Verden

Intens ordkrig mellom statsministrene i Nederland og Tyrkia

Beskyldningene hagler mellom de NATO-allierte landene Nederland og Tyrkia etter at den tyrkiske ministeren Fatma Kaya ble bortvist fra Rotterdam.

Demonstranter samlet seg lørdag i Rotterdam for å ta imot den tyrkiske familieministeren Fatma Betul Sayan Kaya. Ministeren selv skal ha blitt pågrepet av nederlandsk politi.
  • NTB
  • Erik Fossen
  • Per Annar Holm

I en pressemelding fra den nederlandske regjeringen søndag morgen skriver statsminister Mark Rutte at besøket, der Kaya skulle til Rotterdam for å drive valgkamp, var uansvarlig:

– Fatma Betul Sayin Kaya ble advart i forkant om at hennes planlagte kampanjebesøk på det tyrkiske konsulatet var uønsket. Likevel fortsatte statsråden og reiste til Nederland, heter det i meldingen.

Etter flere timer med forhandlinger, sittende i bilen sin utenfor konsulatet, ble Kaya bedt om å forlate landet. Hun ble eskortert til den tyske grensen av politiet.

Får stryk

Den tyrkiske statsministeren Binali Yildirim kaller det uakseptabel behandling og sier Tyrkia vil reagere kraftig mot Nederland. I en uttalelse søndag ber Yildrim tyrkere i Europa om å holde seg rolige. Han ber dem stemme i folkeavstemningen 16. april, valget som er bakgrunn for konfliktene med flere europeiske land den siste tiden.

  • Tyrkias president Erdogan vil drive valgkamp i Tyskland, men møter motbør. Da trekker han nazikortet og truer med opprør.

Landene Tyrkia krangler med om valgmøtene er alle med i forsvarsalliansen NATO.

– Våre såkalte europeiske venner som snakker om demokrati, frihet og menneskerettigheter, har strøket i faget, sier Yildrim.

Stengte ambassaden

Tyrkisk politi har stengt Nederlands ambassade i Ankara og generalkonsulatet i Istanbul av sikkerhetshensyn, opplyser det tyrkiske utenriksdepartementet.

Også ambassadørens residens i Ankara er stengt av samme grunn, melder Reuters.

I Rotterdam skal en tyrkisk-vennlig folkemengde ha blitt jaget med makt fra området rundt Tyrkias konsulat.

– Diplomatisk krise

Tyrkia-kjenner Morten Myksvoll, som driver nettsiden tyrkiskpolitikk.no, sier til Aftenposten at det nå har blitt en ganske stor diplomatisk krise mellom Nederland og Tyrkia. Han knytter utviklingen til både det forestående parlamentsvalget i Nederland og folkeavstemningen om grunnlovsendringer i Tyrkia.

– Dette bidrar nok til å styrke president Erdigan i den tyrkiske valgkampen. Det er nok det motsatte av hva Nederland ønsker seg, sier Myksvoll.

– Nederlands fremferd er merkelig. Den spiller rett inn i Erdogans retorikk om at EU og Europa er ute etter å ta Tyrkia. Når en tyrkisk minister ikke får tale i Nederland, mener han, er det like ille som at journalister arresteres i Tyrkia. Sånn sett er det man har gjort i Nederland nå en stor propagandaseier for Erdogan, sier han.

Samtidig tror Myksvoll også det er noen i Nederland som gnir seg i hendene.

– Når tyrkiske demonstranter roper «Allahu akbar» på gaten i Rotterdam, er det nok bilder Geert Wilders vil bruke i sin valgkampanje.

Myksvoll ser for seg at forholdet mellom de to landene kan bli liggende på frysepunktet fremover. Kanskje blir deres respektive ambassadører hjemkalt.

– Det er dårlig nytt for EUs forhold til Tyrkia. Man forsøker jo å holde i live flyktningavtalen fra i fjor, som Tyrkia jevnlig truer med å trekke seg fra. Det kan i så fall få store konsekvenser for Europa.

