Verden

Syria-krigen topper nyhetene i Russland. Men vinklingen er helt annerledes enn i Norge.

MOSKVA (Aftenposten): Russisk TV fremstiller Syria-krigen og Aleppo som en endeløs triumf. Men etter tapet av Palmyra øker kritikken også i Russland.

IS-soldater undersøker store mengder russisk krigsbytte som ble tatt da Assads styrker rømte Palmyra sist helg.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

I utgangspunktet skulle gjenerobringen av Aleppo vært en stor seier for Putin og Russlands militære styrker.

De siste ukene og månedene har russiske TV-seere kunnet følge erobringen nærmest kvartal for kvartal. Krigen i Syria vært toppsak i russiske medier i månedsvis.

Derfor kom det som et sjokk på mange russiske TV-seere da IS-styrker helt uventet gjenerobret byen Palmyra søndag.

Palmyra med sine gamle, unike ruiner har siden april vært fremstilt av Kremls medier som symbolet på hvor vellykket den russiske krigføringen i Syria har vært.

Putins største Syria-triumf ble feiret ved at Mariinskij-teateret ble flydd fra St. Petersburg til Palmyra for å holde festkonsert i det gamle amfiteateret 5. mai. Derfor kom det som et sjokk i Russland at Palmyra ble gjenerobret av IS i løpet av to dager.

Putins PR-fest i Palmyra

I vår brukte Assad-styrkene og russerne flere uker på å ta tilbake Palmyra fra IS.

Da byen var gjenerobret, arrangert Kreml et av sine største PR-stunt.

Det verdenskjente Mariinskij-orkesteret, Putins gamle, søkkrike cello-venn Sergej Rodulgin, flere prominente gjester og verdenspressen ble fløyet inn.

Etterpå fikk musikerne medaljer av Putin.

I helgen klarte ca. 4000 IS-soldater å gjenerobre Palmyra i løpet av halvannen dag.

Om lag 1000 Assad-soldater rømte 50 kilometer fra byen og etterlot store mengder russiske våpen og utstyr, deriblant stridsvogner.

  • Aftenpostens korrespondent fikk merke den tøffe infokrigen om Syria: - Slik ble jeg en liten del av en stor propagandakampanje.
IS-soldater går rundt i den russisk-syriske militærleiren ved Palmyra etter å ha drevet Assad-styrkene på flukt søndag. Store mengder militært utstyr havnet i hendene til IS.

Russerne betenkt over Assads svakheter

– Palmyras fall viser at Russland nå involveres i en endeløs geriljakrig som det er absolutt ingen sjanser for å vinne, sier forsvarskommentatoren Alexander Golts til Aftenposten.

– Det viser at Assads styrker er helt utslitte og ikke klarer å kjempe på flere fronter samtidig. For å ta Aleppo måtte alle krefter samles. Dermed slo IS tilbake, sier Golts.

Flere russiske aviser er kritiske til at de russiske militære ikke oppdaget IS-styrkene da de rykket frem i ørkenen.

– Palmyras fall er et stort problem for Russland. Det viser at krigen er altfor komplisert, har for mange krigførende parter og at Russland ikke kan vinne for Assad, skriver avisen Gazeta.ru.

En av de største radiostasjonene i Moskva – Business FM – går så langt som å spørre om Palmyra-nederlaget viser at «Assad har lurt Russland».

– Vi klarer ikke kjempe både i vest, sentrum og øst av landet samtidig, sier analytiker Anton Mardasov til Moskovskij Komsomolets.

Bildet er en skjermdump fra en skrytevideo som IS har lagt ut etter at de tok tilbake Palmyra.

Gir USA skylden for sine militære nederlag

Kritikken i Russland etter Palmyras fall har vært så omfattende at Bashar al-Assad onsdag måtte gå ut og forklare hva som gikk galt.

I et intervju med den Putin-kontrollerte TV-kanalen Russia 24 ga Assad Vesten skylden for at hans soldater rømte.

– Terroristene kom til Palmyra med støtte av USA, hevdet Assad.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov skyldte også på USA, ifølge Interfax.

– De etterlot en korridor til bandittene, IS-krigerne, som kunne gå levende gjennom korridoren med våpen og rett til Palmyra, mente Lavrov.

I kampene om Aleppo har Putin-kontrollert fjernsyn for første gang vist hvordan russiske soldater også har kjempet på bakken.

Krigen i Syria fremstilles i russiske TV-skjermer som et eksempel på at Russland er moralsk og militært overlegne Vesten. Mens vestlige medier viser bilder av sivile som blir drept av russiske bombeangrep, viser russisk TV daglig hvordan russiske soldater gir nødhjelp og forsyninger til syrere.

Sivile tap avvises som «russofobi»

Natt til onsdag måtte Russland tåle knallhard kritikk i FNs sikkerhetsråd etter meldinger om store sivile tap, bombeangrep og henrettelser i regi av Assads soldater.

Er det ingenting som gjør at dere kan føle skam, spurte USAs FN-ambassadør Samantha Power i et rasende utfall.

I Moskva avfeies dette som «russofobi».

– Dette viser den manglende evnen til Washington, London og Paris å akseptere at de militante i Aleppo har tapt, svarte den russiske viseutenriksministeren Sergei Ryabkov.

De fleste russiske kommentatorer mener neste mål for Assad, Putin og deres allierte må være byen Idlib.

Les mer om

  1. Russland
  2. Syria