Våpenhvilen ser foreløpig ut til å holde i Aleppo

Sent onsdag kveld kom meldinger om en ny våpenhvile og evakueringsavtale for sivile. I morgentimene ser den skjøre våpenhvilen ut til å holde.

Bare utbrente bil- og bussvrak står igjen etter at regimets styrker igjen har tatt kontrollen. Bussen er blitt brukt som improviserte barrikader av de gjenværende opprørerne i én del av det østlige Aleppo.

Sent onsdag kveld kom det meldinger om at en ny avtale om å evakuere sivile fra Øst-Aleppo skal iverksettes torsdag.

Torsdag morgen sier syriske regjeringskilder at den er i ferd med å organisere uttransporteringen av opprørere fra byen, skriver Reuters.

Nyhetsbyrået har snakket med et vitne i Aleppo som forteller at det er stille i byen. Vedkommende har ikke hørt lyden av kamper de siste timene.

Talsmenn for tre opprørsgrupper sa onsdag at våpenhvilen skulle tre i kraft fra natt til torsdag. Evakueringen skal etter planen starte tidlig torsdag.

– Den første gruppen av sivile og sårede mennesker vil forlate byen ved daggry torsdag, sa Yasser al-Youssef, talsmann for opprørsgruppen Nureddine al-Zinki.

Har tatt farvel mer verden

Folk i de opprørskontrollerte områdene i Øst-Aleppo i Syria har de siste dagene tatt farvel med verden via sosiale medier.

«Kanskje min siste melding fra Øst-Aleppo. Regimestyrker nærmer seg og det regner bomber».

Det skrev den amerikanske journalisten og dokumentarfilmskaperen Bilal Abdul Kareem på Twitter mandag. I det korte videoopptaket som ledsaget meldingen, var tonen nøktern. Han benyttet anledning til å ta farvel.

– Jeg snakker ikke som en journalist på stedet nå, men som en vanlig person i det beleirede Aleppo, sa Kareem.

– Det er ikke sikkert vi får sendt flere meldinger. Regimets styrker kommer nærmere og nærmere. Bombingen fra luften blir stadig kraftigere, om det i det hele tatt er mulig, fortsatte han.

Deretter rettet han et kraftig spark til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og andre ledere i muslimske land som han mener ikke har greid å hjelpe Aleppo.

«Takk for alt»

Flere personer i Aleppo, som før borgerkrigen var Syrias største by og et yndet turistmål, har de siste dagene brukt sosiale medier til å ta farvel.

Gjennom Twitter, Facebook, WhatsApp, YouTube og Periscope har de få som fortsatt har tilgang, delt noen ord.

«Jeg venter på å dø eller å bli tatt til fange av Assads regime. Be for meg, og husk oss for alltid».

Ameen Al-Halabis profilbilde fra Facebook.

Det skrev fotografen Ameen Al-Halabi på Facebook mandag. (Oversatt fra arabisk til engelsk og først gjengitt av Washington Post.)

«Siste melding – Jeg er svært trist for at ingen i verden hjelper oss, ingen evakuerer meg og min datter. Farvel.»

Det skrev Fatemah Alabed mandag, på Twitter-kontoen hun driver i sin 7-årige datter Banas navn. Det er blitt stilt spørsmål ved troverdigheten og autentisiteten hennes. Ifølge New York Times bor den 26-årige moren, som sier hun er tidligere engelsklærer, sammen med Bana og to barn (5 og 3 år) til.

«Siste melding. Takk for alt. Vi har delt mange øyeblikk. De siste tweetene fra en følelsesladd far. Favel.»

Det skrev Twitter-brukeren «mr. Alhamdo». Deretter delte han en Periscope-video med verden.

Uklar våpenhvile og evakuering

Men Bilal Abdul Kareem, familien Alabed, «mr. Alhamdo» og de andre som trodde det var slutt, fikk nytt håp tirsdag.

Da kom meldingen om at det var inngått en våpenhvile, fremforhandlet av Erdogan og Tyrkia.

Både opprørere og gjenværende sivile skulle få fritt leide ut av de siste opprørskontrollerte områdene i det østlige Aleppo. I 5-tiden onsdag morgen sto bussene klare til å frakte dem ut.

Noen timer senere kom bussene tilbake – tomme.

Våpenhvilen var brutt. Det ble gjennomført nye angrep både fra luften, og det ble deretter også rapportert om nye kamper på bakken. Det er uklart om det russiske eller syriske flyvåpenet sto bak bombingen.

Bussene som skulle evakuere både sivile og opprørere, returnerte tomme.

Uklart hva som har skjedd

Ifølge FNs granskingskommisjon for Syria skal opprørskrigere ha hindret sivile fra å flykte fra Aleppo og brukt dem som menneskelige skjold.

Fraværet av internasjonale journalister og uavhengige observatører gjør at det er svært vanskelig å få bekreftet hva som egentlig har skjedd i Øst-Aleppo de siste dagene, men vitner har rapportert at det ligger lik i gatene og at svært mange sivile er drept. Men detaljene er uklare.

– Verden står overfor en av de største tragediene på lang tid, og verdenssamfunnet står maktesløst i den situasjonen vi ser i Aleppo, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun oppsummerte halvåret.

Diskuterte våpenhvile på telefon

Onsdag kveld kom meldingen om at Tyrkias president Erdogan og Russlands president Vladimir Putin er enige om at brudd på våpenhvileavtalen må stanse.

De skal ha diskutert situasjonen i en telefonsamtale onsdag kveld, ifølge tyrkiske kilder. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Ifølge kringkastingen TGRT, sier Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu at de skal komme i gang med politiske forhandlinger og at det 27. desember vil bli holdt et møte med Tyrkia, Russland og Iran i Moskva.

En mann med et barn på armen evakuerer en av kampsonene og tar seg lenger inn i det opprørskontrollerte områdene. Det syriske regimets styrker har i de siste ukenes storoffensiv gjenvunnet kontrollen over store deler av Øst-Aleppo.

Ingen vet hvor mange som er igjen

«I morges startet bombingen igjen. Alle sivile er i panikk og gjemmer seg i bomberom».

Det skrev Salah Askar på Twitter onsdag formiddag. 28-åringen har den siste tiden delt bilder, video og statusoppdateringer fra Aleppo.

I likhet med mange andre i konfliktområdene i borgerkrigen er også hans rolle uklar. Aktivist eller journalist? Opprører eller sivilbefolkning?

På den ene siden blir regimet i Syria direkte støttet av Russland og Iran, samt libanesiske militsgrupper som Hizbollah. Blant opprørerne dominerer i dag ulike islamistgrupper, inkludert ekstremister med tilknytning til al-Qaida. Men alliansen inkluderer fortsatt også sekulære, vestligorienterte grupper, selv om disse er blitt kraftig svekket i årene med borgerkrig.

De opprørskontrollerte områdene i det østlige Aleppo er det siste halvåret blitt mindre og mindre. I midten av november startet syriske styrker en offensiv for å gjenerobre Øst-Aleppo helt. I dag, fire uker senere, kontrollerer opprøre et område på bare noen få kvadratkilometer.

Hvor mange sivile som befinner seg der, er det ingen som vet.