Desperat flukt fra kampene i Mosul: – Sult og bomber tvang oss til å flykte

En storoffensiv mot den IS-kontrollerte byen Mosul har sendt titusenvis av mennesker på flukt.

Tusenvis rømmer Mosul etter at storoffensiven mot den vestlige delen av byen som IS kontrollerer. Dette bildet er tatt i helgen.

– Sult og bomber tvang oss til å flykte. Vi er lei og helt utslitte. Barn hadde ikke noe tilgang på mat, forteller en mann BBC navngir som Ibrahim.

Han er én av de 45.000 menneskene som har flyktet fra Mosul siden en storoffensiv startet sist uke.

Ibrahim forteller at de ikke engang hadde tilgang på ris.

– Tilgang til mat, vann og sikkerhet inne i Mosul er dårlig. Det er en økning i antall skadede etter krigshandlingene, og det er vanskelig for dem å komme seg ut. Den medisinske tilstanden til de skadede er blitt veldig dramatisk, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors.

600.000 skal befinne seg i IS-delen av byen

Kampen om de sentrale og historiske sentrumsbydelene vest for Tigris er for fullt i gang. Gjenerobringen skjer fra sør og øst, inn i tett befolkede områder.

Irakske spesialstyrker med støtte fra sjiamuslimske militsgrupper, kurdiske styrker og amerikanske kampfly deltar i kampene.

Over 200.000 sivile har flyktet eller blitt fordrevet i Mosul i de litt over 100 dagene som er gått siden kampene om den tidligere IS-bastionen startet.

Fortsatt antas det at over 600.000 mennesker befinner seg i den vestlige delen av den irakske storbyen.

En mann løper med sin datter på armen fra en IS-kontrollert del av Mosul mot irakske spesialstyrker.

– Folk drar i det de står og går i

Flyktninghjelpens representant i Erbil i Irak, Elisabeth Koek, forteller om desperate mennesker på flukt. Regnet har øst ned de siste dagene og folk vasser til anklene i søle.

– Det har kommet 4000 flyktninger i snitt pr. dag siden den nye offensiven fra de irakske regjeringsstyrkene startet 19. februar. Men torsdag kom hele 14.000, og det har vært mange gjennom helgen, sier hun til Aftenposten.

– Folk drar i det de står og går i, og har ikke engang med seg nødvendige papirer. Når de hører at de irakske styrkene nærmer seg, tar de sjansen og løper, forteller hun.

Flyktninghjelpens representant i Erbil i Irak, Elisabeth Koek, forteller om desperate mennesker på flukt.

Kommuniserer gjennom hull i veggene

Koek sier at IS-krigere har tvunget befolkningen til å lage hull i veggene mellom husene for at de skal kunne bevege seg gjennom byen uten å være i gatene. De samme hullene bruker nå beboerne for å gi hverandre informasjon om hvor nærme regjeringsstyrkene er.

Flyktningene som når frem til de regjeringskontrollerte områdene, fraktes på buss ut av krigssonen til transittområder. Der møter ansatte i Flyktninghjelpen dem i førstelinjen med mat, vann og «nødkits» med det aller viktigste sanitærartikler.

Deretter blir de fraktet videre til leire lenger vekk der andre organisasjoner hjelper dem med telt og helsehjelp.

En iraksk spesialstyrke-soldat undersøker menn for belter med eksplosiver når de skal krysse over fra den IS-kontrollerte delen av byen.

Mot intern IS-kollaps?

Lørdag skal IS ha forlatt en rekke kontrollposter i vest, samtidig som antall selvmordsangrep mot regjeringshæren øker. Flere tror dette er tegn på en intern IS-kollaps i Mosul.

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole sier til Aftenposten at det er for tidlig å si om vi nå ser slutten på IS-beleiringen av Mosul.

– Dette er en offensiv som nok går raskere fremover enn mange skeptikere hadde tenkt seg. Men det gjenstår å se hvor sterk motstand de møter når de går inn i gamlebyen, sier orlogskaptein.

