Verden

Streng sikkerhet ved Obamas innsettelsesseremoni

Ikke alle vil få mulighet til å være til stede når Obama innsettes som president.

Innsettelsesseremonien krever mye planlegging, og arrangørene bruker store modeller og plansjer av Washington for å greie jobben. LARRY DOWNING/REUTERS

 • Flemming Trondsen

Interessen for Barack Obamas innsettelse som USAs første svarte president 20. januar i Washington D.C. er enorm. Tidligere anslag antydet at

Les også

Opptil fire millioner ventet til Obamas innsettelsesseremoni

under den historiske seremonien. Disse er nå redusert til 2-3 millioner. Disse skal ifølge CNN passes på av i alt om lag 4000 polititjenestemenn fra Washingtons egne styrker, samt 4000 fra andre byer. I tillegg kommer militære sikkerhetsstyrker. På grunn av sikkerhetstiltakene, må flere grupper gi opp håpet om å få et glimt av den populære etterfølgeren til Bush.

JOHN GRESS

I forbindelse med innsettelsesseremonien er nemlig sikkerhetstiltakene så strenge at både eldre og barnefamilier kan få store problemer med å kunne delta, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Forbudt med ryggsekk

Det er for eksempel forbudt å medbringe gåstol. Og hvis man tar med seg for eksempel en klappstol for å hvile bena underveis i paraden, vil den bli konfiskert.Etter at sikkerhetstiltakene ble kjent har flere eldre som hadde planlagt å overvære seremonien bestemt seg for å la det være.Innsettelsesseremonien til Obama er heller ikke særlig egnet for barnefamilier.Det er ikke lov til å ta med termoser denne vinterdagen på USAs østkyst. Kjølebager er også utelukket, og ryggsekker likeså. Saken fortsetter under bildet.

LARRY DOWNING

— Lite barnevennlig

På diverse nettdebatter for foreldre klages det over mangelen på barnevennlighet når den 47-årige familiefaren Obama inntar Det ovale kontor. - De kommer selvfølgelig ikke til å si «ingen barn», sier Sunny Chanel, en San Francisco-basert bidragsyter til Babble.com, som er et nettsted for foreldre. - Men for foreldre med små barn gjør de det definitivt ikke lett å ta turen, sier hun. Kollektivsystemet i USAs hovedstad vil trolig bli sprengt denne dagen, men til tross for enorme folkemengder vil toalettene på t-banestasjonene stenges, også det av sikkerhetsgrunner. Dermed kan det bli vanskelig å finne et egnet sted å skifte bleie på barn.Som erstatning skal det settes ut mobile toaletter.

Ikke lov å ta med paraply

Skulle værgudene diske opp med snø, regn eller sludd bør man ha satset på regnfrakk fremfor paraply. Paraply er nemlig like forbudt som gjenstander som åpenbart er uaktuelle: Skytevåpen, eksplosiver og fyrverkeri.Av de mange millionene som ventes å reise til Washington 20. januar er det 240.000 heldige som har billett til selve seremonien, som foregår ved Capitol. Der er også sikkerhetstiltakene strengest.Litt lettere vil det være for de som oppsøker parkanlegget National Mall.Her er det meste lov, unntatt våpen, alkohol, telt og glassflasker.- Reglene som gjelder for parken er ment å oppmuntre til at så mange som mulig kommer, og vi har forsøkt å gjøre det så behagelig som mulig, sier Kevin Griffins, talsmann for innsettelseskomitéen.Reena Johar fra California leder en gruppe som planlegger å ta turen til National Mall. Men hun står overfor ryggsekksdilemmaet: Hvis hun har ryggsekk kan hun ikke delta i paraden, og hvis hun ikke tar med sekk, hvordan skal hun da få med seg vann og snacks? Vil plastposer være et alternativ, undrer hun.- Jeg synes det er vanskelig. Vi blir nødt til å finne ut av dette. Det er en stor utfordring, sier hun.

Presidenten tar toget

Den historiske symbolikken vil ligge tungt over byen når Obama innsettes.To dager før seremonien kommer 47-åringen til å ankomme Washington med jernbane fra Philadelphia, som Lincoln gjorde det i sin tid.Obama har så til hensikt å holde en tale ved Lincoln-minnesmerket i Washington. Det er neppe tilfeldig valgt, ettersom Martin Luther King Jr. holdt sin berømte "I have a dream"-tale her i 1963.Den nobelprishedrede borgerretighetsforkjemperen ble skutt fem år senere, og USAs historie har nok hatt sitt å si for det høye sikkerhetsnivået på Obamas innsettelsesdag.

 1. Les også

  En elektrisk stemning

På dette arkivbildet fra "The Million Man March" i 1995 kan man få et inntrykk av hvor store folkemengder som kommer til å stimle sammen foran Capitol Hill i forbindelse med seremonien. STEVE HEBER /AP

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump refset den politiske eliten i innsettelsestalen

 2. VERDEN

  – Jeg kan ikke komme på en innsettelse som har bydd på større sikkerhetsutfordringer

 3. VERDEN

  Minst 217 arrestert under anti-Trump demonstrasjoner i Washington

 4. VERDEN

  John McCains datter tok et følelsesladet farvel, med skarpe ord mot farens kritikere

 5. VERDEN

  Denne hvithodehavørnen døde av blyforgiftning. Trump fjernet nettopp reguleringen som skulle forhindre flere slike dødsfall.

 6. VERDEN

  USA-valgkampen blir dypt personlig: Kandidatene hånes som senile, impotente og klossete gamlinger