Minister tatt i arrest

Familie- og sosialminister Fatma Kaye ble ifølge nederlandske medier stanset av politiet da hun forsøkte å komme inn på det tyrkiske konsulatet i Rotterdam. Tidligere på kvelden ble hun ifølge tyrkisk TV stanset av grensepolitiet idet hun krysset grensen fra Tyskland i bil lørdag.

Kort tid etter at nyheten var kjent, kunngjorde det tyrkiske utenriksdepartementet i Ankara at den nederlandske ambassadøren til Tyrkia ikke får vende tilbake til Tyrkia med det første. Ambassadøren er for tiden på reise utenfor Tyrkia.

Kaya var i Tyskland da hun lørdag bestemte seg for å kjøre til Nederland etter at nederlandske myndigheter nektet flyet med hennes regjeringskollega utenriksminister Mevlüt Çavusoglu å lande i Rotterdam tidligere samme dag.

I Rotterdam skal politiet ha tatt i bruk makt for å løse opp en ansamling av mennesker som hadde samlet seg for å ta i mot familieministeren, ifølge nyhetsbyrået Anadolu. På Twitter kan man se TV-opptak som angivelig skal vise at nederlandsk politi går løs på en tyrkisk reporter med hund og batong.

Politiet sperrer gaten utenfor Tyrkias konsulat i Rotterdam, der en folkemengde hadde samlet seg for å ta imot landets familieminister, Fatma Betul Sayan Kaya.

Erdogan kaller nederlenderne «nazi-levninger»

Situasjonen mellom Nederland og Tyrkia er blitt svært anspent etter at nederlandske myndigheter nektet Cavusoglu å delta på et politisk møte på det tyrkiske konsulatet i Rotterdam.

Bakgrunnen for møtet er den tyrkiske folkeavstemningen i april der det skal stemmes over om president Recep Tayyip Erdogan skal få utvidet makt.
Tyrkia har truet med sanksjoner mot Nederland, og president Erdogan har kalt nederlenderne for "nazi-levninger og fascister".

Tyrkisk UD kalte tidligere på lørdag Nederlands chargé d'affaires inn på teppet for å overlevere en formell protest mot behandlingen av landets utenriksminister.

Tyrkia-korrespondenten til The Economist skriver på Twitter at nederlandsk politi skal ha stoppet Tyrkias statlige nyhetsbyrå og tyrkiske TV-team på grensen til Tyskland.

Engasjerte demonstranter samlet seg i Rotterdam for å ta imot den tyrkiske familieministeren lørdag. Fatma Kaya selv ble pågrepet av politiet.

Nektet i Tyskland, dro videre til Frankrike

Tidligere i uken måtte Cavusoglu avlyse et planlagt valgmøte i Hamburg, noe som fra tysk hold ble begrunnet med dårlig brannsikkerhet i lokalet der møtet skulle finne sted. Lørdag kveld ankom privatflyet hans en flyplass i nærheten av Metz i Frankrike, hvor han planlegger å tale for tyrkiske fremmedarbeidere på søndag.

– Dette er en skandale fra ethvert perspektiv og det er ikke akseptabelt. Det passer ikke inn i diplomatisk praksis. Dette er diplomatiets mest ekstreme punkt, sier Cavusoglu til den tyrkiske avisen Hurriyet.

– Vi kommer til å innføre tunge sanksjoner mot Nederland dersom de blokkerer besøket, sa han til CNN Turk.

Tidligere denne uken uttalte Nederlands statsminister Mark Rutte at tyrkerne ikke respekterte reglene for offentlige sammenkomster.

– Dette er det mest alvorlige vi kan gjøre, å si til utenriksministeren fra et NATO-alliert land «Vi vet du er på vei til Nederland. Ikke kom.», sa Rutte videre.

I Rotterdam ventet en folkemengde lørdag på den tyrkiske familieministeren Fatma Betul Sayan Kaya, som selv ble pågrepet av politiet.

Østerrike og Sveits sier også nei

Forrige uke avlyste lokale myndigheter i Tyskland flere andre lignende møter. Også her var den offisielle begrunnelsen hensynet til sikkerhet og kapasitet.

Også i Østerrike og Sveits har myndighetene satt ned foten for tyrkiske statsråder som ville holde politiske møter.

(©NTB)