- Taliban bygger korridor i norsk-kontrollert område

På offensiven i det nordvestlige Afghanistan.

Les også:

Her kjører norske soldater gjennom Faryab-provinsen i Afghanistan (FOTO: LARS MAGNE HOVTUN / FORSVARET / SCANPIX).

En amerikansk militærekspert hevder at Taliban forsøker å etablere en korridor gjennom de norsk-kontrollerte områdene i Afghanistan, for å innta provinshovedstaden Mazaar-e Sharif.

— Talibans overordnede strategi er å trenge dypt inn og få et fotfeste, før de går videre for å innta selve byen, sier Mathew Dupee fra Naval Postgraduate School i USA til Aftenposten.no.

I 2009 var det en markert oppgang i antallet trefninger mellom norske soldater og opprørere i landet, samtidig som den generelle sikkerhetssituasjonen ble verre. .

- Det er fortsatt ikke en full offensiv, men de legger grunnlaget for et større angrep. De er definitivt på offensiven og det er opp til de internasjonale styrkene å stoppe dem, sier Dupee.

— Det langsiktige målet er å innta Mazaar-e Sharif. På vei dit vil de trenge dypt inn i områder som Faryab, Baghlan, Jawzjan og Kunduz og etablere spionnettverk i områder rundt Mazaar-e Sharif, før de prøver å innta byen, sier Dupee.

Amerikanerne var fra begynnelsen av fiksert på sør- og østområdene. Jeg mente og hadde på følelsen av at nord- og vestområdene hadde blitt oversett.
Etienne de Durand, Afghanistan-ekspert.

Bekymret

General Stanley McChrystal og Nato-ledelsen skal ha vært bekymret for utviklingen i Afghanistans nordområder (FOTO: REUTERS).

Afghanistan-ekspert Etienne de Durande satt i arbeidsgruppen til Stanley McChrystal som hadde ansvaret for å pensle ut Obama-administrasjonens nye Afghanistan-strategi. — Amerikanerne var fra begynnelsen av fiksert på sør- og østområdene. Jeg mente og hadde på følelsen av at nord- og vestområdene hadde blitt oversett, sier Durand.

Han forklarer i et intervju med Aftenposten.no at tonen blant ekspertene egentlig var langt mer pessimistisk enn det som kom til uttrykk i Barack Obamas plan for Afghanistan.

- De fleste av oss var ganske pessimistiske. Men rapporten ble skrevet for det amerikanske folket og kongressen, ikke så mye for europeerne

Gamle metoder

Afghanistan-ekspert og kommandørkaptein Ola Bøe Hansen ved Forsvarets Høyskole peker på at Taliban også tidligere har gått frem på samme måte for å vinne makten i landet, altså med utgangspunkt i sine kjerneområder i syd og øst tilkjempet seg stadig mer innflytelse og makt nordover.

- Det er flere paralleller til da de tok makten i 1996 og i resten av deres regjeringstid frem til de ble styrtet i 2001, sier Ola Bøe-Hansen til Aftenposten.no.

Strategisk

Han viser til at kontrollen med grenseområdene og ringveien som knytter Mazaar-E Sharif, Kabul og Kandahar sammen er strategisk avgjørende for alle som har ambisjoner om å styre Afghanistan.

- En korridor gjennom Faryab for å ta kontroll i Mazaar-e Sharif er naturlig. Nettopp for å sette en stopper for dette utplasseresovertusen nye tyske og amerikanske soldateri nord.

Afghanistan-eksperten ved Forsvarets Stabsskole viser til at det er allerede to år siden Taliban påsto at de kontrollerte hele Afghanistan og hadde omringet Kabul.

- Dette var sterkt overdrevet og et rent propagandautspill, men hadde selvfølgelig en kjerne av sannhet, ved at de hadde rukket å etablere omfattende nettverk av skyggeguvernører, sier Bøe-Hansen.

Styrt av mullah Omar

Som Aftenposten.no tidligere har meldt har opprørere under kommando av Mullah Omar og hans råd i den pakistanske grensebyen Quetta etablert seg i de vestlige og nordvestlige delene av landet.

- En tredjedel av Talibankrigerne i Faryab er sterkt påvirket av rådet i Quetta. Andre står i midten, de er allierte med disse Taliban-gruppene og får besøk og pengestøtte fra dem, sier Dupee.

En siste gruppe består av lokale opprørere og kriminelle uten forbindelser til Taliban-opprørerne, mener den amerikanske forskeren.