Verden

Bosettere angriper både israelske sikkerhetsstyrker og palestinere

Fredagens mordbrann på Vestbredden inngår i en kampanje som har vart i flere år. Israelsk kommentator kaller situasjonen den farligste siden Gaza-krigen i fjor.

En 18 måneder gammel gutt ble drept da gjerningsmenn satte fyr på hjemmet hans natt til fredag. Ungdommer bak den såkalte «Price Tag»-kampanjen er antatt å stå bak. Med sprayboks har de tagget ordet «Hevn» på veggen. Majdi Mohammed/Ap

 • Åshild Eidem

Da gjerningsmenn natt til fredag satte fyr på et palestinsk hjem og drepte en halvannet år gammel gutt på Vestbredden, etterlot de seg en umiskjennelig signatur på veggene: «Hevn!». Over bokstavene hadde de tagget en davidstjerne.

Angrepet føyer seg trolig inn i en kampanje som startet i 2008 og går under merkelappen «Price Tag». Kampanjen består av vandalisering og voldelige angrep utført av ytterliggående bosettere som en hevn for at israelske myndigheter prøver å stoppe dem. Aksjonene har røtter tilbake til 2005, da Israel trakk ut alle bosettere fra Gaza — til voldsomme protester fra bosetterbevegelsen.

Angrepene rettes mot israelske sikkerhetsstyrker, venstreorienterte israelere og palestinere.

- Bevegelsen har 5000 støttespillere

— Price Tag oppstod i Itar, som er en svært radikal religiøs jødisk bosetting, sier journalist Chaim Levinson, som har fulgt bosetter-miljøet og det ultraortodokse samfunnet i Israel i en årrekke.

Palestinske demonstranter kaster steiner mot israelske soldater utenfor landsbyen Duma på Vestbredden, der mordbrannen fant sted. Majdi Mohammed/Ap

Han anslår at gjerningsmennene består av rundt hundre ungdommer mellom 13 og 24 år. Ifølge BBC er ungdommene tilsluttet den mye omtalte «Hilltop Youth»: en bevegelse som jobber for å etablere nye bosettinger på Vestbreddens mange åskammer, og som gjerne er de samme personene som står bak Price Tag. Den israelske staten betrakter utpostene som ulovlige fordi de er bygget på privat palestinsk land.

— Mange av dem er ikke født i bosettinger. De kommer fra problemfylte hjem og dropper ut av videregående, og flakker rundt i landet. I stedet for å drive med dop og sex drar de til Vestbredden og åskammene der, sier han.

Levinson understreker at ungdommene trolig ikke har flere enn 5000 støttespillere, og at de er sterkt kritisert også på den israelske høyresiden.

— De skiftes ut hele tiden. De begynner når de er svært unge, og forlater miljøet når de gifter seg, sier han.

To palestinske 17-åringer drept

Til tross for at angrepene sjelden er så alvorlige som drapet natt til fredag, kan de iverksette større eskaleringer. Mens tusenvis deltok i en demonstrasjon mot vold i Tel Aviv lørdag kveld, har angrepet ført til sammenstøt på Vestbredden.

Fredag kveld skjøt israelske soldater 17 år gamle Laith al-Khaldi i brystet på en kontrollpost i nærheten av Ramallah. Khaldi døde senere av skadene. En talsmann for det israelske militæret uttalte til Ma'an News at skuddet ble avfyrt etter at en palestiner kastet en molotovcoctail mot sjekkpunktet.

Israelsk grensepoliti følger palestinske demonstranter på Vestbredden. Majdi Mohammed/Ap

Samme dag ble flere palestinere såret i sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker i Jerusalem.

Nye sammenstøt oppstod etter at Khaldi ble gravlagt lørdag. Ifølge Ma'an News ble åtte palestinere skadet da israelske sikkerhetsstyrker avfyrte skudd mot demonstranter som marsjerte mot den jødiske bosetningen Beit El.

— Farligste situasjon siden Gaza-krigen

Palestinske ledere anklager den israelske regjeringen for mordbrannen. President Mahmoud Abbas sier han vil bringe saken inn for den internasjonale straffedomstolen i Haag, mens Hamas-talsmann Husam Badran oppfordrer det palestinske folk og militante grupper til å iverksette en «passende respons».

I Gaza er nok en hendelse egnet til å forsterke spenningene: Fredag ble 17 år gamle Mohammad Hamid al-Masri dreptog en annen såret av israelske soldater da de nærmet seg grensen mot Israel.

