Verden

Rundt 60 cubanere for retten etter demonstrasjoner

19 saker som omfatter 59 personer er så langt havnet hos domstolene etter demonstrasjonene på Cuba for to uker siden. Flere hundre ble arrestert, men det er ikke kommet noe offisielt tall fra myndighetene.

Så langt er rundt 60 cubanere stilt for retten i kjølvannet av demonstrasjonene mot myndighetene tidligere i måneden, opplyser landets høyesterettsjustitiarius.

  • NTB-AFP

– Frem til i går hadde 19 saker nådd lokale domstoler. Sakene involverer 59 personer som er beskyldt for lovbrudd under disse forstyrrelsene, sa høyesterettsjustitiarius Rube Remigio Ferro til journalister lørdag.

Sakene han viser til gjelder mindre alvorlige lovbrudd. Det er ikke kjent hvor mange som er pågrepet, og mange pårørende forsøker å få informasjon om sine kjære.

Krise på flere områder

For to uker siden gikk tusenvis av cubanere ut i gatene i de største demonstrasjonene på Cuba siden revolusjonen som brakte Fidel Castro til makten i 1959. «Frihet», «Ned med diktaturet» og «Vi er sultne» var noen av slagordene. Protestene kom mens landet er inne i sin verste økonomiske krise på 30 år. Det er mangel på mat, medisiner og strøm, og koronasmitten er økende.

Flere hundre ble arrestert og risikerer å bli tiltalt for ringeakt, ordensforstyrrelse, hærverk og brudd på smittevernet for ikke å ha brukt munnbind. Uavhengige observatører har offentliggjort lister med minst 600 navn på arresterte.

Ferro sier sakene hurtigbehandles, men forsikrer at rettssikkerheten er ivaretatt. Slektninger og venner av noen av de pågrepne beskriver derimot rettssakene som summariske.

Les også

  1. Aftenposten mener: Joe Biden må prioritere Cuba

  2. Cubas president innrømmer dårlig håndtering av krisen

Les mer om

  1. Cuba