Et selskap lager pistoler utformet som lego. Det har fått internett til å koke.

Produsenten beskriver pistolen som en barndomsdrøm som går i oppfyllelse. Lego krever at salget stanses.

– Ja, du kan faktisk bygge Lego på den. Slik markedsfører selskapet pistolen.

«Vi har laget Block 19 for å skape en mulighet til å snakke om gledene ved skytesport.»

Det skriver selskapet Culper Precision på Instagram. Selskapet holder til i delstaten Utah i USA.

Pistolen har fått kallenavnet Block 19. Ved første øyekast ser pistolen ut som en leke, med deler som ligner røde, grønne, gule og blå legoklosser. Men under den leketøysaktige overflaten er en ekte Glock 19.

Flere har reagert kraftig på «nyvinningen», ikke minst i sosiale medier.

Fikk stanset salget

Lego, som ifølge New York Times er kjent for å være svært beskyttende når det kommer til opphavsrettigheter, har krevd at selskapet slutter å selge produktet. Pistolen koster mellom 549 og 765 amerikanske dollar.

Protestene fra Lego kom etter sterk kritikk fra våpenkontrollgrupper. Disse har advart om at barn kan forveksle Block 19 med en leke.

Antall tilfeller hvor amerikanske barn er involvert i fatale skyteulykker har økt kraftig under koronapandemien. Det har vært 31 prosent flere ulykker fra mars 2020 til slutten av året, sammenlignet med samme periode i 2019.

Ifølge forskere ved Florida Atlantic University ble 6454 barn i alderen 5 til 14 år drept med skytevåpen i perioden fra 1999 til 2017.

Sender klem til «haters»

Culper Precision svarer på kritikken i et Facebook-innlegg. Selskapet skriver at de vil fjerne produktet fra sine nettsider. Beslutningen skal ha blitt tatt etter kommunikasjon med Lego.

Ifølge New York Times skriver Lego i e-post: «Vi har kontaktet selskapet, og de har gått med på å fjerne produktet fra sine nettsider, og ikke lage eller selge noe lignende i fremtiden.»

Samtidig skriver våpenprodusenten at de ønsker å sende en stor kysse-emoji til alle «haters» av Block 19.

De understreker likevel at de bekymrer seg for antallet voksne som gir barna tilgang til skytevåpen uten tilsyn.

– Farlig og uansvarlig

Flere våpenkontrollgrupper har gått hardt ut mot selskapet. Blant annet Moms Demand Action som er en del av gruppen Everytown for Gun Safety.

– Det er bare så farlig og uansvarlig, sier Shannon Watts i et intervju. Hun er grunnleggeren av Moms Demand Action.

Hun sier også at hun er sjokkert over produktets lekelignende utseende.

Det er ikke første gang et våpen med leketøysreferanser er blitt stoppet. Det japanske selskapet Sanrio eier rettighetene til Hello Kitty. De krevde stans i produksjon av ekte våpen hvor Hello Kitty var brukt som motiv, ifølge The Houston Chronicle.