Amos Harel, kommentator og militæranalytiker i den israelske avisen Haaretz, mener situasjonen i de palestinske områdene nå er på sitt farligste siden Gaza-krigen i fjor.

- Jødiske lovbrytere blir sjelden arrestert

Israelske politikere fra en rekke partier - deriblant Israels statsminister Benjamin Netanyahu - kaller mordbrannen et terrorangrep.

Men gjerningsmennene bak angrep mot palestinere får sjelden noen streng straff, ifølge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem.

— De blir svært sjelden arrestert, fordi israelske myndigheter ikke etterforsker disse hendelsene ordentlig. Disse menneskene stilles ikke til ansvar, sier Sarit Michaeli, organisasjonens talskvinne.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller mordbrannen et terrorangrep. Dan Balilty

Og når de først blir tiltalt, hevder hun, møter de en helt annen rettsprosess enn palestinere.

— Behandlingen av israelske og jødiske lovbrytere har alltid vært ekstremt lett.

Michaeli mener dette ikke er noen tilfeldighet at slike saker sjelden havner i retten. Slik har det vært siden bosetter-bevegelsen oppstod på slutten av 60-tallet, sier hun.

— Grunnen til at disse ekstreme angrepene kan skje er en historisk straffrihet for bosettere som angriper palestinere. Dette er en langtidsstrategi på hvert eneste nivå i rettsapparatet: fra den enkelte soldat eller politimann i felt til de høyest rangerte tjenestemennene og politikerne. Det er en del av et større bilde.

Vil ha samme straff som for palestinere

Lørdag skrev opposisjonsleder Isaac Herzog i det israelske Arbeiderpartiet et Facebook-innlegg der han anklaget israelske politikere og sikkerhetstopper for å lukke øynene for jødiske terrorister. Han ba også media slutte å hvitvaske slike angrep:

«Det er ikke hevnangrep, det er heller ikke price tag. Det er terrorisme. Punktum. Og de er terrorister. Punktum. Jøder og islamister som setter Israels sikkerhet i fare», skrev han i innlegget, som er omtalt i The Times of Israel.

Herzog mener myndighetene må behandle jødiske og muslimske terrorister likt: forby visse høyreradikale organisasjoner og iverksette såkalte administrativ forvaring, en praksis der fangene verken får tiltale eller rettssak - og som Israel har fått kraftig kritikk for benytte seg av i stor skala. I tillegg mener han myndighetene må ødelegge husene til gjerningsmennene og deres familier, slik de gjør overfor palestinske gjerningsmenn.

- Ingen endringer før okkupasjonen tar slutt

— Dette er et typisk svar fra medlemmer av det israelske lederskapet, sier Sarit Michaeli i B'Tselem.

Hun er svært kritisk til denne formen for straff - uavhengig av hvem den rammer.

Israel får sterk kritikk fra verdenssamfunnet for byggingen av stadig nye bosettinger, og for muren rundt Vestbredden. ELIANA APONTE

— Vi er fullstendig imot disse tiltakene. Vi betrakter dem som dårlig behandling eller til og med tortur, sier hun, og understreker hva som må til for å bekjempe angrepene:

- For å takle lovbrudd må man for det første ha godt politiarbeid. For det andre må militæret garantere at soldatene som er vitne til bosetter-angrep umiddelbart må gå til aksjon og identifisere gjerningsmennene, slik at de kan bli arrester t.

For det tredje, mener hun, må det grunnleggende endringer til.

— Hele det israelske okkupasjonsregimet fullstendig basert på lovbrudd. Å bygge bosetninger er ulovlig. Denne ulovligheten må anerkjennes, og okkupasjonen må ta slutt. Det vil ikke bli noen endringer før hele systemet endres, sier hun.

 1. Les også

  Palestinsk 14-åring drept på Vestbredden

 2. Les også

  18 måneder gammel gutt døde i antatt mordbrann på Vestbredden

 3. Les også

  Brende kritiserer israelske byggetillatelser

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kaos i Hebron etter at norskledede observatører måtte dra

 2. VERDEN

  USAs UD om hva som fyrer opp volden i Israel: Mangel på håp

 3. VERDEN

  Palestinsk mann dømt til fengsel på livstid for drap på tre bosettere

 4. VERDEN

  Israelske styrker drepte over 50 palestinske barn i fjor

 5. VERDEN

  Tømming av ulovlig bosetting på Vestbredden kan true Netanyahus regjering

 6. VERDEN

  Israelske bosettere angriper stadig oftere palestinere