Drapsdømte innsatte tok to fengselsbetjenter som gisler. Nå er gisseltakerne pågrepet.

En av de to fengselsbetjentene som ble tatt som gissel i Sverige, ble sluppet fri etter at de drapsdømte gisseltakerne skal ha fått innfridd et krav om pizza. Den andre er også satt fri senere onsdag kveld.

To innsatte kom seg inn på vaktrommet i en av Hällby-fengselets avdelinger ved 12.30-tiden onsdag. De dekket til overvåkingskameraer i høysikkerhetsfengselet, ifølge kriminalomsorgen.

To fengselsbetjenter, en mann og en kvinne, begge vikarer, befant seg da på vaktrommet. De ble tatt som gisler.

Begge er nå sluppet fri, melder Aftonbladet. De to gjerningspersonene er nå pågrepet og ført til politihuset i Eskiltuna, melder avisen.

Barberblader

De innsatte skal være bevæpnet med hjemmelagde våpen laget av barberblader festet til tannbørster, ifølge Aftonbladets kilder.

Avisen erfarte også at gisseltagerne skulle være villige til å løslate ett av gislene dersom alle de 20 innsatte på avdelingen får pizza.

En leveranse på 20 kebabpizzaer ankom fengselet i 18-tiden, ifølge Expressen.

Ifølge SVT krever gisseltagerne et helikopter, men det er ikke kjent om de har fremsatt andre krav.

Stor politiaksjon

– Kriminalomsorgens forhandlere, innsatsstyrke og politi er på stedet. Dette er en svært alvorlig hendelse, sier Jörgen From Nordin.

Også redningstjenesten og ambulanse er i beredskap på stedet, ifølge SVT. Ifølge Aftonbladets kilder står den nasjonale innsatsstyrken klar til å rykke inn.

Politiet sier de etterforsker hendelsen som frihetsberøvelse. De er ellers ordknappe om den pågående situasjonen. Både politiet og fengselet henviser til kriminalomsorgens pressetjeneste.

Löfven: – Veldig alvorlig

Sveriges statsminister Stefan Löfven kaller gisselsituasjonen for «en veldig alvorlig situasjon».

– Jeg har ikke alle detaljene nå, men vi følger den svært nøye, ikke minst via våre myndigheter, sa Stefan Löfven på en pressekonferanse i ettermiddag.

Han befinner seg onsdag i Norge i anledning tiårsmarkeringen for 22. juli. Pressekonferansen ble holdt i Oslo sammen med statsminister Erna Solberg (H) da han fikk spørsmål fra pressen om gisselsituasjonen.

– Vi skal sørge for å få det løst så raskt som mulig, sa Löfven.

Drapsdømte

Kriminalomsorgens fungerende sikkerhetssjef bekrefter i en e-post til Göteborgs-Posten at gisseltagerne er dømt for drap.

Ifølge Expressen er begge dømt til 18 år i fengsel for hvert sitt drap. Den ene, en 30 år gammel mann, ble dømt i 2016 for å sammen med en annen mann ha drept en småbarnsfar med automatvåpen utenfor en skole.

Den andre, en 24 år gammel mann, ble dømt i 2019 for å ha drept mannen han bodde hos etter en fest. Drapet ble begått med kniv.

Gisselaksjon i 2004

Hällby-fengselet er en lukket anstalt og har den øverste sikkerhetsklassifiseringen i det svenske fengselsvesenet. Det er 98 plasser i fengselet som ligger 10 mil vest for Stockholm.

I 2004 ble en ansatt tatt som gissel av to innsatte og truet med et hjemmelaget stikkvåpen. Den situasjonen løste seg da de innsatte ga opp etter seks timer med forhandlinger. Den ansatte ble ikke fysisk skadet.