Verden

De er Washingtons mest konservative menn. Trump gir dem skylden for sin verste dag som president.

Medlemmer av The Freedom Caucus på vei fra Det hvite hus i forrige uke.

De dolket Trump i ryggen og ga ham et forsmedelig nederlag. Nå slår presidenten tilbake mot partiets ytterste høyrefløy.

  • Christina Pletten
    Christina Pletten

Det var den tiende søndagen i Donald Trumps presidentskap da det plutselig piplet ut noen nye, overraskende toner fra Det hvite hus. Det handlet om samarbeid. Med demokratene.

– Det er på tide å få noen moderate demokrater ombord, sa Trumps stabssjef Reince Priebus på søndagsprogrammet til Fox News. Så kom han med det han kalte «en advarsel».

– Vi er villige til å snakke med alle – det har vi alltid vært. Nå, mer enn noen gang, er det på tide at begge partiene kommer sammen.

Også fra Kongressen kom det forbløffende signaler.

– På et tidspunkt må vi tenke utenfor vårt eget parti. Presidenten er en som gjør avtaler, og Ronald Reagan fikk gjennom noen av sine viktigste saker ved hjelp av Demokratene, sa kongressmann Tom Cole fra Oklahoma til The New York Times.

En ydmykelse fra sine egne

Den plutselige samarbeidstrangen hadde en umiddelbar forhistorie. Den tiende søndagen satte punktum for den mest katastrofale uken Trump har hatt hittil. Fredag var aller verst. Da ble han ydmyket av sine egne. Helsereformen som han hadde lovet skulle være enda bedre enn Obamas, med «forsikring for alle», gikk på trynet.

Trump klarte aldri å overtale alle medlemmene i sitt eget parti. Bare minutter før avstemningen skulle begynne, trakk lederen i Representantenes hus (speaker) Paul Ryan forslaget tilbake. Det var et sviende nederlag. Hovedmotstanden kom fra en gruppe erkekonservative republikanere kalt The Freedom Caucus.

Trump var ifølge rapportene rasende. Han hadde forsøkt å fri til denne gruppen på rundt 35 medlemmer i dagevis; hatt dem på eksklusivt besøk i Det hvite hus, til og med latt noen av dem fly med ham på Air Force One. Søndag morgen slo han tilbake på Twitter. Demokratene «koser seg» fordi The Freedom Caucus har reddet Obamacare, var meldingen fra presidenten.

Samme dag kom en rapport som garantert ikke gjorde Trump blidere. Helsereformen hadde sannsynligvis aldri hatt en sjanse, skrev Politico. Medlemmene i the Freedom Caucus hadde nemlig inngått en hemmelig pakt for flere uker siden.

Democrats are smiling in D.C. that the Freedom Caucus, with the help of Club For Growth and Heritage, have saved Planned Parenthood & Ocare!

Den hemmelige pakten

Ryan la frem forslaget til ny helselov 7. mars i år. Den skulle erstatte Obamacare, demokratenes store helseinitiativ som republikanerne hater.

Noen timer senere kom en gruppe kongressmenn fra Ryans eget parti sammen til krisemøte. De mislikte Ryans plan sterkt. Der og da inngikk de en hemmelig pakt, ifølge Politico: ingen av dem skulle samtykke til å stemme for loven uten å snakke med de andre i gruppen først.

Mennene (så vidt vi vet er det bare menn) som inngikk pakten var medlemmene i det som heter Freedom Caucus. Dette er de mest konservative medlemmene i Kongressen – en gruppe som stort sett ble sendt til Washington av Tea Party-velgere. Deres mandat var først og fremst å være protestpolitikere mot alt Obama tok i. Dernest var det å opponere mot eliten i sitt eget parti, og bygge ned velferdsstaten.

  • Ett distrikt har så rar form at det kalles «Langbein sparker Donald». Slik sender partiene flere og flere ekstremister til Washington.
Jim Jordan fra The Freedom Caucus mente de hadde gjort USA en tjeneste ved å nekte å stemme for Trumps helsereform.

En «hemmelig» gruppe lengst til høyre

Lederen for The Freedom Caucus, Mark Meadows, forsvarte sitt mytteri mot presidenten søndag. Gruppen ønsker at Obamacare skal fjernes, men vil ikke erstatte det med noe. Helse er et privat anliggende, mener de.

– De konservative og de moderate i partiet må komme sammen, og finne en fellesnevner, sa Meadows til ABC.

Men Trump var allerede i krigsmodus, og noen av medlemmene fra Freedom Caucus frykter at mytteriet ville koste dem dyrt. En av dem, Ted Poe fra Texas, kunngjorde søndag at han melder seg ut av gruppen, som ikke offentliggjør medlemsliste.

Det hører med til historien at noen av republikanernes viktigste støttespillere, inkludert Heritage Foundation og de styrtrike Koch-brødrene, oppmuntret frihetsgruppen til ikke å la seg rokke av press fra presidenten.

– Vi gjorde landet en tjeneste, sa Jim Jordan, som grunnla Freedom Caucus i 2015, til ABC på søndag.

President Trump slappet av med golf i helgen. Men han tok ikke fri fra Twitter.

Presidentens demokrater kan tre frem

Kan presidenten, etter å blant annet ha kalt demokratenes senatsleder Chuck Schumer «en klovn» og truet med å sette Hillary Clinton i fengsel, klare å samarbeide med sine politiske motstandere?

Etter Trumps første ti uker, vil man være tilgitt for å sitte igjen med et inntrykk av at hans administrasjon utelukkende består av ekstremister. Men en av Trumps mektigste medarbeidere, Gary Cohn, er demokrat. Cohn er en tidligere sjef for storbanken Goldman Sachs, og er nå Trumps fremste økonomiske rådgiver.

Datteren Ivanka og svigersønnen Jared Kushner har også et moderat ståsted, og nylig ble en annen Goldman-veteran, Dina Powell, innlemmet i den moderate delen av staben. The Washington Post og flere andre med kilder i Det hvite hus har antydet at «de moderate newyorkerne» har økende innflytelse i Trumps regjering.

Senator Schumer, med dårlig skjult skadefryd, sa søndag at døren var åpen hos demokratene.

– Hvis [Trump] endrer kurs, kan han få et annerledes presidentskap. Men han må si til [frihetsgruppen] at han ikke kan jobbe med dem. Da vil vi ta en titt på de forslagene han kommer med, sa Schumer søndag.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. Washington D.C.