Googles markedssjef framstår som protestleder

Googles markedssjef for Midtøsten, Wael Ghonim, framstår som en mulig kommende leder for det lederløse egyptiske folkeopprøret mot president Hosni Mubarak.

Wael Ghonim sier han ble tvunget til å ha bind for øynene i de tolv dagene han satt i sikkerhetspolitiets varetekt. Her blir han intervjuet like etter at han ble sluppet fri.

Wael Ghonim brøt sammen og begynte å gråte da han mandag stilte opp i et TV-intervju få timer etter at han ble løslatt. Der uttalte han også at et regime som arresterer folk for å si sin mening, må rives ned.

Ghonim gjorde stort inntrykk på egypterne da han ble intervjuet på en privat TV-kanal om sine tolv dager som fange med bind for øynene hos det egyptiske sikkerhetspolitiet. Han brøt sammen i gråt da han snakket om opprøret.

Tirsdag var Ghonim tilbake på Tahrir-plassen for å kreve president Hosni Mubaraks avgang.

Hundretusener av demonstranter som presset seg inn på Tahrir-plassen tirsdag, hyllet internettaktivisten. Ghonims Facebook-side var med på å sparke i gang de epokegjørende protestdemonstrasjonene som har rystet Egypt og Midtøsten.

Hyller sosiale medier

Demonstrasjonen var den største hittil, og mange av demonstrantene bar plakater som hyllet Facebook og Twitter, begge viktige verktøy for å mobilisere til demonstrasjoner og protester.

– Egypterne fortjener et bedre liv. I dag er en av våre drømmer blitt virkelig: nemlig at vi alle står sammen og tror på noe, sa Ghonim til folkemengden.

– Jeg er ingen helt. Det er dere som er heltene, dere som ble på denne plassen, la han til.

Tidligere på dagen vedtok regjeringen å danne en komité som skal komme med forslag til grunnlovsendringer før valget i september. Mubarak selv har sagt at han ikke stiller til gjenvalg etter 30 år ved makten.

– Et klart veikart er nå på plass med en tidsplan for å gjennomføre et fredelig og ordnet maktskifte, sa visepresident Omar Suleiman, som mange tror nå er makten bak tronen.

Ikke nok

Men ingenting regjeringen og Suleiman har kommet med hittil, er nok for demonstrantene, heller ikke Mubaraks løfter om lønnsøkning og høyere pensjoner.

Den 34 år gamle legen Issam Shebana er blant dem som sier at folket ikke forlater Tahrir-plassen før Mubarak går av. Men han merker seg at regjeringen gir etter mer og mer.

– Snart har de ikke noe igjen: Mubarak må gå, siden nasjonalforsamlingen og deretter regjeringen, sier Shebana, som kom hjem fra Sharjah i De forente arabiske emirater for å bemanne en improvisert klinikk på Tahrir-plassen.

USA presser

Også USA presser på og krever at Egypt opphever unntaksloven og gjennomfører demokratiske reformer.

I en telefonsamtale med Suleiman gjentok USAs visepresident Joe Biden USAs appeller om en øyeblikkelig og irreversibel politisk overgang, inkludert en vid dialog med opposisjonen.

Men Suleiman advarer mot forhastede reformer og insisterer på at bare dialog og et program med kontinuerlige steg kan føre til endring.

– Det andre alternativet ville være et kupp, og det vil vi unngå. Det vil si at uforberedte og forhastede skritt kan produsere mer irrasjonelle resultater, sa han, ifølge nyhetsbyrået MENA.

Visepresidenten har de siste dagene hatt de første møtene med deler av opposisjonen, blant annet Det muslimske brorskapet, for å skissere opp planer for en demokratisk overgang.

Men representanter for folket på Tahrir-plassen og den nye internettgenerasjonen har ennå ikke vært med i dialogen.