Verden

Dette er det vi vet om gjerningsmannen

Lørdag har flere internasjonale medier identifisert gjerningsmannen som 18 år gamle Ali David Sonboly.

I blomsterhavet utenfor kjøpesenteret der skytingen fant sted fredag kveld stiller flere seg spørsmålet "Hvorfor". ARND WIEGMANN / X90184

 • Hans Henrik Torgersen
  Journalist

Ifølge opplysninger politiet har delt med omverdenen skal Sonboly ha bodd sammen med sin mor, far og en yngre bror. Han skal ha både tysk og iransk pass, men han er født og oppvokst i Tyskland, melder Suddeutsche Zeitung.

Les også

Politiet i München: Gjerningsmannen er en 18 år gammel tysk-iraner. Han har tatt sitt eget liv.

Ifølge politiet var han skolelev. Foreldrene ble fredag kveld hentet inn til et kort avhør med politiet. Tidligere i dag fortalte politiet at mannen hadde vært til psykiatrisk behandling.

Raidet familiens leilighet

I dag morges raidet politiet leiligheten i Maxvorstadt, en bydel som grenser til gamlebyen i München, der familien bor.

 • Slik utviklet saken seg: Les vår liveoppdatering fra fredag kveld

Naboer beskriver familien i positive ordelag. Flere sier at de passet godt inn, og gjerningsmannen skal ha gått med avisen - og var sånn sett et kjent ansikt i nabolaget.

Etterforskere tok med seg mengder av materiale fra leiligheten der gjerningsmannen bodde. Tobias Hase / TT / NTB Scanpix

Les også

Ledere fra hele verden fordømmer München-massakren

Etter gjennomsøkningen av familiens leilighet har politiet konkludert at det ikke finnes holdepunkter for å si at dette var en handling knyttet til IS. Det man derimot har avdekket er at gjerningsmannen har vært besatt av skytemassakrer, og at han har søkt opp mye informasjon om flere skoleskytinger, skriver Spiegel.

Blant 18-åringens eiendeler fant politiet dokumenter om masseskytinger og en bok om skolemassakrer med den engelske tittelen «Why Kids Kill: Inside the Minds of School Shooters» av den amerikanske psykologen Peter Langman.

Skal ha søkt på Behring Breivik

Ifølge politisjef Hubertus Andrä skal han også ha søkt på Anders Behring Breivik, og man etterforsker nå om det har vært noen tilknytning til denne saken, utover det at han har valgt femårsdagen for bomben i regjeringskvartalet, og massedrapet på Utøya.

Les også

Dette vet vi – og dette vet vi ikke om angrepet i München

Her i Dachauer strasse, i bydelen Maxvorstadt i München skal gjerningsmannen ha bodd sammen med sin far, mor og sin lillebror. Tobias Hase / TT / NTB Scanpix

Gjerningsmannen brukte en 9 mm Glock 17, der serienummeret var filt vekk. Det er ikke kjent hvor våpenet kom fra. Da han ble funnet død hadde han ytterligere 300 skudd i ryggsekken han hadde på seg.

Tok sitt eget liv

Ifølge tyske medier ble gjerningsmannen funnet død cirka klokken 20.30 fredag kveld. Den foreløpige obduksjonen viser at han har tatt sitt eget liv.

Les også

Gjerningsmannen fikk psykiatrisk behandling

Hva som er motivet for skytingen er ikke klart. Politiet har ikke funnet noen form for kommunikasjon som klargjør hvorfor Sonboly har valgte å gå til dette skrittet. Det nærmeste man har en forklaring er en video tatt med mobilkamera, der gjerningsmannen blant annet sier at han har blitt mobbet gjennom syv år.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Tyskland
 2. Skyting

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Politiet: Planla masseskytingen i ett år

 2. VERDEN

  Gjerningsmannen var besatt av masseskytinger

 3. VERDEN

  16-åring pågrepet i forbindelse med München-massakren

 4. VERDEN

  Dette vet vi om gjerningsmannen

 5. VERDEN

  Etterretningskilder til tysk avis: München-drapsmannen hadde Breivik som forbilde og valgte bevisst 22. juli

 6. VERDEN

  Politiet i München: Gjerningsmannen er en 18 år gammel tysk-iraner. Han har tatt sitt eget liv.