Verden

Polsk EU-politiker risikerer utestengelse etter sjokkuttalese: – Kvinner er svakere og mindre intelligente. De må tjene mindre.

Den ytterliggående polske EU-parlamentarikeren Janusz Korwin-Mikke sjokkerte Europaparlamentet da han argumenterte for at kvinner må tjene mindre enn menn.

  • Thomas Olsen

Nå risikerer den høyreekstreme polske politikeren utestengelse eller bøter etter at Europaparlamentets president Antonio Tajani har beordret undersøkelser om Korwin-Mikkes uttalelser strider med reglene for ordbruk og oppførsel for EU-parlamentarikerne, skriver New Europe.

Det var i torsdagens debatt om lønnsforskjellene mellom kvinner og menn, at den uavhengige polske representanten tok ordet og sjokkerte forsamlingen.

Les også

Abort selv etter voldtekt og incest kan bli forbudt i Polen. Kvinner som likevel tar abort, kan få fem år i fengsel.

Janusz Korwin-Mikke risikerer nå bøter eller suspensjon for å ha kommet med sjåvinistiske, rasistiske og ærekrenkende uttalelser i parlamentet. Foto: Alik Keplicz / TT / NTB scanpix

Likelønnsmotstander

Under innlegget til den spanske sosialistrepresentanten Iratxe Garcia Perez, der hun etterlyste kraftigere likelønnstiltak fra europeiske myndigheter ledelse, løftet Korwin-Mikke det blå kortet som signaliserer ønske om å stille et spørsmål.

Da han fikk ordet, liret han av seg både spørsmål og svar:

– Vet du hvilken plass beste kvinne kom på under den polske fysikkteori-olympiaden? Det skal jeg fortelle deg: nummer 800. Vet du hvor mange kvinner det er blant verdens 100 beste sjakkspillere? Jeg gir deg svaret: ingen.

Så avsluttet han:

– Det er selvsagt at kvinner skak tjene mindre enn menn. De er svakere, mindre fysisk og mindre intelligente. De må de tjene mindre. Det er alt, sa han til en sjokkert forsamling.

Den spanske EU-parlamentarikeren Iratxe Garcia Perez tror ikke sine egne ører under torsdagens debatt. Selv tolkene hadde problemer med å oversette Korwin-Mikkes retorikk.

Vil beskytte Europas kvinner mot Korwin-Mikke

Men Garcia Perez mistet ikke munn og mele. Hun svarte med en illsint tirade:

– Jeg vet at du er veldig sint og veldig bekymret for at vi kvinner kan representere innbyggerne på lik linje med deg. Jeg tror jeg må forsvare europeiske kvinner mot menn som deg, sa hun.

Se hennes replikk i videoen øverst i saken.

Under en Europarådet-debatt om terrorisme i Strasbourg i 2015 ga Korwin-Mikke uttrykk for et ønske om å møte hardt med hardt. Foto: CHRISTIAN LUTZ / TT / NTB scanpix

  • Videoklipp som ikke er fra Stortinget: Se høytstående politikere bli utskjelt i Europaparlamentet.

Nazi-hilsen i Europaparlamentet

Det er ikke første gangen Janusz Korwin-Mikke kommer i søkelyset for å opptre uparlamentarisk og provoserende.

Under debatten etter attentatet i Paris viste han frem teksten: «Jeg er ikke Charlie. Jeg er for dødsstraff» på en PC han viste Europaparlamentet.

For tre år siden ble han bøtelagt for rasistiske uttalelser da han uttalte at «det nå finnes 20 millioner negere i Europa». I 2015 ble han suspendert og bøtelagt etter å ha gjort nazi-hilsen i Europaparlamentet.

Les også

  1. UKIP-topp skadet etter slagsmål i EU-parlamentet

Les mer om

  1. Europaparlamentet
  2. Debatt
  3. EU
  4. Feminisme