Verden

Merkel: Tyrkia blir aldri EU-medlem

Forbundskansler Angela Merkel i debatten med SPD-leder Martin Schulz søndag kveld.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel ønsker å stanse forhandlingene mellom EU og Tyrkia om tyrkisk EU-medlemskap.

 • NTB
 • Tor Arne Andreassen
  Journalist

– Jeg kan ikke se for meg at de noen gang blir med. Og jeg trodde aldri at det ville skje, sa Merkel under en debatt med de tyske sosialdemokratenes leder Martin Schulz søndag kveld.

Merkel la til at hun vil snakke med de andre EU-landene for å se «om vi kan stanse disse medlemskapssamtalene». Også Schulz sa han ønsker å avslutte forhandlingene.

Forholdet mellom NATO-landene Tyskland og Tyrkia er for tiden svært dårlig. Til sammen tolv tyske statsborgere sitter for tiden fengslet i Tyrkia av politiske årsaker, ifølge nyhetsbyrået AFP.

 • Merkel styrer mot sin fjerde strake seier. Her er grafene som forklarer hvorfor det er så vanskelig å ta fra henne makten.

Tyskerne anklaget for populisme

Merkels uttalelser blir oppfattet som en endring av Tysklands politikk i Tyrkia. En talsmann for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan anklager Merkel og Schulz for populisme.

– Det er ingen tilfeldighet at vår president Erdogan var hoevdtema for debatten, twitrer Erdogans talsmann Ibrahim Kalin ifølge Reuters. Han anklager de tyske politikerne for å «hengi seg til populisme».

Han gir også uttrykk for at han håper den problematiske atmosfæren rundt forholdet til Tyskland vil ende.

SPD-leder Martin Schulz begynner å få dårlig tid hvis han skal ta igjen kristeligdemokratene på meningsmålingene før valget i Tyskland.

Merkel og kristeligdemokratene har en solid ledelse på meningsmålingene, og debatten kan være Schulz' siste mulighet til å snu utviklingen.

Flere politiske kommentatorer mener valgkampen så langt har vært kjedelig. Magasinet Der Spiegel hadde nylig følgende oppfordring til de to kandidatene til statsministerposten: Våkn opp!

Sosialdemokratene og Merkels kristeligdemokratiske parti CDU, som tradisjonelt har vært politiske hovedmotstandere, har i flere år samarbeidet i en regjeringskoalisjon.

Les mer om

 1. Europa
 2. EU
 3. Tyrkia
 4. Angela Merkel
 5. Martin Schulz
 6. Tyskland