Verden

– Det er galskap å sende folk tilbake til Eritrea

ADDIS ABEBA (Aftenposten): Eritreiske migranter følger nøye med på en norsk statssekretærs reise til hjemlandet.

 • Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

– Hvis jeg ble sendt tilbake til Eritrea, ville de ha slengt meg rett i fangehullet. Dette er galskap, sier Tedros (34), som har flyktet fra diktaturstaten.

Aftenposten i Etiopia: Reidun J. Samuelsen (tekst) og Torbjørn Katborg Grønning (foto). Torbjørn K. Grønning

I den etiopiske storbyen Addis Abeba sprer nyhetene seg raskt blant de mange, eritreiske migrantene. Siste nytt: Norge forhandler retur med hjemlandet.Hver dag krysser rundt 200 eritreere grensen til nabolandet Etiopia. I enkelte områder av landet er det nesten bare eldre og barn igjen i landsbyene. Mange av dem som flykter vil prøve seg på den østafrikanske migrasjonsruten til Europa, ofte med livet som innsats. En returavtale mellom Norge og Eritrea kan avgjøre videre reiserute for de som når Europa.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Berhane forlot jobb og bolig

– Systemet kvelte meg. Ufriheten, sensuren – jeg måtte bare reise. Det handler om å leve, ikke bare eksistere, sier Berhane (33). Han forlot et velordnet liv i Eritrea, med fast jobb innen kultursektoren, bolig og familie rundt seg, for å bli flyktning i nabolandet.

Aftenposten møtte Berhane og kameratene Tedros (34) og Tesfu (32) på en kafé i Addis Abeba for noen uker siden. De visste allerede da at noen europeiske land, deriblant Norge, vurderte retur av eritreiske asylsøkere.

– Den som returnerer til Eritrea, behandles som forræder. Man risikerer tvangsarbeid, fengsel uten lov eller dom, eller at en lokal militær leder skyter deg rett ned, sier Berhane.

– Dette er ikke noe vi tror, all erfaring viser at det er slik eritreiske myndigheter behandler flyktninger som sendes tilbake, sier Tedros, som jobbet som journalist i hjemlandet.

Statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp), har onsdag og torsdag vært i hovedstaden Asmara for å snakke med representanter for den eritreiske regjeringen om en mulig retur av asylsøkere. I den forbindelse har Berhane og Tedros sendt oss innlegg der de advarer mot å stole på løfter fra ettpartistaten.

Les også:

Les også

Vil sende asylsøkere hjem til «Afrikas Nord-Korea»

Kona reist i forveien

Den etiopiske storbyen Addis Abeba er blitt et stoppested for migranter fra Eritrea og Somalia. De blir værende i storbyen i måneder eller år, før de har fått skrapt sammen penger til neste strekning. Berhane, Tedros og Tesfu venter også på muligheten til å komme seg videre. Legalt eller illegalt.

Det finnes tre hovedruter fra Afrika til Europa. Den østlige ruten går via Etiopias hovedstad, Addis Abeba.

 • Les mer i rapporten fra The Global Initiative, Smuggled Futures: The dangerous path of the migrant from Africa to Europe (2014).
  (Artikkelen fortsetter under grafikken)

Tedros har søkt om opphold i USA, og den blinde journalisten ligger godt an til å få innvilget et studieopphold med stipend.

Berhanes kone og bror er alt flyktet til Europa. Nå venter han på muligheten til å reise etter.

– Kona mi er reist i forveien, hun er nå i Ungarn og kommer ikke videre. Det har ikke vært noen lett reise, sier han. I Albania ble hun fengslet og utsatt for hardhendt behandling av de mannlige vokterne.

Krysset Middelhavet i liten plastbåt

Berhanes bror tok den farligste veien nordover i 2009, gjennom Sahara-ørkenen, til Libya og over Middelhavet i en liten plastbåt. Han har fått opphold i Italia, og jobber nå på et supermarked i Milano. Jevnlig sender han penger til Berhane, til svigerinnen og til resten av familien som ble værende igjen i Eritrea.

