Verden

Kampen om å bli fransk president er i gang. Dette er de viktigste kandidatene til den mektige jobben.

François Hollande (t.v) er svært upopulær, og kan bli utfordret av partifelle Emmanuel Macron. På høyresiden ligger Marine Le Pen svært godt an til å komme til andre valgrunde, mens veteranen Alain Juppé (t.h) akkurat nå er landets mest populære politiker.

BRUSSEL (Aftenposten): To svært upopulære presidenter og en 71 år gammel eksstatsminister er blant dem som kan ta over Frankrikes viktigste jobb.

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Kommer Frankrikes sittende president til å stille til valg når franskmennene skal velge president i april og mai neste år?

François Hollande er historisk upopulær og har selv sagt at han ikke vil kjempe om å bli valgt til fem nye år dersom ikke arbeidsledigheten faller betydelig.

Uansett ser det ut til at han vil få svært tøff konkurranse i et stort felt av kandidater.

Her er noen av de fremste navnene som antas å ville kjempe om den mektige jobben:

VENSTRESIDEN:

François Hollande (62)

François Hollande

Frankrikes sittende president har et svært vanskelig utgangspunkt.

Meningsmålingene fra juli viste at kun 12 prosent har tillit til jobben han gjør, og han er den mest upopulære presidenten i Frankrike siden andre verdenskrig. Forgjengeren Nicolas Sarkozy hadde til sammenligning 20 prosent som sitt bunnivå, ifølge TNS.

Målingene viser også at Hollande vil bli slått av alle høyresidens mulige kandidater i andre valgomgang.

– Det er mulig å snu et dårlig utgangspunkt på kort tid, men Hollande ligger svært dårlig an. Han klarte ikke å bruke perioden med terror og uro til å fremstå som landets opplagte leder. Populariteten gikk opp i november, men falt som en stein igjen etterpå, sier Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.

– Hvordan kan Hollande vinne valget?

– Hvis økonomien snur og ledigheten faller betydelig, og hvis han klarer å håndtere sikkerhetssituasjonen og kanskje avverge et terrorangrep, kan han ha en sjanse. Men det er mange «hvis» på veien dit.

Selv om Hollande forsøker å stille som president igjen, er det ikke sikkert han vil klare å vinne nominasjonsvalget i eget parti. Han utfordres både fra høyre og venstre.

– En mann som Arnaud Montebourg er selve inkarnasjonen av venstresiden i partiet. Han vil ikke ha noen sjanse til å bli president, til det er han for langt ute til venstre, men han kan vinne partiets nominasjon over Hollande.

 • De skaller i taket og får ikke lukket døren på do. Verdens høyeste folkeslag har det ikke bare lett.

Emmanuel Macron (38)

Emmanuel Macron

Hollandes utfordrere på høyresiden i partiet kan ha en bedre sjanse på selve presidentjobben. Macron er den klart yngste av alle de fremste potensielle kandidatene.

Han gikk for kort tid siden av som økonomiminister, og flere tror han snart vil lansere sitt kandidatur. Macron startet tidligere i år den politiske sentrumsbevegelsen «En Marche», som han sier er et svar på polariseringen i fransk politikk.

Macron er ikke godt likt på venstresiden i sosialistpartiet, blant annet fordi han tar til orde for reformer og setter spørsmålstegn ved noen av partiets hellige kuer – for eksempel 35-timers uken og formuesskatten.

Men meningsmålinger viser at han er den mest populære av alle franske politikere på venstresiden.

– Han oppfattes som ung og dyktig, men det spørs om han vil klare å få med seg hele partiet, sier Orban.

Manuel Valls (54)

Manuel Valls

Dersom Hollande bestemmer seg for ikke å stille, kan det bane vei for Frankrikes sittende statsminister, som også tilhører sentrum-høyrefløyen i partiet. Men også Valls er upopulær blant venstrevelgerne og vil slite med å distansere seg fra Hollande og arven fra den sittende regjeringen.

Orban understreker også at enhver vinner av sosialistpartiets primærvalg vil slite i selve presidentvalget fordi alle de andre venstrepartiene ser ut til å stille med egne kandidater istedenfor å stille seg bak én figur. Dermed blir det ekstra utfordrende å sanke nok stemmer til å gå videre til andre valgomgang.

