Putins døtre levde et hemmelig liv. Det samme gjorde kona. Men nå har Ljudmila skaffet seg en 21 år yngre mann.

Putins døtre er steinrike og lever et luksusliv. Og ekskona Ludmila har giftet seg på nytt med en 21 år yngre mann og kvittet seg med Putin-navnet.

ta3f83dd_doc6ob14qq61yfyvd6dle6.jpg
  • Per Anders Johansen

Putins familie har vært helt tabu. Nå får russere for første gang innsikt i presidentdøtrenes liv, privilegier og rikdom.

Den siste uken har flere russiske aviser kommet med avsløringer som vekker enorm interesse hos russere flest , selv om Putin-dominerte TV-kanaler tier sakene fullstendig ihjel.

Russerne har fått vite mer om Putins familie de siste dagene enn de foregående 16 årene siden han ble president.

Førstedatteren Maria

Disse bildene fant den russiske avisen Nye Tider da de undersøkte president Vladimir Putins førstedatter Maria. Hennes livsstil i Vesten og luksusferier rimer dårlig med bilde som tegnes av Putin i russisk Kreml-kontrollert TV som en nøysom mann med bare 1 millioner kroner i årslønn.

"Her er landets første datter", skrev det anerkjente magasinet Novaja Vremja – "Nye Tider", som begrunner sine undersøkelser med at russiske skattebetalere trolig er interessert i hva skattepengene går til. Magasinet har tidligere reklamert med at også Putin abonnerer på den uavhengige ukeavisen.

Men noen timer etter at saken ble publisert, fikk magasinet en bot fra det russiske forbrukerorganet. Offisielt fordi avisen brøt russiske presseregler i forbindelse med en annen artikkel, hvor avisen intervjuet en ukrainsk høyreekstremist.

Dette er et av flere eksempler de siste månedene, som viser at sosiale medier spiller en stadig viktigere rolle og utfordrer Putins total kontroll med TV-mediene.

80 mennesker ble fanget i snøstorm på motorveien. Brøytebilene snudde. Ikke alle overlevde:

Levde med skjult identitet

Putins datter Maria utkledd som aristokrat i Maastricht. Nederland og Russland har hatt et dårlig forhold helt siden nedskytningen av passasjerflyet over østlige Ukraina i området kontrollert av russiskstøttede opprørere.

Putins eldste datter Maria Faassen (30) er gift med den nederlandsk forretningsmannen Jorrit Faassen, som etter å ha blitt kjæreste med Putins datter fikk en direktørjobb i Gazprom.Da hun studerte på det medisinske fakultetet i Moskva brukte hun etternavnet Vorontsov. Medstudentene trodde hun var datter av en rik general.

Hun gikk ut med toppkarakterer i 2011. Deretter ble hennes veileder utpekt til en ny sjefsjobb – mens instituttet ble pusset opp for 6,6 milliarder rubler.

Inntil nylig hadde familien en leilighet ved siden av den amerikanske ambassaden i Moskva.

Pasienten var frekk. Da slo legen ham ihjel:

På luksusferier i Europa

Slik var utsikten til Putins eldste datter da hun dro på ferie som medisinerstudent i Moskva. Yachten hun ferierte med i Middelhavet i 2011 kostet 70.000 kroner dagen, og står i skarp kontrast til den nøkterne livsstilen Putin selv markedsføres med..

Som student på fakultetet i Moskva ferierte Maria på en helt spesiell måte, ifølge de russiske journalistene:Feriereisene var alt fra luksusyacht i Monte Carlo og danseklasser i Tokyo, til karneval i Maastricht og alpinferier i Bad Gastein i Østerrike.

Avisen forteller hvordan presidentdatteren og en venninne dro på cruise i Middelhavet med yachten Aria. Dagsprisen for å leie luksusyachten er 70.000 kroner, ifølge utleieselskapets hjemmesider.

Russlands president selv står offisielt med en lønn på 1 millioner kroner, to beskjedne leiligheter og en eiendel i et lite parkeringsselskap.

Hvorfor er Putin fortsatt så populær blant mange russiere?

Ingen flere syklende syrere til Norge til våren?

