den relativt ferske utenriksministeren har også vært lite synlig i mediene.

Med en ny nasjonal sikkerhetsrådgiver på plass i Det hvite hus, er det knyttet spenning til hvem som kommer til å være viktigst i utformingen av amerikansk utenrikspolitikk.

Under enkelte administrasjoner har utenriksministeren blitt fullstendig satt på sidelinjen, som da Henry Kissinger var nasjonal sikkerhetsrådgiver under president Richard M. Nixon på 70-tallet. Utenriksminister William P. Rogers var da fullstendig ute i kulden, mens all utenrikspolitikk ble utformet i Det hvite hus av Nixon og Kissinger selv.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Utenrikspolitikk
  3. Steve Bannon
  4. George W. Bush