Victoria: - Med Daniel ved min side, føler jeg meg trygg

Neste vår blir det kongelig bryllup i Sverige.

Bilde fra slottet av kong Carl Gustav (f.v.), kronprinsesse Victoria, Daniel Westling og dronning Silvia. Slik satt de i videoen som ble publisert i dag.
  • Anders Nordstoga

Endelig er det offisielt: Sveriges kronprinsesse Victoria er forlovet med Daniel Westling (35). De skal gifte seg våren 2010. Dette kunngjorde det svenske hoffet i en pressemelding etter et ekstraordinært møte med statsminister Fredrik Reinfeldt på slottet i Stockholm i dag.

Sterkere og gladere

— Dere har sikkert sett at de siste årene har jeg virket både sterkere og gladere. Med Daniel ved min side, føler jeg meg trygg, sier kronprinsesse Victoria. Victoria, Westling, kongen og dronningen uttalte seg alle i en video, som er lagt ut på slottets hjemmesider. Disse var tirsdag ettermiddag umulige å komme inn på, formodentlig på grunn av stor trafikk. Idrettspedagogen fra tettstedet Ockelbo nord for Gävle på østkysten, beskrives som «en vanlig gutt». Han blir nå «prins Daniel, hertug av Västergötland». - Vår kjærlighet har vokst seg sterk, sa Westling på pressekonferansen. Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, sa på en pressekonferanse etter kunngjøringen at han håpet forlovelsen ville bringe håp i en vanskelig tid. - Regjeringen gratulerer, og jeg tror vi gir uttrykk for hele det svenske folkets glede. I en for øvrig ganske dyster stund, tenner dette et lys av håp, sa Reinfeldt.

«I en for øvrig ganske dyster stund, tenner dette et lys av håp.»
Fredrik Reinfeldt, Sveriges statsminister Artikkelen fortsetter under bildet.

Kronprins Haakon gleder seg

Vår egen kronprins Haakon uttrykker glede over forlovelsen. — Å, det var jo hyggelig da, kommenterte kronprinsen med et smil overfor NTB da han ankom ski-VM i Liberec i Tsjekkia tirsdag formiddag. Kronprinsen er en svært god venn av kronprinsesse Victoria, og den norske kongefamilien blir garantert blant de mange gjestene ved bryllupet i Stockholm neste år. Olof Daniel Westling møtte den fire år yngre kronprinsessen på treningsstudioet Master Training i Stockholm i 2001. Han ble hennes personlige trener, og etter hvert mer enn det. Forholdet ble kjent i 2002.

Utsatt på grunn av byggearbeider?

De to har vært samboere i noen tid. Svenskene har ventet lenge på forlovelsen. Spekulasjonene har pågått kontinuerlig. Grunnen til at paret venter helt til 2010 med bryllupet kan ha sammenheng med at det da er 200-årsjubileum for Bernadottenes ankomst til Sverige, skriver NTB. Store byggearbeider rundt Stockholms Slott kan være en annen årsak. Ved en slik stor begivenhet som et kongelig bryllup vil man helst presentere hovedstaden på best mulig måte.

Sammenlignes med moren

Det svenske nyhetsbyrået TT spår at kronprinsesse Victoria vil være minst like elegant i bryllupskjolen som sin mor. Dronning Silvia bar en eggehvit kjole fra Dior, et diadem med kaméer og en brudebukett av hvite orkideer. Victorias mest sannsynlige forlover er Caroline Dinkelspiel, som selv hadde Victoria som sin forlover da hun giftet seg i juni 2003. Andre mulige forlovere er Josephine Genetay og Caroline Kreuger. TV-sendingene fra Carl Gustaf og Silvias bryllup 19. juni 1976 ble sett av 500 millioner mennesker.

Statsministeren informert

Statsminister Fredrik Reinfeldt skal ha blitt informert om forlovelsen allerede søndag kveld. I forbindelse med statsråd på slottet tirsdag ble resten av regjeringen informert, skriver NTB. Både kong Carl Gustaf, dronning Silvia og kronprinsessen var til stede under orienteringen. Det var trolig også Daniel Westling. Statsråd på slottet i Stockholm er svært forskjellig fra norsk statsråd og holdes bare noen ganger i året for å orientere kongen om rikets tilstand.

    Her er brevet som bekrefter at den svenske regjeringen har godkjent at kronprinsesse Victoria gifter seg med Daniel Westling. Brevet er undertegnet av statsminister Fredrik Reinfeldt og justisminister Beatrice Ask.