Edgar (4) kan ha vært den første som fikk svineinfluensa

Mexicanske myndigheter trodde Edgar Hernandez (4) hadde vanlig influensa, men tester viser at han var den første som ble smittet av det nye viruset. WHO mener nå at det er for sent å stoppe utbredelsen av svineinfluensa.

Edgar Hernandez (4) fra landbyen La Gloria i Mexico skal være den første personen smittet av svineinfluensa.

Nettprat om svineinfluensa kl. 17:

Det første kjente tilfellet av svineinfluensa skal ha brutt ut i den mexicanske landsbyen La Gloria, hvor innbyggerne lenge har klaget over stanken og svermen av fluer fra en svinefarm i nærheten.

Det skjedde nesten fjorten dager tidligere enn det man i , skriver Times Online.

Mexicanske myndigheter trodde i utgangspunktet at Edgar Hernandez (4) var smittet av vanlig influensa, men laboratorietester har siden vist at han hadde det nye viruset. Gutten er nå erklært frisk, mens minst 150 antas å ha dødd av viruset i Mexico.

Eksperter fra FNs mat— og jordbruksorganisasjon reiser fra Roma til Mexico tirsdag for å undersøke forholdene rundt svinefarmer i Mexico hvor det skal ha pågått intensiv drift.

Sjefveterinær Joseph Domenech sier til BBC at det går rykter om at mange mennesker er blitt syke de siste månedene i nærheten av disse svinefarmene i landet, og at FNs landbruksorganisasjon FAO ikke hadde noe annet valg enn å reagere.

— Vi har ingen indikasjoner på at mennesker er blitt syke etter direkte kontakt med griser, men dette kan aldri helt utelukkes, og muligheten for at viruset kan stamme fra grisene direkte kan vi ikke se helt bort fra, sier Domenech til BBC

Artikkelen fortsetter under bildet.

WHO: — For sent å stoppe viruset

Verdens helseorganisasjon (WHO)

Les også

WHO: - Haster å finne svar

for spredningen av svineinfluensa fra tre til fire. Dette betyr at faren for en pandemi har «økt betydelig». Viruset viser nå en stabil evne til å smitte mellom mennesker og forårsake utbrudd i hele lokalsamfunn.

Les også

103 døde i Mexico

, men ifølge myndighetene antas 152 personer å ha dødd av viruset i landet, hvor det først ble oppdaget. **Viruset har spredt seg til USA, Canada, Spania, Storbritannia, Israel, og New Zealand. Rundt om i verden er 80 personer bekreftet å være smittet, deriblant 50 i USA. Ingen har dødd av viruset utenfor Mexico.

Les også

Dreper viruset bare i Mexico?

om hvorfor sykdommen er mildere utenfor Mexico.**

Nå er det umulig å stoppe en videre spredning av viruset, sier WHO.

— Når viruset er spredt over et så stort område, vil det ha liten effekt å stenge grenser eller å begrense reising, sier nestlederen i FN-organisasjonen, Keiji Fukada.

— På det nåværende tidspunkt er ikke en pandemi uunngåelig, sier Fukuda. En pandemi er definert som nivå fem på WHOs beredskapsskala.

11 tilfeller på New Zealand

På New Zealand er 11 mennesker blitt smittet, ifølge helseminister Tony Ryall, som sier at ytterligere 43 personer er til observasjon etter mistanke om smitte. De smittede er ti studenter og én lærer. De tilhører en gruppe på 25 som meldte om symptomer på influensa, etter at de denne helgen kom tilbake fra en tre uker lang reise til Mexico, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ryall opplyser at at tre av studentene er smittet av viruset som ligger bak epidemien i Mexico, og at myndighetene på grunnlag av de tre positive testene går ut fra at de andre åtte er smittet av samme virus.

Tilfellene er de første som er bekreftet i Asia-stillehavsregionen. I Australia har helsemyndighetene gjort tester på 70 personer som mistenkes for å være smittet, ifølge NTB.

To smittet i Spania

Helsemyndighetene i Spania bekrefter tirsdag at en nok en person er smittet av svineinfluensa.

Helseminister Trinidad Jimenez opplyser at en pasient ved et sykehus i Valencia har testet positivt for viruset.. Hun sier at pasienten ikke er alvorlig syk, melder AP.

Pasienten er én av 26 personer som er til observasjon fordi man frykter at de kan ha blitt smittet av viruset etter å ha vært på ferie i Mexico.

Påvist i Midtøsten

Israelske helsemyndigheter bekrefter tirsdag at smitten er påvist også i Israel. En 26 år gammel mann kom nylig tilbake fra et besøk i Mexico, og ble innlagt på sykehus i Netanya lørdag med influensasymptomer etter hjemkomsten.

Tilfellet er det første som er påvist i Midtøsten etter at epidemien begynte i Mexico, opplyser den israelske hærens radio.

Av de 50 personene som er smittet i USA, går 28 på en skole i New York. Seks personer er smittet i Canada, det er to bekreftede tilfeller av svineinfluensa i Skottland, og skotske myndigheter tror ytterligere syv kan være smittet, melder nyhetsbyrået AP.

Ambassaden og utenriksdepartementet i Oslo fraråder ikke folk å reise til Mexico. Vi følger utviklingen og vurderer fortløpende om dette skulle bli nødvendig.
Kunngjøring fra den norske ambassaden i Mexico by mandag

Fraråder reise til Mexico

USA og flere europeiske land fraråder nå sine borgere mot å reise til Mexico som følge av svineinfluensaen i landet.

— Utenriksdepartementet varsler alle amerikanske borgere om hvilken helserisiko reiser til Mexico medfører, som følge av utbruddet av H1N1 svineinfluensa, heter det i et offisielt reiseråd fra Washington, skriver NTB.

Reiserådet gjelder for tre måneder framover, eller inntil det blir avløst av et nytt reiseråd

Norske myndigheter har ikke gått til det skritt å advare mot reiser til Mexico, der nesten 150 mennesker kan ha mistet livet av svineinfluensa.

— Ambassaden og utenriksdepartementet i Oslo fraråder ikke folk å reise til Mexico. Vi følger utviklingen og vurderer fortløpende om dette skulle bli nødvendig, het det i en kunngjøring fra den norske ambassaden i Mexico by mandag