Regner med 2000 IS-krigere i byen

Det er ventet at kamphandlingene vil intensiveres når IS blir presset til å forsvare seg inn i Mosuls gamleby, som er en labyrint av bygninger og trange gater.

Det skal befinne seg rundt 2000 IS-krigere i Mosul, ifølge det kurdiske nyhetsbyrået Rudaw.

Slensvik mener det fortsatt kan ta uker før byen er tatt og at det nå er en hard kjerne tilbake som holder stand.

– Kommer det vi nå ser til å utløse flere aksjoner fra selvmordsbombere?

– Det er vanskelig å si, men jeg tror en kan slå fast at det fortsatt vil være et høyt antall aksjoner fra selvmordsbombere, sier han.

General Haider al-Maturi i den irakske føderale politistyrken sa søndag til nyhetsbyrået Ap at seks selvmordsbombere i bil er blitt sendt mot irakske styrker av IS. De ble alle stoppet før de klarte å ramme sine mål.

En gammel kvinne gråter etter å ha nådd frem til den delen av byen som er kontrollert av irakske styrker.

– Vi vil se flere gassangrep

Slensvik viser til at det har vært tilfeller der IS har brukt klorgass. Organisasjonen har flere steder der de lager den type kjemiske våpen. Når det gjelder slike gassangrep, tror han at en vil se mer av det i tiden som kommer.

FN rapporterte lørdag at de siden 1. mars har registrert 12 personer med symptomer på å ha vært utsatt for kjemiske våpen. Fredag meldte Røde Kors at de behandlet syv personer for slike symptomer ved sykehuset Rozhawa i nærheten av byen.

Dramatisk økning i krigsskadede

Apeland i Norges Røde Kors forteller at situasjonen for dem som lever inne i Mosul er svært vanskelig og har vært det over lang til – selv før offensiven startet.

En iraksk soldat fra spesialstyrken hjelper en familie å bære et barn fra den IS-kontrollerte delen av Mosul til den delen som er kontrollert av irakske styrker.

De er med på å bygge opp kirurgisk helsehjelp for de krigsskadede og har et team med to leger og tre sykepleiere på plass i Erbil.

Internasjonale Røde Kors jobber sammen med Iraks Røde halvmåne i leirene med helsehjelp og å skaffe matvarer.

– Hvis behovet øker, skal vi vurdere å styrke vår innsats, sier Apeland.

UNICEF: En halv million barn i fare

UNICEF anslår at så mange som en halv million barn er i fare i Mosul.

– Hvis det stemmer at det er tatt i bruk kjemiske våpen i konflikten, er sivilbefolkningen i livsfare, sier Gro Rognmo, kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge.

– Vi er også redd for at barn kan bli brukt som levende skjold av IS, noe vi har sett forekommet her tidligere. Vi frykter også at barn blir brukt som bombebærere.

Folk varmer seg ved bålet ved Hashid Shaabi-sjekkpunktet mens irakske styrker og IS-krigere slåss i Vest-Mosul.

Unicefs talsperson i Irak, Sharon Behn Nogueira, sier til Aftenposten at de har informasjon som tilsier at det er lite mat i Vest-Mosul, og at det trolig vil bli verre.

– Vi har hørt at matvareprisene er veldig høye og at det er lite brensel til å drive kokeapparater med.

Mange av barna og familiene dersom som kommer fra Vest-Mosul kommer til Hamaam al Aleel, sør for byen. De er trøtte, tørste og foreldrene forteller at barna traumatisert av bombingen.

– Etter hvert som kampene intensiveres vil flere familier forlate byen. Men situasjonen endrer seg raskt og det er mulig noen familier ønsker å bli værende i sine hjem, sier Nogueira.

UNICEF er aller mest bekymret for at barna skal bli uskyldige ofre, og ber begge partene i konflikten sørge for at sivilbefolkningen får fritt leide ut av de okkuperte områdene, uten å måtte risikere livet.