Verden

Tenker på dem som er igjen

De to norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse er glade for å være ute av Gaza-stripen, men føler med dem som er igjen.

Legene Mads Gilbert og Erik Fosse har vært inne i Gaza siden nyttårsaften. De tenker på sine palestinske kolleger som er igjen på sykehuset i Gaza by. - Det er de som er de virkelige heltene, sier Fosse.
  • Per A. Christiansen
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De er slitne. Og det synes. Etter en drøy ukes blodslit på Gazastripen kommer legene Mads Gilbert og Erik Fosse tilbake til Egypt litt før klokken 16 i går. En kolonne på 15 palestinske sykebiler fra den krigsherjede Gazastripen ruller inn på det egyptiske grensestasjonen Rafah. Ut av den andre og den tredje kommer de to norske legene. Hver av dem har hatt ansvaret for en hardt såret palestiner på veien fra Shifa-sykehuset i Gaza by.

Straks de stopper, blir kolonnen omringet av egyptisk personell som overfører pasientene til egne sykebiler.

De to legene omringes av et stort oppbud pressefolk. Hver for seg blir de filmet, fotografert og intervjuet på norsk, engelsk og fransk.

Etter noen minutter får de øye på hverandre. De trenger seg gjennom hver sin flokk av pressefolk og omfavner hverandre

–Vi har klart det! utbryter Mads Gilbert.

«Ja, vi er slitne, vi begynner å bli temmelig frynsete»
Erik Fosse

Ventet i timevis.

Denne gang har reisen vært «helt ukomplisert», forteller Fosse. Torsdag forsøkte de å komme seg ut, men rakk bare et par kilometer før kraftig ildgivning tvang dem tilbake. Fredag lot det seg ikke gjøre å få løfter om fritt leide for en kolonne ambulanser.

I går ventet norske representanter i timevis på den egyptiske grensestasjonen. Melding kom om at kolonnen skulle starte på et gitt tidspunkt. Så kom ingen bekreftelse før Erik Fosse kunne melde på telefon: –Vi er ti minutter unna grensen.

I det samme begynner israelske fly å bombe inne på Gazastripen, like nord for grensestasjonen. Så dukker de røde blinklysene fra ambulansene opp. En etter en kjører de inn på egyptisk område. I sikkerhet.

«Trist».

–Det er hyggelig å være ute, men trist å forlate dem som er igjen, sier Erik Fosse og tenker på de palestinske legene som er igjen på sykehuset, uten muligheter til å komme seg ut.

–Det er de som er de virkelige heltene. Vi er veldig imponert over dem vi har arbeidet sammen med.

–Vi skulle svært gjerne blitt lenger, supplerer Gilbert. Men nå har de fått avløsning. Når sykebilene kjører tilbake inn på Gazastripen, sender den norske hjelpeorganisasjonen Norwac inn to andre leger, Johannes Brattebø fra Sykehuset på Voss og Najib Ramzi fra den belgiske samarbeidsorganisasjonen Leger for Den tredje verden.

Under oppholdet på Gazastripen har Gilbert og Fosse holdt seg inne på Shifa-sykehuset. Det har vært for farlig å gå ut i gatene.

De første dagene hørtes bombingen fra luften døgnet rundt. Det siste døgnet har de også hørt stridsvogner og geværild på nært hold.

«Frynsete».

–Ja, vi er slitne, vi begynner å bli temmelig frynsete, sier Fosse. Samtidig mener han det var ganske «spesielt å skulle være rapportør». –Dette var noe vi var uforberedt på, forsikrer han etter at han og Gilbert i dagevis forsynte internasjonale nyhetsmedier med informasjoner om situasjonen på Gazastripen.

Det har ikke unngått deres oppmerksomhet at noen har forsøkt å mistenkeliggjøre både dem og deres opplysninger ved å henvise til deres politiske bakgrunn og deres mangeårige støtte til palestinerne.

Les også: –Nei, vi er ikke overrasket, sier Gilbert. –Vi oppfatter svertekampanjen som et uttrykk for at det er noen som ikke ønsker å høre virkeligheten. Og virkeligheten er så jævlig at dere skal være glad ingen av dere får oppleve den, tilføyer han.

–Vi har hundrevis av historier å fortelle. Om bombing av sivile hus med familier som åpenbart ikke tilhører Hamas.

Ved ett tilfelle under oppholdet i Gaza ble han møtt med den innvendingen at «dette er Hamas-barn».

–For meg er et barn et barn. Og hvordan kan noen komme og si at et åtte måneder gammelt barn tilhører Hamas? spør han. I går kveld var antall drepte barn kommet opp i 271.

Les også

  1. Norske leger er ute av Gaza

  2. - Gilbert og Fosse stoppet av varselskudd