Hun fødte et barn inn i IS' brutale verden - en verden der hun var slave

DUHOK (Aftenposten): Mannen som kjøpte henne, laget videosnutter med barna hennes. Hensikten var å presse bestefaren for penger.

Aftenposten i Irak: Tor Arne Andreassen og Ingar Storfjell (foto)

Om morgenen den 3. desember 2014 ble det klart for jesidiene i Sinjar-provinsen at IS-hæren som hadde erobret byen Sinjar og området rundt, planla et folkemord på jesidiene. Alle forsøkte nå å flykte mot Sinjar-fjellet, men Khalida Khudida (23) var gravid i åttende måned og klarte ikke å holde tempoet til de raskeste. Hun måtte sette seg ned for å hvile, og dermed var det gjort. Hun, mannen, sønnen, og hele hennes manns familie med ti familiemedlemmer, ble tatt til fange.

Ektemannen forsvant

De ble sendt med busser til byen Talafar i Irak. Mennene ble sendt i egne busser, mens kvinnene og barna ble sendt av gårde i noen andre. Det er det siste Khalida har sett til eller hørt fra mannen.

Deretter fulgte en periode over et par måneders tid der kvinnene og barna ble sendt rundt i det IS-kontrollerte området. Etter hvert forsvant flere og flere. Ugifte kvinner ble tatt til koner av IS-krigere. Det samme kunne skje jenter helt ned i 10–11 års alderen.

Sjekket om kvinnene var jomfru

— Vi fikk beskjed om at de som hadde vært gift, ville bli solgt som tjenere, mens de som ikke hadde vært gift, ville bli giftet bort til IS. Hvis de var i tvil om noen fortalte sannheten, sjekket de jomfruhinnen for å finne ut om kvinnen eller jenta snakket sant, forteller Khalida. – Det skjedde med en venninne av meg. Hun forsøkte å lyve, men ble avslørt av testen og tatt med til Syria. Sjefen, som kalte seg Abu Hilal, ga henne bort til en mann som kalte seg Abu Kheria.

Les om soldatene som slåss mot IS, og de norske instruktørene deres:

Les også

Norske 22-åringer lærer opp kurdere å krige mot IS

Fødte en jente midt oppi all grusomheten

Hun forteller at de ble vist videoer med IS’ grusomheter, som for å overbevise dem om hvor hensynsløse de kunne være.

Khalida Khudida med barna Roja og Raji.

— For å vise at de virkelig mente det de sa, så drepte de en Peshmerga-soldat rett foran øynene til meg og sønnen min, sier hun. – IS-mannen skar hodet av ham.Midt oppi alt dette, etter en drøy måned i fangenskap, fødte hun også ei jente.

Solgt til en mann fra Saudi-Arabia

Khalida forteller at mange av IS-krigerne var fra Irak og Syria, men at det også var mange utlendinger blant dem, fra USA, Storbritannia og andre nasjoner. Selv ble hun etter hvert solgt som tjener til en mann fra Saudi-Arabia. Han var ikke fornøyd med navnet hennes, så han ga henne et nytt; Lamia.

Khalida Khudida var i IS-fangenskap i 13 måneder.

En dag sa mannen at han skulle selge henne til familien hennes. Han tok kontakt med faren hennes via Facebook og ba om 70 millioner dinarer (cirka 500.000 kroner).

Sønnen mistet språket

For å legge ekstra press på faren, la saudieren ut en miks av de voldelige propagandavideoene til IS og videoer med Khalida og barna hennes. Videoer der gutten blir opplært til å snakke arabisk. Den lille gutten måtte lære kurdisk på nytt da han kom ut av fangenskap. Videoene er tatt opp i et flott hus i det da IS-okkuperte Sinjar. Et hus som var blitt stjålet fra jesidier.

Saken fortsetter under bildet

Khalida Khudida fødte sin ett år gamle datter i IS-fangenskap. Sønnen (3) måtte lære kurdisk på nytt etter fangenskapet der han bare fikk snakke arabisk. Khalidas far fikk hjelp av Abu Shija til å få datteren og barnebarna ut av fangenskap.

Faren betalte 10 millioner dinarer, men saudieren nektet å utlevere datteren. Da tok faren kontakt med Abu Shija, en jesidisk forretningsmann som har hjulpet mange jesidier med å komme ut av fangenskap. Abu Shija sa det trengtes 1500 dollar for å få Khalida fri. De pengene hadde ikke faren, men han ba om hjelp hos statsministeren i Kurdistan, og fikk pengene.

En lykkefølelse som ikke kan beskrives

Khalida ble sluppet fri, og det var i Abu Shijas leilighet at hun og barna fikk treffe faren igjen.

— Det var en lykkefølelse som ikke kan beskrives, sier faren.

Khalida var også glad, selvfølgelig, men hun savner mannen sin. For første gang under den lange samtalen vi har hatt med henne, så begynner hun å gråte. Hun forsøker å unnskylde seg med at det er fordi hun sover så dårlig om natten, men vi vet hvorfor hun gråter.

— Jeg har fremdeles et håp om at han er i live, sier hun.

Twitter: @tor_arnea

Du kan lese flere saker i serien om jesidiene og hvordan de kjøpes fri fra IS ved å velge en av de andre sakene i serien i fanen som ligger på toppen av denne saken.