Verden

Jagland til Tyrkia for å møte Erdogan

Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet, reiser onsdag til Tyrkia for å møte den politiske ledelsen i landet.

Generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet sier de har hatt nær kontakt med landets myndigheter helt siden kuppforsøket.
  • NTB

– Veldig mange har snakket til tyrkerne, men jeg vil nå reise dit for å snakke med dem, ikke bare med Erdogan, men også ministrene og andre politiske ledere i det tyrkiske parlamentet, sier Jagland til NRK.

  • Erdogan har siden kuppforsøket drevet en storstilt opprydning i rekkene: Tyrkia stenger 16 TV-stasjoner og 45 aviser

Tyrkia er et fullverdig medlem av Europarådet, og har sågar samme juridiske forpliktelser som andre medlemmer til å opprettholde bestemmelsene i europakonvensjonen om menneskerettigheter.

– Vi har hatt nær kontakt med landets myndigheter helt siden kuppforsøket, og vi vil selvfølgelig nå diskutere med dem hvordan de skal gjennomføre opprenskningen etter dette kuppforsøket, innenfor de standarder og rammer som europakonvensjonen om menneskerettigheter setter, sier Jagland.

Den norske utenriksministeren Børge Brende (H) uttrykte tidligere søndag bekymring over den akademiske friheten i Tyrkia, etter at fire rektorer og 15.000 øvrige ansatte i utdanningssektoren har blitt suspendert.

Over 9000 mennesker er pågrepet etter kuppforsøket, og over 50.000 offentlig ansatte er anklaget for å ha støttet kuppmakerne. Erdogan har erklært unntakstilstand i tre måneder.

Les mer om

  1. Thorbjørn Jagland
  2. Europarådet
  3. Tyrkia