Kreml kaller guvernør forræder

Guvernør Jurij Jevdokimov i Murmansk er i hardt vær. Kreml anklager ham for landsforræderi og for forsøk på å gi fylket til «skandinaver og amerikanere».

Guvernør Jurij Jevdokimov (t.v.) ble høsten 2007 utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske Fortjenstorden. Han fikk overlevert ordenen av daværende ambassadør Øyvind Nordsletten (nr. 2 f.h.) og generalkonsul i Murmansk, Rune Aasheim (t.h.). FOTO: PRIVAT
  • Kjell Dragnes

De usedvanlig skarpe anklagene mot guvernøren er fremsatt anonymt fra en kilde i president Dmitrij Medvedevs administrasjon til avisen Nezavisimaja Gazeta, og rammer en guvernør som gjennom 11 år har gjort samarbeidet med Norge i nord til en fanesak. Så stor pris har Norge satt på hans innsats at han i september 2007 ble utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske Fortjenstorden, som gis til «norske og utenlandske borgere for særlig fortjenstfullt virke for norske interesser».

Den anonyme kilden har et spesielt syn på Jevdokimovs virke.

–Hans skyld overfor staten består i at han faktisk har forrådt Russlands interesser i Arktis, har samarbeidet med amerikanske institutter som har tildelt stipendier for å opprettholde opposisjonsvirksomhet i Russland, sier kilden til avisen.

USA-finte.

Han fortsetter med å si at det er skapt et inntrykk av at «Jevdokimov er rede til å splitte fylket (Murmansk) fra Russland og gi det til skandinavene og amerikanerne, som kjemper for sine egne interesser, spesielt utviklingen av Stockman-feltet». Stockman er det enorme gassfeltet i Barentshavet der StatoilHydro og det franske Total skal samarbeide med det russiske statsselskapet Gazprom.

Det amerikanske instituttet talsmannen henviser til, er den amerikanske kongressens National Democratic Institute, en organisasjon som arbeider for å styrke demokratiske institusjoner over hele verden. NDIs råd ledes av tidligere utenriksminister Madeleine Albright.

Absurd.

Selv om Jevdokimovs talsmann i et tilsvar i avisen Komsomolskaja Pravda har tilbakevist anklagene og kalt dem «absurd teater», kan det likevel brenne et blått lys for den 63 år gamle guvernøren, som egentlig skal sitte til 2012. Det er lagt merke til at president Medvedev i en tale i forrige uke utpekte Murmansk og Pskov fylker som de eneste som ikke har utarbeidet egne programmer for å motvirke arbeidsledigheten.

–De må bare se til å komme sammen og treffe disse beslutningene, og ikke bare prate i utlandet og gjennomføre kollektive ferier der, sa Medvedev. Guvernør Jevdokimov var i Finnmark og Troms 23.-27. februar, og undertegnet blant annet en avtale om videre fjerning av atomdrevne fyrlykter i Russland. Norge har brukt over 20 millioner kroner på dette arbeidet.

En norsk kilde med godt kjennskap til forholdene i Murmansk, kaller anklagene mot Jevdokimov som «rimelig spesielle», ikke minst at Jevdokimov skal ha løpt utlandets ærend i sitt lange virke for å få til Barentssamarbeidet. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har vært en regelmessig gjest hos guvernøren, som i fjor ledet en stor politisk og næringsdelegasjon til Oslo.

Lang strid.

Aftenpostens kilde setter beskyldningene i sammenheng med en langvarig strid mellom fylkesmann Jevdokimov og bymyndighetene i Murmansk. Men det kan også dreie seg om et ønske om å få en representant for Kremls administrasjon inn i guvernørstolen. Det kan i så fall bli Valerij Galtsjenko, som leder komiteen for arbeid med regionene i Putins parti, Det enhetlige Russland.

Forrige søndag ble det holdt valg på ny borgermester. Det var to hovedkandidater, begge fra Det enhetlige Russland. Partiledelsens kandidat, Mikhail Savtsjenko, fikk 31 prosent, mens Jevdokimov støttet sin viseguvernør, Sergej Subbotin. Han fikk 24 prosent. Omvalg skal holdes søndag.

Jurij Jevdokimov er guvernør i det strategisk viktige Murmansk fylke.