Verden

- Hvor mye jeg klandrer meg selv for at dette var min sønn? Mye.

 • Eirik Winsnes
 • I ettertid tenker jeg at Adam ville drept meg på et blunk. Jeg tviler ikke et sekund på det, sier Peter Lanza, et drøyt år etter at sønnen tok livet av 27 mennesker - og seg selv.

— Du får ikke verre ondskap enn dette. Hvor mye jeg klandrer meg selv for at dette var min sønn? Mye.

Det sier Peter Lanza, far til massedrapsmannen Adam Lanza, i et langt intervju med magasinet The New Yorker publisert mandag.

Adam Lanza tok sitt eget liv bare 20 år gammel. Ap

Dette er første gang Peter Lanza uttaler seg om saken, og passasjer fra intevjuet er gjengitt i en rekke amerikanske medier mandag.Journalist Andrew Solomon har intevjuet Peter Lanza seks ganger, ofte i seanser som har strukket seg over flere timer.

Drepte 20 barn

 1. desember i 2012 skjøt 20 år gamle Adam Lanza sin egen mor, 20 skolebarn, seks ansatte på Sandy Hook barneskole, og til slutt også seg selv.

— I ettertid tenker jeg at Adam ville drept meg på et blunk, om han fikk sjansen. Jeg tviler ikke et sekund på det, sier Lanza i intervjuet.

Massakren skapte enorme reaksjoner i USA og verden over, og førte blant annet til politisk debatt om amerikansk våpenlovgivning, oppfølging av mentalt syke og vold i amerikansk populærkultur.

Det har kommet frem at Adam Lanza de siste månedene av sitt liv knapt kommuniserte med andre mennesker. Han barrikaderte seg inne på sitt rom og skal ha hatt kontakt med sin egen mor kun gjennom e-post. Det har i etterforskningen ikke blitt avdekket noe motiv for de grusomme handlingene, skriver The New York Times.

Det ble først meldt at det var broren, Ryan Lanza, som sto bak skytingen ved barneskolen. Uncredited

I en rapport fra etterforskningen som ble frigitt i desember, kommer det frem en rekke grusomme detaljer.

Hadde Aspergers syndrom

Adam Lanza ble diagnostisert med Aspergers syndrom som 13-åring, men faren avviser at sykdommen forklarer at sønnen ble massedrapsmann.

— Aspergers syndrom gjør mennesker spesielle, men ikke som dette, sier han i intervjuet.

Peter Lanza hadde ikke møtt sønnen på mer enn to år da massakren ble gjennomført.

Han skilte seg fra Adams mor, det første drapsofferet, i 2009.

Lanza har møtt flere av familiene som mistet sine barn i møte med Adam Lanzas skudd.

- Jeg må få noe godt ut av dette. Hvis jeg bare kunne få til å hjelpe dem. Jeg ville ha byttet plass med dem øyeblikkelig dersom det kunne ha hjulpet dem, sier Lanza.

Ønsker han ikke ble født

I intervjuet kommer det frem at Lanza ønsker at sønnen aldri hadde blitt født. Han sier også at han ikke klarer å huske ham for noe annet enn den personen som kunne gjennomføre den nest verste skolemassakren i amerikansk historie noensinne.

Mange opplevde sitt verste mareritt 14.desember 2012. Carlee Soto mistet søsteren Victoria Soto, som jobbet som lærer ved skolen. Jessica Hill

— Det er ikke en naturlig reaksjon når det er snakk om sønnen din. Men det er den eneste konklusjonen for meg. Det er ikke så lenge siden, men det er absolutt hvor jeg er i dag, sier Lanza.Lanza, som jobber som regnskapsfører i et selskap som eies av giganten General Electric, vil på tross av belastningene ikke skifte navn.

— Da vil det føles som om jeg later som at dette ikke skjedde, og det blir feil. Navnet definerer hvem jeg er, jeg hater det, men må bare akseptere det, sier Lanza.

 1. Les også

  91 barn ble skutt og drept i USA i fjor. 17 ble skutt av sin egen mor.

 2. Les også

  Rapport om Newtown-skyting: Motivet ukjent

 3. Les også

  Rystende skildringer i rapport om massakren i Newtown

Rommet hvor Adam Lanza barrikaderte seg de siste månedene av sitt liv. HANDOUT

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Søksmålet til Sandy Hook-pårørende kan skape store problemer for våpenglade amerikanere

 2. VERDEN

  Las Vegas-drapsmannen fikk skyte uhindret ni minutter

 3. VERDEN

  For 18 år siden ble verden sjokkert av Columbine-massakren. Nå er den ikke lenger blant de ti dødeligste skyteepisodene i USA.

 4. VERDEN

  Dette var mannen som drepte minst 84 mennesker i Nice

 5. VERDEN

  Orlando-terroristens ekskone: Han var voldelig og ustabil

 6. VERDEN

  Massedrapsmannen i Orlando skal ha blitt sint da han så to menn kysse