Piratpartiet styrket foran svensk EU-valg

Piratpartiet ser ut til å bli den store vinneren ved valget på representanter til EU-parlamentet i Sverige søndag. Meningsmålinger tyder på at protestbevegelsen får innvalgt minst én representant.

Partileder Rick Falkving (t.h.) og nestleder og listetopp til EU-parlamentsvalget Christian Engstràm i Piratpartiet tar sikte på på plass i EU-parlamentet.

Les mer:

I en måling fra SIFO-instituttet i avisen Svenska Dagbladet fredag fikk Piratpartiet en oppslutning på 8,2 prosent.

Dagens Nyheter gjenga på sin side en måling fra Synovate som ga partiet 6,1 prosent.

Hvis valgresultatet blir i noenlunde i samsvar med dette, er partiet sikret minst én og kanskje to mandater i EU-parlamentet. Partiet ble grunnlagt i 2006 og har som sin fremste kampsak å få endret den svenske loven om opphavsrett.

Det har fått mange tilhengere spesielt blant svensk ungdom, etter den såkalte Pirate Bay-dommen i april. Her ble fire personer dømt til fengsel og millionerstatninger for brudd på opphavsretten, etter at de la til rette for gratis nedlasting av film, musikk og spill fra internett.

De svenske sosialdemokratene taper oppslutning i begge meningsmålingene som ble offentliggjort fredag. Også statsminister Fredrik Reinfeldts konservative parti Moderaterna og det venstresosialistiske Vänsterpartiet går tilbake.

Laber interesse

Det store usikkerhetsmomentet foran EU-valget er hvor mange av velgerne som vil stemme. I tidligere målinger for Dagens Nyheter har over halvparten av de intervjuede sagt at de ikke har tatt stilling til noe parti fordi de er usikre eller ikke har planer om å stemme. Men nå angir seks av ti velgere et favorittparti.

Sammen med Tsjekkia åpnet Irland sine valglokaler fredag, etter at Storbritannia og Nederland var først ut av EU-landene dagen før.

I motsetning til en rekke andre EU-land, hvor det er laber interesse for EU-valget, viser meningsmålinger at rundt to av tre irer har tenkt å delta i valget. I Nederland torsdag var oppmøtet så lavt som 40 prosent.

Stemningsskifte

Etter at irske velgere forrige sommer sa et klart nei til EUs nye Lisboa-traktat og sendte EU-samarbeidet ut i en krise, har EU-debatten stått høyt på dagsorden i landet. Men innrømmelser fra Brussel, som at den nye traktaten ikke rokker ved Irlands nøytralitet og at landet får beholde sin faste EU-kommissær, har snudd stemningen, godt hjulpet av finanskrisens følger i Irland.

Nå viser meningsmålingene et solid flertall for Lisboa-traktaten, som det irske folket på nytt skal stemme over til høsten.

Resultatet av valget blir først offentliggjort søndag kveld, etter at alle EUs 27 medlemsland har gjennomført sine valg.