Bestefar Putin?

tad10166.jpg

De russiske journalistene peker på at presidentdatteren har både ukrainere og vestlige forretningsmenn fra NATO-land som venner på sosiale medier.Dette er grupper som ofte er målskive for svært harde utfall i Kreml-kontrollerte TV-medier. Nesten daglig presenteres saker hvor NATO og vestlige land som aggressive mot Russland.

"Til tross for all propaganda setter Putins datter pris på europeiske verdier", kommenterer avisen "Nye Tider".

Ifølge en video lagt ut på sosiale medier, ble hun i høst mor – og Putin bestefar – for første gang.

Etter dette har familien flyttet fra leiligheten ved den amerikanske ambassaden i Moskva og trolig til Nederland, ifølge de russiske journalistene.

En av Putins viktigste støttespiller en løs kanon på Instagram:

Oligarkdatteren Katarina

Putins yngste datter Katerina og hennes mann anslås å ha verdier tilsvarende 17 milliarder kroner, ifølge Reuters.

Før jul avslørte Reuters at Putins yngste datter Katerina Tikhonova er gift med sønnen til Nikolai Shamalov. Shamalov-familien er en av eierne av Bank Roosija, hvor mange russiske topp-politikere og oligarker har plassert sine formuer. Sammen med mannen har Putins datter verdier for over 17 milliarder kroner.

Hun er også sjef for et selskap som har fått oppgaven med modernisere Universitetet i Moskva for 110 milliarder rubler, avslørte Reuters.

En av årsakene til at sakene om Putins døtre vekker stor oppmerksomhet, er at Putin har utpekt kampen mot korrupsjon som en av sine viktigste saker. Utad prøver Kreml å tegne et bilde av Putin som nøysom, spartansk og med en lav lønn, som bekjemper oligarker som beriker seg på folkets bekostning.

Stadig flere russere berøres av den økonomiske krisen, som fører til høyere priser og lavere lønninger.

"Disse opplysningene kommer frem takket være undersøkende journalistikk og at flere kilder vil snakke", skriver "Nye Tider".

Mange mener det er helt umulig. Men Putin gjør et skremmende godt forsøk:

Putins ekskone Ljudmila setter dagsorden

ta3f83f8_doc6ob14sy5a3oktj1rlck.jpg

Den tredje og siste avsløringen som har tatt helt av i russiske sosiale medier, er historien om Ljudmila Putin.58 år gamle Ljudmila har bare vært sett offentlig en gang siden Putin og hun sa de skulle skilles under en ballettforestilling i Moskva i 2014.

Nå har hun giftet seg med 37 år gamle Artur Ocheretnij, ifølge offentlige eiendomspapirer i St. Petersburg som er lekket i en rekke sosiale medier.

I papirene er Ljudmilas gamle etternavn "Putin" skiftet ut med "Ocheretnija".

37 år gamle Arthur står oppført som den nye mannen til Putins 58 år gamle kone Ljudmila, ifølge eiendomspapirer i St. Petersburg. Saken gikk fullstendig viralt i Russland den siste uken, og har utløst enorm rykteflom om Putins familie.

Arthur har vært partyarrangører for Putins parti "Forente Russland", og er sjef i et selskap Ljudmila har vært med på å stifte. Det skriver den russiske nettavisen Sobesednik.ru. I fjor var "Ljudmila" det ordet russere søkte mest etter på Google. At hun skulle få seg en 21 år yngre mann, har vært på alles lepper i Russland den siste uken.

De fleste russiske nettkommentatorene tolker dette som et fornuftsekteskap, muligens knyttet til eiendomskjøp og fordeling av inntekter.

Selv om det er vanlig blant rike russiske menn å gifte seg på nytt med svært unge koner, er mange skeptiske til at Putins eks-kone skulle gjøre samme.

Hvorfor kan russiske menn velge og vrake i damer?

Ingen av sakene har vært kommentert fra Kreml eller familien til Putin.

CIA anslo i 2007 at Putin har verdier for 40 milliarder dollar, noe som ble gjentatt i en BBC-dokumentar sist helg.

Kreml avveier dette som vestlig propaganda og et forsøk på å undergrave Putin foran høstens parlamentsvalget i Russland.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.