Jean-Luc Mélenchon (65) brøt ut av sosialistpartiet i 2008 og dannet Venstrepartiet. Han kan gjøre det godt. Det er også en fare for at taperne fra sosialistpartiets valgprosess stiller på egenhånd og splitter opp venstresiden enda mer.

HØYRESIDEN:

Alain Juppé (71)

Alain Juppe

Mannen er en veteran innen fransk politikk og var blant annet statsminister fra 1995 til 1997. Et forsøk på å gjennomføre en reform av offentlig ansattes pensjonsrettigheter førte til at landet ble paralysert av de verste streikene siden 1968. Juppé ble svært upopulær og måtte til slutt gi seg. To år senere tapte han parlamentsvalget, og sosialistene tok over nasjonalforsamlingen.

Juppé har siden vært både forsvarsminister og utenriksminister og har bygget opp imaget sitt igjen. Nå er han landets mest populære politiker, ifølge meningsmålingsbyrået TNS.

Han har lenge vært favoritten i feltet av kandidater i det konservative partiet, som nå heter Les Républicains, og dermed også den største favoritten til å bli president.

– Franskmenn elsker en farsfigur, og Juppé ønsker å spille denne rollen. En smilende og trygg leder som vil samle landet. Slik forsøker han også å gjøre sin høye alder til en fordel. Det kan godt hende dette er vinnerkortet.

Nicolas Sarkozy (61)

Nicolas Sarkozy

Det kom ikke som en overraskelse på noen da Sarkozy for et par uker siden lanserte sitt presidentkandidatur. Kunngjøringen kom i forbindelse med utgivelsen av boken «Tout pour la France» (Alt for Frankrike).

Sarkozys strategi er å legge seg til høyre for Juppé, et stykke inne på det som tradisjonelt har vært territoriet til Marine Le Pen og høyrepopulistiske Front National.

– Mange franskmenn er redde nå, og Sarkozy har spisset budskapet i debatten om fransk identitet. Han har en klarere islamkritisk profil enn tidligere, sier Orban.

Partiet avholder sitt primærvalg i desember. Akkurat som i presidentvalget vil de to beste kandidatene møtes i en andre runde dersom ingen får over 50 prosent i den første.

Ifølge nesten samtlige målinger utført hittil i år, vil Juppé slå Sarkozy med klar margin dersom de to møtes i andre valgomgang. Den ferskeste målingen, utført av Odoxa, gir Juppé en seier med 63 mot 37 prosent.

Orban tror imidlertid at ekspresidenten vil komme sterkt utover høsten.

– Jeg har fortsatt litt tro på at Sarkozy vil kunne klare dette.

YTRE HØYRE:

Marine Le Pen

Marine Le Pen

Lederen for høyrepopulistiske Front National er allerede partiets kandidat i presidentvalget, og ligger svært godt an til å komme seg til andre valgomgang i presidentvalget, slik også faren Jean-Marie Le Pen klarte i 2002.

– Hun kan bare slappe av og la venstresiden og høyresiden utkjempe sine interne kamper. Ved dette valget er hun partiets ubestridte leder, selv om hun på sikt kan bli utfordret av niesen (Marion Maréchal-Le Pen).

I andre valgomgang vil Le Pen imidlertid slite mot nærmest enhver sannsynlig motstander. Kun i noen ytterst få målinger det siste året vinner Le Pen andre valgomgang – det er i en kamp mot sittende president François Hollande.

– Partiet vil nok bli rekordstore, men vil fortsatt være et stykke unna 50 prosent. Folk på den tradisjonelle høyre- og venstresiden har flere ganger vist at de er disiplinerte og stemmer slik at Front National ikke får makt. Vi så det sist i regionsvalget i desember 2015.

EU-toppene vil vise samhold etter Brexit. Her er seks digre konflikter de ikke kan nevne med et ord.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

 1. Front National
 2. Marine Le Pen
 3. Politikk
 4. Terror
 5. Frankrike
 6. EU
 7. Europa