Donald Trump jr. ble tilbudt dokumenter som skulle ødelegge for Clinton

Donald Trump jr. har publisert en e-postutveksling der han får løfte om ødeleggende informasjon om Hillary Clinton, angivelig via russiske myndigheter.

 Donald Trump jr. har lagt ut e-postutvekslingen sin om med en britisk tidligere journalist. Her sammen med senior med samme navn.

Tirsdag kveld norsk tid leste en talsperson for Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, en kort uttalelse fra president Donald Trump.

Her kommer det frem at president Trump mener sønnen er «en person av høy kvalitet» og at han roser hans åpenhet, melder nyhetsbyrået AP.

Tidligere på dagen la sønnen til USAs president ut på Twitter e-postutvekslingen mellom seg selv og PR-rådgiveren Rob Goldstone.

I en e-post sendt 3. juni 2016 skriver Goldstone at popstjernen Emin Agalarov nettopp hadde tatt kontakt med ham, og bedt han om å videreformidle noe «svært interessant» til Donald Trump jr. Agalarov er sønnen til en eiendomsutvikler som tidligere hadde hatt kontakt med Donald Trump om et hotellprosjekt.

I e-postene som ble lagt ut, får Trump jr. beskjed om at russiske myndigheter har informasjon som kan rette mistanke mot presidentkandidaten Hillary Clinton og hennes forhold til Russland.

Trump jr. fikk beskjed av mellommannen Goldstone at «dette er selvsagt svært sensitiv informasjon, men det er en del av Russland og dets regjerings støtte til Mr. Trump».

– Elsker det

Goldstone spør presidentens sønn om hva han mener er den beste måten å håndtere informasjonen på, og om han kan snakke direkte med Agalarov selv.

Trump jr. svarer at han er ute på reise, og at han kanskje burde snakke med Agalarov først.

«Det virker som om vi har litt tid, og hvis det er det du sier, elsker jeg det, kanskje senere i sommer», skriver han i e-posten.

Fire dager senere ble det foreslått et møte i New York med en advokat som jobber for russiske myndigheter, skriver New York Times.

Russiske myndigheter har nektet for at de hadde kjennskap til møtet mellom Trumps sønn og den russiske advokaten.

– Ikke «smoking gun»

USA-kjenner og Minerva-kommentator Jan Arild Snoen sier at de siste avsløringene bringer Russland-saken enda nærmere president Trump personlig. Samtidig tror han ikke dette i seg selv til å bli et vendepunkt i saken.

– Det er mange som snakker om dette som en «smoking gun», men det ikke min vurdering, sier Snoen til Aftenposten.

– Det er nok et bevis på at denne saken, Russland-forbindelsene og etterforskningen stadig kommer tilbake. Det plager og forstyrrer Trump, og det vil det trolig gjøre helt frem til mellomvalget neste år. Det blir antagelig en lang etterforskning, fortsetter han.

Trump Tower

Møtet mello Trump jr. og den russiske advokaten var 9. juni i fjor i Trump Tower. The New York Times har i løpet av de siste dagene skrevet at møtet fant sted, hvem som deltok og hva det handlet om.

Trump jr. skrev i den ene e-posten at presidentens svigersønn, og nå rådgiver, Jared Kushner og den tidligere valgkampsjefen Paul Manafort trolig kom til å delta på møtet.

Både USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin har avvist påstander om at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget.

Bekreftet møte

Trump jr. har bekreftet at han møtte den russiske advokaten Natalia Veselnitskaya.

– Jeg legger ut hele e-postutvekslingen for å være helt åpen. Jeg ønsket først å ta det over telefonen, men da det ikke gikk, sa de at kvinnen kom til å være i New York, og spurte om jeg ønsker å møte henne, sier Trump jr. i en uttalelse.

Han sier videre at det ikke kom noe ut av møtet. Trump-organisasjonen bekrefter at e-postene er autentiske.

Sentrale Trump-medarbeidere mistenkes for å ha samarbeidet med Russland om å sverte demokratenes kandidat Hillary Clinton i forkant av presidentvalget i november. Påstandene om dette er nå gjenstand for gransking, både av Kongressen og FBI.

Mandag forsvarte Trump jr. seg på Twitter med å si at det ikke er uvanlig å få informasjon om motstandere under en valgkamp.

Tirsdag tok han igjen til Twitter. Her sa han at mediene og demokratene er «ekstremt investerte» i Russland-historien, og at han forstår desperasjonen dersom dette «tullete møtet» er alt de har etter ett år.

Hevder valgkampen ikke ble diskutert

Veselnitskaya sa i en uttalelse sendt til New York Times at valgkampen ikke ble diskutert. Videre hevder hun at hun aldri har opptrådt på vegne av den russiske regjeringen eller hatt noen kontakt med russiske representanter.

Den russiske advokaten er kjent for å lobbe mot Magnitsky-loven. Loven gir amerikanske myndigheter rett til å straffe angitte russere som bryter menneskerettighetene ved å eiendelene deres og nekte dem inngang til landet.

Putin ble så provosert av loven at han svarte med å nekte amerikanske familier å adoptere russiske barn. Veselnitskaya har ifølge avisen vært på radaren til FBI.

Har du mistet kontrollen over hvilke forbindelser Trumps betrodde menn har hatt til Russland? Her får du oversikten: