Verden

Turistene svikter verdens mest populære land

Turistindustrien i en rekke av verdens mest populære reisemål er rammet hardt av IS-terroren.

Et voldsomt oppbud av politi sikret Paris på nyttårsaften.
  • Alf Ole Ask
    Journalist

«De unge ansiktene. De døde kroppene. Ungdommer, hipstere. Noen hadde kuler i hodene. Jeg visste med én gang at livet aldri ville bli normalt igjen»

Slik beskrev Parisordfører Anne Hidalgo inntrykkene fra Bataclanteateret, kvelden 13 november, 2015, til avisen The Guardian. De døde var fortsatt på åstedet, lagt ut på fortauet da ordføreren ankom.

Den franske hovedstaden ble rammet av to store terrorangrep i 2015; først mot redaksjonen i Charlie Hebdo, så massakren 13. november. I år har politiet sagt at de har avverget flere planlagte angrep. Sommeren 2016 kom terroren til Nice på nasjonaldagen. I tillegg har det vært en rekke mindre angrep andre steder i landet.

Det har gjort potensielle Frankrike-turister redde. I 2016 sviktet de både hovedstaden og rivieraen. Det får alvorlige konsekvenser for Frankrikes økonomi. Landet er verdens mest populære turistmål, og Paris en av verdens mest besøkte byer.

  • Her er nordmenns nye favorittland. Kort reisetid, rimelig og mange direkteruter.
Frem til og med september hadde hotellene i Paris nesten seks prosent færre besøkende enn året før.

Har tapt milliarder

Konsulentselskapet MKG har beregnet at hotellene alene har tapt 650 millioner euro (5,8 milliarder kroner) i inntekter. Frankrike er avhengig av turisme, som utgjør mellom syv og åtte prosent av landets brutto nasjonalprodukt (BNP), skriver nyhetsbyrået Reuters.

Hele 85 millioner utlendinger besøkt Frankrike i 2015. De endelige tallene for 2016 er ikke klare.

Frem til og med september hadde hotellene i Paris nesten seks prosent færre besøkende enn året før. Ifølge hotellkjedene var jule- og nyttårshelgen bedre. En sterkere dollar har lokket tilbake noen flere amerikanske turister, skriver Reuters. Dermed råder det en viss optimisme ved inngangen til 2017. Men det er langt frem til tallene fra 2014 som var et meget godt år for fransk turisme.

Rammer økonomien

Fem plasser nedenfor Frankrike på listen over verdens feriefavoritter ligger Tyrkia. Det er verdens sjette mest populære reisemål med 36 millioner besøkende i året – deriblant mange nordmenn.

Landets turistindustri var allerede i trøbbel da en væpnet mann drepte 39 på en nattklubb i Istanbul nyttårsaften. Året som gikk var preget av et dødelig angrep på flyplassen, bomber på en fotballkamp og et mislykket militærkupp.

Tyrkiske hoteller har kuttet 40 prosent av staben sin i 2016, ifølge Reuters. Hotellbelegget har falt til 50 prosent, ifølge Turob, som er landets hotellorganisasjon.

– Noen hotelleiere har solgt leilighetene sine for å få endene til å møtes, sier formannen i Turob, Timur Bayindir, til Reuters.

En tredjedel av de forventede turistene holdt seg borte i årets elleve første måneder, melder Financial Times.

To år før det går bedre

Tunisia og Egypt har begge opplevd flere brutale terrorangrep rettet mot turister, inkludert bombingen av et russisk fly på vei fra Sinaihalvøyen og en massakre på stranden i Sousse i Tunis.

I begge landene har turistindustrien blitt svært hardt rammet. Det tar vanligvis over to år fra et terrorangrep skjer til turistene kommer tilbake i normalt volum, sier David Scowsill, som er sjef for World Travel & Tourism Council, til CNN Money.

Egypts tilfelle ser det ut til at nedgangen blir dypere og verre. Siden 2010 har trafikken falt med mer enn 50 prosent.

Paris-ordfører Anne Hidalgo opplever at en av byens viktige inntektskilder, nemlig turistene, svikter etter terrorangrepene mot Frankrike.

Amerikanere og kinesere holder seg unna

Hele 230 personer er drept i terrorangrep i Frankrike de siste to årene. Mange av dem var utlendinger. I angrepet i Nice var over halvparten av ofrene fra andre land.

Dette, sammen med en meget sterk euro, har rammet turismen, særlig fra utlandet. I de tre første kvartalene i 2016 kom det 11,1 prosent færre amerikanere og briter. Den gruppen som har sviktet Frankrike mest er japanere, der er nedgangen 41,6 prosent. Russere er ned 36,3, italienere nær det samme med 33,4. Tyskere kinesere, og sveitsere reiser også mindre til Paris og Frankrike nedgangen er mellom 19 og 11 prosent i de tre første kvartalene i fjor, alt ifølge tallene fra Paris’ turistmyndigheter.

De som kommer til Paris kan glede seg over billigere hoteller. Prisene er kuttet med over 20 prosent i gjennomsnitt for de beste hotellene i Paris. Det betyr 100 euro i priskutt. For de rimeligere rommene er nedgangen noe mindre, men det er mulig å få et tostjerners rom for vel 50 euro natten.

Apollo dropper charterturer til Tyrkia

En ringerunde til noen av de norske reiseselskapene, viser at Tyrkia rammes hardt av sviktende interesse fra norske turister.

For første gang på 10 år har ikke reiseselskapet Apollo et eneste charterfly til Tyrkia i år. Det skjer etter at antall gjester sank fra 4500 i 2015 til bare 600 i 2016.

Også TUI (tidligere Star Tour) har merket en dalende Tyrkia-interesse fra ferielystne nordmenn. Kapasiteten ble halvert fra 2015 til 2016, og i år vil antall avganger bli redusert ytterligere, opplyser kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren.

Apollo dropper i år charterreiser til Tyrkia på grunn av sviktende interesse fra norske turister.

Norsk turistsvikt til Tyrkia og Paris

Ving reduserte Tyrkia-trafikken med drøyt 60 prosent fra 2015 til 2016 og har kuttet med ytterligere 20 prosent foran sommeren 2017.

Også når det gjelder nordmenns reiselyst til Paris, har Ving merket endringer.

Sammenligner man sommeren 2015 med sommeren 2016, var det tre ganger så mange som bestilte tur til Paris i 2015, opplyser markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum.

Reiseselskapet Ving har opplevd en nedgang i antall reisende til Paris.

Kan være i ferd med å hente seg inn

Denne vinteren, og de siste ukene, har de imidlertid sett en bedring i salget av reiser til Paris. I vinter ser det dermed ut til at trafikken blir redusert med 30 prosent sammenlignet med vinteren 2016.

– Ser vi mot våren og sommeren så er det enda små tall, for folk booker ganske sent til storbyer som Paris, men vi har faktisk pr. nå en økning mot samme tid i fjor. Så det kan se ut som Paris er i ferd med å hente seg igjen om vi skal spå inn i 2017, skriver Fossum i en e-post til Aftenposten.

Paris er fortsatt inne blant topp 10

Hos Apollo er Paris fortsatt inne på selskapets topp 10 liste over mest solgte storbyer. I månedene rett etter terrorangrepet merket de en nedgang i etterspørselen, men i dag er det tilbake til normalen, opplyser kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera. Det samme gjelder Nice og rivieraen.


Les mer om

  1. Tyrkia
  2. Paris
  3. Turisme
  4. Terror