– Broren min ber meg om å la det være. Han sier jeg ikke kan dra til Libya og over havet nå, det er for farlig. Kanskje blir det enklere om litt, sier Berhane.

Han er klar på at han ikke kan bli værende i Etiopia, og at det er utelukket å returnere til hjemlandet.

Her bor eritreiske Berhane i Addis Abeba. På et knøttlite rom, sammen med to andre migranter. En av dem er bare 14 år gammel. Kulturarbeideren har datamaskinen på en liten krakk, toalettartikler på en hylle og «kjøkkenet» er en plastbalje med et par rene tallerkener, glass og bestikk. Torbjørn Katborg Grønning

Det bor bare seks millioner mennesker i Eritrea, likevel utgjør eritreerne den nest største gruppen flyktninger som når Europa, kun overgått i antall av krigsflyktningene fra Syria, viser tall fra UNHCR.– Regimet i Eritrea nekter sitt folk elementære menneskerettigheter, derfor er det så mange som reiser, sier Berhane.

Han forteller at mange av dem han gikk på skole med, har mistet livet i forsøket på å nå Europa:

– De ødelegges av menneskesmuglere eller dør i forsøket på å krysse ørkenen eller havet. Eritrea mister så altfor mange briljante, unge hoder.

Reiser til Norge

Det er flest eritreere som søker asyl i Norge. Fra midten av april har det vært en økning i mindreårige eritreere som kommer hit, da startet båtsesongen for menneskesmuglerne.

– Jeg forsøker å ta en dag av gangen, holde på den indre freden så jeg ikke mister meg selv i denne tilværelsen, sier Berhane.

Vi har bedt Berhane, Tedros og Tesfu om å møte oss på en kafé som ligger skjermet til, så vi kan prate uforstyrret og samtidig spandere lunsj. De sitter lenge og ser på menyen, prater seg imellom, før de alle tre bestiller en av de billigste matrettene.

– De som drukner, det er våre venner

Tesfu har ingen familiemedlemmer som kan hjelpe ham til Europa, såkalte «ankere». Han vet det blir en farlig rute nordover, hvis – eller når – han reiser.

– Hva venter du på?

– På en mulighet. Eller på at den tiden kommer der pengene tar slutt og jeg er nødt til å reise videre, sier han. Som så mange andre, får Tesfu penger av slektninger, trolig har han noen svarte strøjobber ved siden av. Eritreiske migranter får lov til å oppholde seg i Etiopia og studere utvalgte fag. De får ikke arbeidstillatelse.

Ringer familien fra Sahara

– Hvordan kan du reise til Europa hvis du ikke har penger til å betale menneskesmuglerne?

– Det er bare å dra, og så ringer man slekt og venner fra Sahara. Da må de betale smuglerne, ellers er du død, sier han enkelt.

– Alle kjenner noen som ikke har klart seg. Folk jeg har delt måltider med, er omkommet langs ruten. De som drukner, det er våre venner, sier Tesfu.

– Jeg vil tippe at muligheten for å klare seg er cirka 50/50, supplerer Tedros.

– Hvorfor reiser du ikke til et annet afrikansk land?

– Det er ikke noe bedre der. Vesten – Europa eller USA er målet, sier Tesfu.

 1. Les også

  5000 migranter reddet i Middelhavet i helgen

 2. Les også

  Eritrea tjener stort på flukten fra landet

 3. Les også

  Babis Manias (65) klarte å redde mange, men måtte gi opp den lille gutten

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tårevåte familiegjenforeninger da første fly gikk fra Etiopia til Eritrea på 20 år.

 2. VERDEN

  Når ungdommene blir kidnappet på vei mot Europa, må de hjemme betale tusenvis av dollar

 3. VERDEN

  Den historiske utviklingen gjør at ekspertene knapt tror sine egne øyne

 4. VERDEN

  Etiopia: Over 55.000 fordrevet på en uke

 5. VERDEN

  Grunnene til at de tar den livsfarlige ferden over havet til Europa, varierer med hvilket land migrantene kommer fra

 6. VERDEN

  Mediemogulen hjalp fredsprisvinneren til makten. Nå vil han ta den fra ham igjen.