Verden

Suga overtar etter Abe i Japan

Yoshihide Suga er valgt til ny leder for Det liberaldemokratiske partiet i Japan. Dermed overtar han høyst sannsynlig statsministerposten etter Shinzo Abe.

Yoshihide Suga etter at han mandag var valgt til leder for Det liberaldemokratiske partiet. Dermed blir han etter all sannsynlighet også ny statsminister. Foto: Eugene Hoshiko / Pool / AP / NTB scanpix

 • NTB

Suga er i dag sjefskabinettsekretær og har vært regnet som avtroppende statsminister Shinzo Abes høyre hånd.

– Jeg vil videreføre statsminister Abes politiske prioriteringer og bringe dem videre, lovet 71-åringen da han erklærte seg som kandidat til ledervervet i det konservative partiet.

Siden liberaldemokratene og koalisjonspartneren Komeito har flertall i nasjonalforsamlingen, er den nye partilederen nærmest garantert å bli valgt til ny statsminister.

Dårlig helse

Shinzo Abe har sittet lenger ved makten enn noen tidligere japansk statsminister. 28. august kunngjorde han at han ville gå av som følge av et tilbakefall av ulcerøs kolitt, en betennelsessykdom som også førte til at han måtte trekke seg som statsminister i 2007.

– Min svake helse bør ikke føre til politiske feilavgjørelser. Når jeg ikke lenger kan leve opp til forventningene Japans folk stiller til meg, bør jeg ikke forbli statsminister. Jeg har derfor besluttet å gå av, sa han.

Abe beklaget samtidig at han ikke har fått gjennomført en grunnlovsendring som kan åpne for å la japanske militære styrker delta i internasjonale operasjoner.

Sønn av jordbærbonde

Japansk politikk er i betydelig grad dominert av mektige familier. Abe er barnebarn av en tidligere statsminister, men Yoshihide Suga skiller seg ut som sønn av en jordbærbonde nord i landet.

– At en vanlig person som meg kan forsøke å bli statsminister, er ikke det nettopp det japanske demokratiet, sa han da han lanserte sitt kandidatur.

Suga lovet å jobbe hardt for å bekjempe koronaviruset, samtidig som regjeringen forsøker å få fart på økonomien igjen.

– For alt i verden må vi unngå den eksplosive spredningen av koronainfeksjoner som vi har sett i USA og Europa, understreket han.

 1. Les også

  Shinzo Abe skulle snu den japanske skuta. Men prestisjeprosjektet ble ingen suksess.

Les mer om

 1. Japan

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Abe skulle snu utviklingen. Spøkelseshus viser noe av det som gikk galt.

 2. VERDEN

  Blandet økonomisk ettermæle for Abe

 3. VERDEN

  75 år siden Japan kapitulerte

 4. VERDEN

  De blir færre og eldes raskere enn noen andre. Nå tar landet et grep som tidligere var utenkelig.

 5. VERDEN

  Åtte millioner bedt om å evakuere i Japan

 6. VERDEN

  Shoppet mye i koronatiden? I Japan har de snart sluppet opp for kredittkortnumre.