Forskere mener de kan dokumentere lønnsgap mellom heterofile og homofile

BERLIN (Aftenposten): En fersk undersøkelse fra Tyskland viser at også seksualitet betyr noe for lønnsnivået – nærmere bestemt 12 prosent.

I sommer vedtok Forbundsdagen i Berlin at også homofile kan få gifte seg. Nå viser en ny rapport at man heller ikke er likestilt på arbeidsmarkedet.

Studien er gjennomført av Deutsche Institutt für Wirtschaftforschung og er den første i sitt slag i Tyskland. Her bekreftes funn fra andre land om at det faktisk finnes et «sexuality pay gap», et lønnsgap som henger sammen med seksualitet – på samme vis som det finnes lønnsforskjeller knyttet til kjønn.

– Forskjellen i timelønn lar seg hverken forklare gjennom kvalifikasjoner eller erfaring, sier forfatteren bak studien Martin Kroh i en pressemelding. – At et slik «sexuality pay gap» er funnet i andre land i omtrent samme omfang, gjør det nærliggende å si at homo- og bifile har en ulempe.

Høyere utdannelse, mer overtid

Ifølge studien er gjennomsnitts brutto timelønn for heterofile menn 18 euro (167 kroner), mens homofile menn tjener 2,14 mindre i gjennomsnitt pr. time – tilsvarende 12 prosent.

Forskjellene mellom lesbiske og heterofile kvinner er ikke like klare. I gjennomsnitt tjener kvinner i Tyskland 21 prosent mindre enn menn, ifølge statistikk fra mars i år.

Mennesker som åpent identifiserer seg som homo- eller bifile, har i gjennomsnitt noe høyere utdannelse enn heterofile. En delforklaring på lønnsforskjellen er at homofile arbeider mer ubetalt overtid enn heterofile, noe som igjen kanskje skyldes ulikheter i livsstil.

Ber om mer forskning

De ansvarlige for undersøkelsen oppfordrer til mer forskning på området, og sier at det er vanskelig å konkludere klart med hvorfor lønnsforskjellene er såpass store. – Det kan finnes en hel rekke med forklaringer, sier Kroh til FAZ.

I en britisk undersøkelse i fjor kom det frem at bifile menn tjener 20 prosent dårligere enn heterofile, skriver The Guardian. Men homofile menn lå i den studien på omtrent samme lønnsnivå som heterofile.