Verden

Trump holdt valgmøte i Nevada og trosset forbud mot å samle mange mennesker

President Donald Trump holdt søndag kveld sitt første valgmøte innendørs siden juni.

President Donald Trump trosset både Nevadas guvernør og sin egen administrasjons koronaråd da han holdt sitt første valgmøte innendørs siden juni.

  • NTB
  • Thomas Spence
    Journalist

Valgmøtet i Henderson i Nevada ble holdt i en industribygning som eies av en av Trumps støttespillere.

Trump talte i mer enn én time foran en folkemengde der mange ikke hadde på seg munnbind.

– Om 51 dager skal vi vinne i Nevada og vi skal vinne fire nye år i Det hvite hus, sa Trump til den jublende forsamlingen.

Søndagens møte brukte Trump til å hylle sin egen håndtering av pandemien som hittil har krevd nesten 200.000 menneskeliv i USA.

– Vi har gjort en utrolig jobb, vi får absolutt ingen anerkjennelse for jobben vi har gjort, sa Trump og la til at hans lederskap har «reddet millioner av liv».

Nasjonen er nå «inne i siste sving» i bekjempelsen av viruset, sa Trump til tilhengere i en industribygning som eies av en av presidentens støttespillere.

Relativt få i folkemengden bar munnbind, med et klart unntak, rapporterer nyhetsbyrået AP: For de som befant seg rett bak Trump og som derfor dukket opp på TV-bildene, var det påbudt med munnbind.

Lokale myndigheter: Brudd på koronaregelverket

Antall nye koronatilfeller i USA øker nå ikke like mye som før, men eksperter mener at det fortsatt er nødvendig å opprettholde tiltak som sosial distansering.

– Be guvernøren deres om å åpne opp delstaten, sa Trump.

Kathleen Richards, en talskvinne for lokalmyndighetene i Henderson, sa til CNN at valgarrangementet var et brudd på delstatens covid-19-regelverk og at eieren av industrianlegget kan miste lisensen til å drive videre.

– Dumdristig

Like før valgmøtet, sa Nevadas guvernør, demokraten Steve Sisolak, at Trump setter utallige liv i fare i Nevada.

– I kveld begår Trump dumdristige og egoistiske handlinger som setter utallige liv i fare her i Nevada, tvitret delstatens guvernør, demokraten Steve Sisolak før møtet.

Siden mai har delstatens myndigheter begrenset antall deltakere i innendørs arrangementer til 50, en anbefaling basert på Det hvite hus' retningslinjer for gjenåpning.

– Presidenten ser ut til å ha glemt at dette landet fortsatt står midt oppe i en global pandemi, tilføyer han.

Tim Murtaugh, kommunikasjonsdirektør for Trumps valgkamp, forsvarte innendørsmøtet. Hvis amerikanere kan delta i demonstrasjoner, spille i kasinoer eller sette fyr på lokale bedrifter i opptøyer, så bør de også kunne få være til stede og høre presidenten tale, uttalte han.

Det ble registrert økning i den lokale smitten av koronaviruset etter at Trump hadde valgmøte i Tulsa 20. juni.

Økning i smitte etter tidligere valgmøte

Trumps forrige valgmøte som ble holdt innendørs var i Tulsa i Oklahoma i juni. Etter det registrerte byens myndigheter en økning i nye virustilfeller.

Tulsa-møtet var det første i sitt slag på tre måneder og ble et stort nederlag for Trumps valgkamp. Mange tomme seter og en økning i smittetilfeller, også i valgkampstaben. En fremtredende Trump-tilhenger som var til stede, forretningsmann og tidligere presidentkandidat Herman Cain, døde av covid-19 få uker senere. Det er imidlertid ikke kjent om han ble smittet av viruset i Tulsa.

Koronaepidemien har ført til minst 190.000 dødsfall i USA siden februar, og helseeksperter har sagt at bruk av ansiktsmaske er en av de mest effektive metodene for å hindre spredning.

Ifølge Washington Post opplyste en representant for Trump at alle deltagerne på møtet ville til bli testet for feber før de slapp inn på arenaen. Det ville også bli stilt store mengder desinfeksjonsmidler og ansiktsmasker til rådighet for publikum, hevdet kilden.

Les også

  1. Velgerne sier de vil stemme på Biden, men tviler på at han vinner

  2. Roger Stone vil ha unntakstilstand om Trump taper valget

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. USA
  3. Donald Trump