Svensk statsminister kom med tilbud for å unngå krise: Vil la utleiere og leietagere forhandle om husleielov

Sveriges statsminister Stefan Löfven kom søndag med et tilbud for å unngå regjeringskrise om en husleielov. – Politisk teater, sier Vänsterpartiets leder.

Sosialdemokraten Stefan Löfven er Sveriges statsminister. Annie Lööf er leder i Centerpartiet.

– Sverige står en alvorlig situasjon. Vi er midt i en pandemi, og slik er det fortsatt. I en slik situasjon er ikke en regjeringskrise det landet behøver, sa Löfven. Han innkalte søndag til møte med pressen.

Löfven foreslo at organisasjoner i boligmarkedet skal forhandle om en ny regulering av det svenske leiemarkedet. Hvis de blir enige innen 1. september, vil regjeringen gjøre som de sier. Blir de ikke enige, vil regjeringen forsette med sitt lovarbeid.

Møte mandag kl. 10

Det har i noen dager ligget an til at sosialdemokraten Löfven og hans regjering blir felt. Møtet er satt opp i Riksdagen mandag klokken 10. Saken som han kan bli felt på, handler om en endring i det strengt regulerte boligmarkedet i Sverige.

Centerpartiets leder Annie Lööf deltok også på pressekonferansen. Centerpartiet er ikke med i regjeringen, men sikret Löfvens stilling som statsminister i 2019.

Hva står striden om?

Stridens kjerne er en murstein av en utredning som kom i år. Den foreslår å åpne for fri regulering av husleier i nybygg. Målet har vært å «skape en modell som bidrar til en velfungerende leiemarked på lang sikt og en effektiv utnyttelse» av boligmassen. Tanken er at utsiktene til bedre lønnsomhet skal føre til at det blir bygget flere boliger.

Regjeringen har ennå ikke foreslått noen ny lov. Men utredningen er sendt ut på høring. Det var dét som utløste krisen.

Vänsterpartiets leder, Nooshi Dadgostar, har kritisert forslaget kraftig. Partiet mener det er et «markedseksperiment med våre boliger». Følgene er, ifølge partiet, høyere leier for alle i hele landet, mindre trygghet for leietagere og større segregering.

I Sverige er det flere som leier sin bolig enn i Norge. Landet har 4,8 millioner husholdninger. Litt under 30 prosent av dem leier bolig, viser tall fra SCB.

I Norge leier 550.000 husholdninger bolig: Det er omtrent 22 prosent.

Nooshi Dadgostar i Vänsterpartiet mener forhandlingene ikke skal foregå med utgangspunkt i lovutredningen.– La partene forhandle uten trussel, erklærer hun.

– Politisk teater

Dadgostar kommenterte på Twitter søndag Löfvens tilbud.

– Det er bra at partene forhandler, skrev hun.

Hun mener imidlertid trusselen om markedspriser gjør dette vrient.

– Det blir en forhandling under trussel der leietagerne taper. Dette er useriøst og et politisk teater for å hale ut prosessen, skriver hun.

Hun mener forhandlinger ikke skal foregå med grunnlag i den store utredningen.

– La partene forhandle uten trussel, erklærer hun.

Overfor Sveriges Radio var hun enda klarere.

– Som det ser ut nå, har vi ikke tillit til statsministeren.

Hun sa at Sverige er på vei mot mistillit fordi regjeringen ikke har tatt ansvar for sitt parlamentariske grunnlag.

– Jeg er svært bekymret over det og den kompromissløshet som preger denne regjeringen, sa hun.

Politisk pingpong

Löfven ble søndag i møtet med pressen spurt om hennes utsagn. Han var overrasket.

– Det var akkurat dette Vänsterpartiet krevde. De krevde at markedet fikk sette seg ned og forhandle. Da blir det svært rart om man sier: «Næh, det godtar vi ikke», sa han til pressen.

Dadgostar svarte i Sveriges Radio. Hun var også overrasket. Men hun var overrasket over at Löfven var overrasket.

– Jeg har allerede snakket med ham om at forhandlinger under trussel ikke er seriøst. Da kommer leietagerne og deres representanter i en gisselsituasjon, sa hun.

Vänsterpartiet står til venstre i svensk politikk og er norske SVs søsterparti. De andre tre partiene som støtter mistillit, tilhører høyresiden. Derfor kommer det som nå skjer som en overraskelse på mange.