Verden

Bankene fylles med ekstra kontanter før Brexit-avstemningen

Bankene skal ikke gå tomme for utenlandsk valuta hvis et britisk nei til EU-medlemskap fører til panikksalg av britiske pund.

Sentralbankene er forberedt på å kjøpe og selge valuta for å hindre store svingninger i valutakursene hvis pundet stuper etter et nei til EU.
  • Roar Østgårdsgjelten

Sentralbankene i Storbritannia, EU, USA og Japan og Sveits er i beredskap i tilfelle et Brexit – at et flertall i folkeavstemningen torsdag stemmer for at Storbritannia skal melde seg ut av EU.

Dersom britene sier nei til å bli i unionen, har sentralbankene planene klare for en samordnet aksjon slik de gjennomførte under den globale finanskrisen i 2008.

Les også

Verdens børser: Brexit-frykten avtar

I første omgang kommer sentralbankene til å gripe inn direkte i valutamarkedet fredag ved å kjøpe og selge valuta for å hindre at et stort fall i kursen på britiske pund driver opp kursene for mye på dollar, euro, yen og andre valutaer.

Valutameglere i den sørkoreanske KEB Hana Bank følger nøye med på enhver nyhet om den britiske folkeavstemningen som kan påvirke valutakursene.

Også sentralbankene i Sveits og Danmark har planer klare for å stabilisere sin valuta ved et stort pundfall, skriver det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg.

Dessuten kommer de nasjonale sentralbankene til å sørge for at bankene har tilstrekkelig med valuta hvis det blir ekstra stor pågang fra folk og bedrifter som ønsker å veksle inn kontanter fra pund til euro, dollar eller andre valutaer.

Kursen har steget i takt med ja-sidens fremgang

De to siste dagene har pundkursen steget mot andre store valutaer etter at nye meningsmålinger synes å tyde på fremgang for ja-siden og mindre oppslutning om Brexit-alternativet (utmelding).

Pundet steg tirsdag til det høyeste nivå mot dollar siden statsminister David Cameron tidligere i år fastsatte datoen for folkeavstemningen til 23. juni.

Sentralbanksjefene i USA, Canada og Japan har sagt at et nei i folkeavstemningen i Storbritannia om EU-medlemskapet kan skape stor uro i verdensøkonomien.

Les også

Brexit-avstemningen: EU-ledere ber britene stemme ja

Sentralbanksjefen i USA advarer mot Brexit

USAs sentralbanksjef Janet Yellen sa etter rentemøtet i forrige uke at risikoen for verdensøkonomien av folkeavstemningen i Storbritannia var medvirkende årsak til at den amerikanske sentralbanken vedtok å holde renten uendret.

– Vi står i nær kontakt med Bank of England og andre sentralbanker. Vi ønsker en tett samordning med innenlandske og utenlandske myndigheter og nøye følge med på hvordan folkeavstemningen kommer til å påvirke de internasjonale finansmarkedene og verdensøkonomien, uttalte Japans sentralbanksjef Haruhiko Kuroda etter rentemøtet i Bank of Japan i forrige uke.

Usikkerheten om britisk EU-medlemskap har ført til sterkt kjøperpress i finansmarkedene etter «sikre» investeringer som statsgjeldspapirer (statsobligasjoner). Det har presset renten på slike gjeldspapirer ned.

Les også

De er bitre motstandere, men enige om én ting: De vil for all del ikke ende opp som Norge

For første gang ble tyske statsobligasjoner med en løpetid på ti år og 15-årig japansk statsgjeld handlet med negative renter.

Millardær sier spekulantene kan tjene formuer

Milliardæren, investoren og valutaspekulanten George Soros advarer britene og sier pundet vil falle dramatisk i verdi dersom Storbritannia velger å gå ut av EU.

I et innlegg i den britiske avisen The Guardian skriver Soros at han venter at pundet vil falle fra en kurs på 1,46 mot amerikanske dollar til 1,15, en nedgang på over 20 prosent.

George Soros tjente over 1 milliarder dollar på sine spekulasjoner mot de britiske pundet i 1992.

– Verdien av pundet vil falle bratt. Det vil ha en øyeblikkelig og dramatisk effekt i finansmarkeder, investeringer, priser og sysselsetting, skriver Soros.

Den 85 år gamle ungarsk-amerikaneren ble verdenskjendis da han i 1992 gjennom sine spekulasjoner mot britiske pund klarte å tvinge Bank of England til la pundkursen flyte. Det tjente han over 1 milliarder dollar på.

Samtidig forlot Storbritannia vekslingskurssamarbeidet ERM med de andre EU-landene før euroen var innført som valuta.