Verden

Valgduellen nesten 30 millioner tyskere velgere vil se

BERLIN (Aftenposten): En eneste gang møter kansler Angela Merkel sin motkandidat Martin Schulz til valgduell. Det skjer søndag.

Sosialdemokratenes kanslerkandidat Martin Schulz har kritisert Angela Merkels valgkampstil.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke

TV-sendingen søndag kveld kan være siste sjanse for opposisjonskandidaten Martin Schulz til å snu trenden. På meningsmålingene ligger hans sosialdemokrater på 23 prosents oppslutning, mens Merkels kristeligdemokrater scorer 38 prosent.

Mange har anklaget Merkel for å føre en kjedelig og konfrontasjonsløs valgkamp og for å vegre seg mot debatt. Ikke minst har Schulz selv flere ganger kritisert Merkel for hennes valgkampstil og beskyldt henne for å ligge i dekning.

Bare en gang i valgkampen møter hun Schulz direkte og alene – nemlig søndag kl. 20.15.

Truet med boikott

TV-duellen søndag blir i samme format som ved forrige valg. TV-kanalene ønsket endringer (se faktarammen), men Merkel skal da ha nektet å stille.

Tidligere sjefredaktør i TV-kanalen ZDF har derfor anklaget Merkel for utpressing, skriver Der Spiegel. Også motkandidaten ved forrige valg, Peer Steinbrück, kommer med hard kritikk: – Maktpolitisk kan jeg forstå det, demokrati-teoretisk er det ødeleggende, sier han.

  • Grafene som forklarer hvorfor Merkel (nesten) er uslåelig

Lederen for det tyske journalistlaget Frank Überall mener at TV-senderne heller burde avstått fra duellen enn å la kansleren diktere betingelsene.

Millioner velgerstemmer på spill?

48 prosent av de 61,5 millioner tyskerne med stemmerett sier i en meningsmåling at de har tenkt å se TV-duellen, skriver FAZ. Av dem som sier de skal se debatten, svarer 22 prosent at resultatet kan ha innflytelse på hvordan de vil stemme. Det vil si at nesten syv millioner stemmer teoretisk står på spill for de to deltagerne.

Samtidig tror 64 prosent på forhånd at Merkel kommer til å vinne duellen, mens bare 17 prosent sier det samme om Schulz, viser en meningsmåling Deutsche Welle omtaler.

Ved valget i 2013 så 18 millioner tyskere duellen mellom Merkel og den daværende sosialdemokratiske kandidaten Peer Steinbrück.

Les mer om

  1. Valget i Tyskland
  2. Martin Schulz
  3. Angela Merkel