Verden

Analytikere mener Nord-Koreas siste rakett-test viser at landet har kapasitet til å ramme USA

BEIJING (Aftenposten): Nord-Korea skjøt tirsdag opp et missil som landet i havet i Japans økonomiske sone. Analytikere mener raketten kunne nådd USA. Selv hevder de at den kan nå hvor som helst i verden.

  • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne

Talsmenn for Sør-Koreas og Japans regjeringer sier at missilet fløy cirka 930 kilometer før det falt ned i Japan-havet etter 40 minutter.

Analytikere mener missilet Nord-Korea testet på den amerikanske nasjonaldagen, har kapasitet til å nå amerikansk jord. Det er i så fall første gang, melder NTB.

Det japanske forsvarsdepartementet mener også at raketten nådde en høyde på langt over 2500 km, ifølge Reuters.

David Wright i Union of Concerned Scientists, sier tilgjengelig informasjon tyder på en økning i rekkevidden på Nord-Koreas missiler, og at raketten kan ha nådd en høyde på mer enn 2800 kilometer.

Kim Jong UN på en sørkoreansk nyhetsstasjon etter at Nord-Korea skjøt opp nok et missil i natt.
  • Hvis Nord-Korea fortsetter på dagens kurs, er det bare et tidsspørsmål når landet har atomvåpen som kan ramme hele Sør-Korea, Japan og kanskje USA: Ni spørsmål om hvorfor USA og resten av verden frykter Nord-Korea

– Dersom meldingene stemmer, så kan det samme missilet nå en maksrekkevidde på 6.700 kilometer i en standard bane, sier Wright. Han sier at det er en rekkevidde som kan bety at missilet teoretisk sett kan nå Alaska, siterer NTB.

Oppskytingen er den 11. så langt i år, og ifølge BBC hadde trolig dette siste missilet langt større rekkevidde enn de foregående.

Nordkoreanske myndigheter: «Vellykket test»

Tirsdag morgen meldte nordkoreanske myndigheter i en «viktig kunngjøring» at testen var vellykket.

– Vellykket test av interkontinental langdistanserakett, uttalte de i en TV-sendt kunngjøring.

På nordkoreansk-TV omtales testen av missilet av typen Hwasong-14 som «en milepæl», melder NTB. En langdistanserakett kan nå intill 1000 kilometer.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters uttalte TV-verten at de nå «har kapasitet til å treffe hvor som helst i verden». De melder også at det er Kim Jong-un som skal ha bestilt testen.

Sørkoreanske myndigheter har tidligere uttalt at det trolig dreide seg om en mellomdistanserakett. Landet sier de skal undersøke den nordkoreanske påstanden om rakettypen.

En folkemengde følger med på TV-sendingen hvor det annonseres at «testen var vellykket»

USA fulgte missilet

Oppskytningen skjedde klokken 09.40 lokal tid (03.40 norsk tid) i Banghyon i den nordvestlige nordkoreanske provinsen Nord- Pyongan, rapporterer nyhetsbyrået Yonhap, som siterer sørkoreanske militærkilder.

Amerikansk militære opplyser at de sporet missilet i 37 minutter før det landet i havet, melder nyhetsbyrået AP. Ifølge NORAD (North American Aerospace Defense Command) utgjorde ikke oppskytingen noen trussel mot USA.

Prøveskytingen kommer bare et døgns tid etter at USAs president Donald Trump drøftet den økende trusselen fra Nord-Korea i en telefonkonferanse med den kinesiske lederen Xi Jinping og Japans statsminister Shinzo Abe.

Oppskytingen er den 11. hittil i år.

Kina ber FN støtte tiltak mot økt spenning

Kina ber nå FNs sikkerhetsråd støtte tiltak som Beijing mener kan dempe spenningsnivået i konflikten på den koreanske halvøy.

Kineserne oppfordrer USA og Sør-Korea om å slutte med felles militærøvelser på halvøya. Dersom Washington og Seoul følger denne oppfordringen, vil Kina be Nord-Korea utsette sine kjernefysiske og ballistiske missil-programmer, sa FN-ambassadør Liu Jieyi mandag.

Ambassadør Liu advarte om at dersom spenningen i regionen øker, kan situasjonen komme ut av kontroll og få katastrofale følger.

Trump raskt ute på Twitter

I tillegg til hyppige test-oppskytninger av raketter i strid med forbud fra FNs sikkerhetsråd, har den uberegnelige diktaturstaten Nord- Korea foretatt fem kjernefysiske prøvesprenginger, én i hvert av årene 2006, 2009 og 2013, og to i 2016.

I forrige uke sa USAs president at tiden for strategisk tålmodighet med det nordkoreanske regimet er over. Og etter at den siste prøveutskytingen ble kjent tirsdag, var Trump sin vane tro tidlig ute med en Twitter-kommentar:

«Vanskelig å tro at Sør-Korea og Japan vil finne seg i dette så mye lenger. Kanskje Kina vil legge bredsiden til mot Nord-Korea og få en slutt på dette pølsevevet en gang for alle!» skriver presidenten, ifølge NTBs referat.

North Korea has just launched another missile. Does this guy have anything better to do with his life? Hard to believe that South Korea........ and Japan will put up with this much longer. Perhaps China will put a heavy move on North Korea and end this nonsense once and for all!

Les mer om

  1. Nord-Korea
  2. Sør-Korea
  3. Japan
  4. FNs sikkerhetsråd
  5. Kina
  6. Xi Jinping