Syria: – 100.000 fanget i lynoffensiv fra IS

IS har erobret en rekke landsbyer i en lynoffensiv i provinsen Aleppo. Minst 100.000 syrere er fanget mellom frontlinjen og grensa til Tyrkia, ifølge Leger Uten Grenser.

Jihadistenes voldsomme frammarsj mot opprørskontrollerte landsbyer har ført til kraftige kamper i området nær den tyrkiske grensa.

Ifølge aktivister falt hele seks landsbyer til IS fredag. Dermed er IS-krigerne bare få kilometer unna den syriske grensebyen Azaz, en opprørsenklave som huser titalls tusen internt fordrevne flyktninger.

Leger Uten Grenser (MSF) opplyser at de evakuerer pasienter og de aller fleste ansatte fra sykehuset Al Salama, som hjelpeorganisasjonen driver i Azaz.

– Vi er fryktelig bekymret for skjebnen til sykehuset og pasientene våre, samt anslagsvis 100.000 mennesker som nå er fanget mellom den tyrkiske grensa og aktive frontlinjer, sier Pablo Marco, MSFs driftssjef i Midtøsten.

– Det er ingen steder folk kan flykte til mens kampene nærmer seg, tilføyer han.

De syriske opprørsfraksjonene som kontrollerer Azaz, har den siste måneden blitt angrepet av både IS-ekstremister, regimevennlige styrker og den kurderdominerte opprørsalliansen SDF.

IS' offensiv fredag har i praksis kuttet en sentral forsyningsrute mellom Azaz og Marea, en annen opposisjonsbastion.