Gazas eneste korona-lab slått ut av israelsk angrep

Israels svært kraftige luftangrep mot mål på Gazastripen fortsetter. I løpet av en uke er 200 palestinere drept, blant dem minst 59 barn

Sykehus på Gazastripen var før opptrappingen av konflikten mellom Israel og Hamas overveldet av koronapasienter. På bildet får en koronapasient utført trakeotomi.

Det eneste korona-laboratoriet på Gazastripen kan ikke lenger analysere covid-19-tester etter israelske luftangrep mandag. Ifølge lokale myndigheter ble Al-Rimal-klinikken som huset laboratoriet, bombet og delvis ødelagt.

Medisinsk personell ble såret i angrepet, noen av dem alvorlig, opplyser visehelseminister Yousef Abu al-Rish.

Også kontoret til helsemyndighetene på den Hamas-styrte Gazastripen og kontorene til Qatars Røde Halvmåne ble truffet. En talsmann for myndighetene sier de israelske luftangrepene «truer med å undergrave helsedepartementets innsats for å håndtere pandemien».

«Sivile, humanitære organisasjoner og deres infrastruktur, medisinsk personell, ambulanser, sykehus og mediene er ikke et mål», skriver Francesco Rocca, president i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde halvmåne-foreninger, på Twitter.

Før konflikten mellom Israel og Hamas på Gazastripen eskalerte for en uke siden, ble i gjennomsnitt 1600 personer testet daglig.

Andelen positive tester var blant de høyeste i verden, på 28 prosent, og sykehusene var fra før overveldet av koronapasienter. Enklaven med to millioner innbyggere har så langt mottatt 122.000 vaksinedoser, men mer enn halvparten har så langt ikke blitt brukt, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO)

WHO sier 103.000 mennesker på Gazastripen har testet positivt for koronavirus og at 930 av dem er døde med det.

Les også

Gjengjeldelsen volder død og ødeleggelse på Gaza. Hvorfor støtter folk fortsatt Hamas?

Skal ha drept leder i Islamsk jihad

Den israelske hæren opplyser at de har bombet hjemmene til ni høytstående Hamas-kommandanter. Det er ikke klart om noen av disse ble drept.

Israelske myndigheter melder imidlertid at et av angrepene tok livet av en sentral leder i Islamsk jihad, en gruppe som anklages for å ha avfyrt svært mange raketter mot Israel.

I tillegg skal 15 kilometer med underjordiske tunneler ha blitt bombet, samt en fem etasjers bygning som ifølge Israel huset operasjonssentralen til Hamas' interne sikkerhetstjeneste.

Angrepene ble utført med rundt 60 fly, som slapp over 100 bomber på 65 mål i løpet av 30 minutter fra kl. 03.45, skriver Times of Israel. Også ti rakettoppskytingsanlegg ble truffet.

Svart røyk stiger opp etter at et høyhus på Gazastripen ble truffet i et israelsk angrep mandag.

Angrepene ble gjennomført natt til mandag og startet igjen mandag kveld. Fem personer skal ha blitt drept da en bygning med flere etasjer ble jevnet med jorden. Søndag ble i alt 42 palestinere drept, deriblant to leger og minst åtte barn, ifølge helsedepartementet på Gazastripen.

Ordføreren i Gaza by, Yahya Sarraj sier at angrepene har gjort stor skade på veier og infrastruktur. Vannforsyningene til hundrevis av husholdninger skal være brutt.

FN har også advart om at områdets eneste kraftverk er i ferd med å gå tom for brensel. Mandag sa en talsmann for elverket på Gazastripen at det vil være slutt på kraftforsyningene om to til tre dager.

Les også

24-åringen har opplevd tre kriger. Hun har aldri vært så redd som nå.

Mange på flukt

Ifølge FN har angrepene også ført til at 38.000 palestinere er internt fordrevet, mens 2.500 er blitt hjemløse.

FN-talsmann Stephane Dujarriv opplyser at de har søkt tilflukt i 49 skoler drevet av FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Han sier også at 41 utdanningslokaler er blitt ødelagt.

Den svært raske og blodige opptrappingen startet da Hamas skjøt raketter mot Jerusalem forrige mandag. Israel svarte straks med kraftige luftangrep, mens Hamas har fortsatt å angripe Israel. De rundt 3200 rakettene har tatt livet av ti personer i Israel, blant dem ett barn, mens 300 er såret.

Det er de mest intense rakettangrepene fra Gazastripen mot Israel noensinne.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa mandag at Israel vil fortsette angrepene mot det han omtaler som terrormål på Gazastripen.

– Vi fortsetter operasjonene så lenge det er nødvendig for å få tilbake ro og sikkerhet for alle israelske borgere, sier Netanyahu.

I FNs sikkerhetsråd har det den siste uken pågått et intenst diplomatisk arbeid for å få til en felles uttalelse der det kreves slutt på volden og respekt for Genèvekonvensjonene.

Men mandag ble det klart at USA for tredje gang har sagt nei til å støtte tekstforslaget som er fremmet av Norge, Tunisia og Kina.

Les også

En «feilmelding» kan ha lokket Hamas ned i underjordiske tunneler. Så angrep Israel.

Advarer om at konflikten kan spre seg

Forsvarssjef Mark Milley i USA advarer om at den pågående konflikten i Israel og Palestina kan destabilisere et større område i Midtøsten. Milley, som er på vei til et Nato-møte i Brussel, oppfordrer begge parter til å de-eskalere konflikten.

– Det er store tap, og jeg tror at konfliktnivået kan destabilisere områder utenfor Gazastripen, svarte Milley på spørsmål om mulig iransk støtte til Hamas.

– Ingen nekter Israel retten til å forsvare seg selv. Men når det er sagt, er konfliktnivået og voldsbruken så høy at det ikke er i noen interesse å fortsette å kjempe. Sivile blir drept. Barn blir drept, sa Milley.

President Joe Biden i USA sa senere samme dag i en telefonsamtale med statsminister Benjamin Netanyahu at han støtter en våpenhvile.